Skip to main content

Αν όλοι οι συνάδελφοι σου, οι συμφοιτητές σου ή οι φίλοι σου στο γυμναστήριο μιλούν συνέχεια για μια μαγική τροφή, τότε σίγουρα πρέπει να είναι και καλή.. σωστά;! Και όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα..

 

5 Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν θέλεις να έχεις 6-pack!

 

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν ορισμένες υγιεινές τροφές, επειδή κυκλοφορεί ένας μεγάλος ντόρος γύρω από αυτές ή έχουν γίνει της «μόδας» επειδή πολλοί διάσημοι του Χόλυγουντ επιλέγουν τις συγκεκριμένες τροφές για τα γεύματα τους, σύμφωνα με πολλές διαφημίσεις που κυκλοφορούν καθημερινά.

Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω «μοντέρνες» τροφές, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και να βρίσκονται παντού, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορούν να κατέχουν και μια θέση στο καθημερινό διατροφολόγιο σου.

 

Λάδι καρύδας

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα καθαρό και υγιεινό λιπίδιο. Δεν έχει γίνει όμως αρκετή έρευνα που να αποδεικνύει πως το λάδι καρύδας είναι καλύτερο για τον οργανισμό σου από άλλες μορφές κορεσμένων λιπαρών. Μια πρόσφατη μελέτη, έδειξε πως με το να αλλάξεις το λάδι καρύδας με μια άλλη πηγή κορεσμένων λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο, μπορεί να είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τα επίπεδα της χοληστερίνης σου και την υγεία της καρδιάς σου.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγεις εντελώς το λάδι καρύδας. Απλά προσπάθησε να ανακατέψεις λίγο τα πράγματα. Αν χρησιμοποιείς λάδι καρύδας για να σωτάρεις τα λαχανικά για το βραδινό σου γεύμα, επέλεξε να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο στη σαλάτα σου την επόμενη μέρα. Βάλε τις τροφές στο διαιτολόγιο σου με μέτρο!

 

Ψωμί και τροφές χωρίς γλουτένη

Αν δεν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη), αλλά παρ΄όλα αυτά εσύ θέλεις να δοκιμάσεις τις τροφές χωρίς γλουτένη, μπορείς να το κάνεις, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό οι συγκεκριμένες τροφές, ωστόσο πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται πως αισθάνονται καλύτερα.  Μην ξεγελιέσαι όμως πως επειδή δεν έχουν γλουτένη, σημαίνει πως είναι και πιο υγιεινές από τις κανονικές τροφές.

Για παράδειγμα, πολλά ψωμιά χωρίς γλουτένη, φτιάχνονται από καλής ποιότητας αλεύρι και σιτάρι, όμως συμπληρώνουν και πολύ έξτρα λίπος και ζάχαρη για να πετύχουν την υφή του ψωμιού.

Αν επιλέξεις να τρως ψωμί χωρίς γλουτένη, βεβαιώσου πως είναι φτιαγμένο από ολικής αλέσεως (όπως το μαύρο ρύζι ή βρώμη), περιέχει ελάχιστη ζάχαρη και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ή προτίμησε να πάρεις τους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι από μη-επεξεργασμένες πηγές, όπως τα ολικής άλεσης χωρίς γλουτένη ή τις γλυκοπατάτες.

 

Πράσινος χυμός

Οι διάσημοι χυμοί που φτιάχνονται από σπανάκι και πολλά άλλα πράσινα λαχανικά προφανώς και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά. Είναι όμως αρκετά φτωχοί σε φυτικές ίνες και επίσης αν ο χυμός σου είναι φτιαγμένος από πολλά φρούτα συνήθως χρειάζεται να προσθέσεις επιπλέον ζάχαρη για να του προσφέρεις μια πιο γλυκιά γεύση.

Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μεταβολές στο ζάχαρο του αίματος του οργανισμού σου, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι γκρίνια και να πεινάς μετά από μια ή δυο ώρες από τη στιγμή που ήπιες τον χυμό σου.

Αν θέλεις να πιεις τα λαχανικά σου τότε καλύτερα να τα εντάξεις στο smoothie σου. Με το να «ρουφάς» ολόκληρα τα λαχανικά με τις φυτικές τους ίνες, μένεις χορτάτος για περισσότερη ώρα και εμπλουτίζεις τον οργανισμό σου με πολλά θρεπτικά στοιχεία.

 

Γάλα αμυγδάλου

Το γεγονός πως δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν και είναι χαμηλό σε θερμίδες έχει κάνει πολλούς ανθρώπους που θέλουν να τρώνε υγιεινά, να επιλέγουν το συγκεκριμένο γάλα για καθημερινή κατανάλωση.

Και ενώ το άγλυκο γάλα αμυγδάλου, όπως το κανονικό γάλα, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, ωστόσο είναι αρκετά χαμηλό σε πρωτεΐνη. (Περιέχει μόνο 1 ή 2 gr. πρωτεΐνης  σε μια κούπα)

Οπότε αν το χρησιμοποιείς σε ένα smoothie, με δημητριακά ή με βρώμη, πρέπει να βεβαιωθείς πως έχεις κάποια άλλη πηγή πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το βούτυρο από ξηρούς καρπούς ή τα αυγά.

Περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πολλά μαγαζιά συνηθίζουν να πουλάνε γάλα αμυγδάλου το οποίο περιέχει τη πηκτική ουσία καραγενάνη. Αν και προέρχεται από φυσικές πηγές, όπως το κόκκινο φύκι, πολλές έρευνες αποδεικνύουν πως μπορεί να συνδέεται με φλεγμονή και ερεθισμό στο στομάχι. Αν θέλεις να πίνεις γάλα αμυγδάλου, προτίμησε εκείνα που δεν περιέχουν την πηκτική ουσία καραγενάνη.  

 

Αναψυκτικά διαίτης: Είναι όντως καλύτερα από τα κανονικά αναψυκτικά;!