Skip to main content

Δεν είναι όλες οι αθώες τροφές πάντα καλές για την υγεία του οργανισμού και γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διατροφή μας και σε όλα όσα καταναλώνουμε καθημερινά νομίζοντας πως μας κάνουν καλό.

 

6 Λόγοι που η δουλειά σου σε παχαίνει και πως να το αντιμετωπίσεις!

 

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τροφές που τείνουν να είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών, γι΄ αυτό φρόντισε να ρίξεις μια ματιά παρακάτω σε όλα όσα πρέπει να αποφεύγεις, για να περιορίσεις τις πιθανότητες μολύνσεων και άλλων σοβαρότερων παθήσεων.

 

Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

Αν και το είδος των βακτηρίων που αρρωσταίνουν τους ανθρώπους τείνουν να αναπτύσσονται στο στομάχι των ζώων, ωστόσο υπάρχουν πολλές πιθανότητες ένα μολυσμένο ζώο ή περιβάλλον να μολύνει το γάλα. Η παστερίωση που γίνεται με υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σκοτώσει όλα τα βακτήρια, το ωμό γάλα όμως και τα τυροκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί τέτοιου είδους επεξεργασία, μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.   

 

Τροφές σε κονσέρβες

Οι κονσέρβες αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του βακτηρίου Clostridium botulinum, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, μια μορφή τροφικής δηλητηρίασης, σύμφωνα με πολλές έρευνες του USDA.

 

Χθεσινές ψητές πατάτες

Μπορείς να καταναλώσεις χθεσινές ψητές πατάτες μόνο αν τις έχεις βάλει στο ψυγείο τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τις έβγαλες από το φούρνο, διαφορετικά η θερμοκρασία δωματίου σε συνδυασμό με το αλουμινόχαρτο μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων και να πάθεις τροφική δηλητηρίαση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταστρέψουν τις συγκεκριμένες τοξίνες, οπότε φρόντισε να ζεστάνεις τις πατάτες στο φούρνο σου στους 185 βαθμούς για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τις καταναλώσεις, έτσι ώστε να περιορίσεις τις πιθανότητες μολύνσεων.

 

Μη παστεριωμένα αυγά

Ορισμένα είδη σαλμονέλας μπορούν να μολύνουν τα αυγά της κότας, μεταφέροντας τα βακτήρια στο αυγό. Για αυτό το λόγο τα παστεριωμένα αυγά, που ζεσταίνονται αρκετά έτσι ώστε να σκοτωθούν όλα τα βακτήρια, είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Στα εστιατόρια εκατοντάδες αυγά μαγειρεύονται καθημερινά για να ταΐσουν τους πελάτες τους πιο ανέξοδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων, αφού ένα χαλασμένο αυγό μπορεί να μολύνει όλη την παρτίδα.

Φρόντισε λοιπόν να ρωτήσεις τον σερβιτόρο του μαγαζιού αν έχουν χρησιμοποιηθεί μη παστεριωμένα αυγά σε σπιτικές σάλτσες. Αν υπάρχουν αμφιβολίες, το καλύτερο θα ήταν να επιλέξεις να καταναλώσεις μόνο βραστά αυγά, διότι είναι ο πιο ασφαλές τρόπος για να βεβαιωθείς πως δεν κινδυνεύεις να αρρωστήσεις από σαλμονέλα.

 

4 Ποτά που πρέπει να αποφεύγεις να πίνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους!