Skip to main content

Στην καθημερινότητα των γρήγορων ρυθμών, πολλοί από εμάς δεν βρίσκουμε χρόνο για ένα ήρεμο, απολαυστικό γεύμα. Το φαγητό καταναλώνεται συχνά στα όρθια, στο γραφείο, μέσα στο αυτοκίνητο ή μπροστά σε μια οθόνη. Αν όμως έχεις τη συνήθεια να τσακίζεις το φαγητό σου σε χρόνο ρεκόρ, καλό είναι να ξέρεις πως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σου.

Το φαινόμενο της «βιαστικής κατανάλωσης»

Η γρήγορη κατανάλωση τροφής — χωρίς επαρκή μάσηση και χωρίς παύσεις — εμποδίζει το σώμα να προλάβει να στείλει τα σωστά σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα; Τρως περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι. Κι αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ακόμα κι αν νομίζεις πως δεν τρως πολύ.

Από τι κινδυνεύεις όταν τρως γρήγορα:

  1. Αύξηση σωματικού βάρους και παχυσαρκία
    Όταν τρως γρήγορα, προσλαμβάνεις περισσότερες θερμίδες πριν καν προλάβεις να νιώσεις χορτασμένος/η.
  2. Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα
    Η ελλιπής μάσηση και η βιαστική κατάποση τροφής μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, δυσπεψία ή αέρια.
  3. Αύξηση επιπέδων σακχάρου και αντίσταση στην ινσουλίνη
    Μελέτες δείχνουν ότι η ταχύτητα κατανάλωσης φαγητού συνδέεται με μεταβολικό σύνδρομο, έναν συνδυασμό παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
  4. Αίσθημα κόπωσης μετά το φαγητό
    Το να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα τροφής γρήγορα μπορεί να “φορτώσει” το πεπτικό σου σύστημα, προκαλώντας υπνηλία και χαμηλή ενέργεια.

Τι μπορείς να κάνεις;

  • Μάσησε αργά και συνειδητά
    Κάθε μπουκιά πρέπει να μασιέται τουλάχιστον 15-20 φορές. Έτσι διευκολύνεις την πέψη και βοηθάς τον εγκέφαλο να καταγράψει το αίσθημα του κορεσμού.
  • Κατέβασε το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές
    Είναι μια απλή τεχνική που σε βοηθά να μειώσεις τον ρυθμό.
  • Φάε μακριά από οθόνες και αντιπερισπασμούς
    Όταν τρως συγκεντρωμένος/η, έχεις καλύτερη αίσθηση ποσότητας και πείνας.
  • Οργάνωσε τον χρόνο των γευμάτων
    Μην αντιμετωπίζεις το φαγητό ως αγγαρεία. Προγραμμάτισέ το όπως θα έκανες με ένα σημαντικό ραντεβού.

Τελικές σκέψεις

Το σώμα σου δεν είναι ρολόι κουζίνας, ούτε μπορεί να λειτουργήσει σε fast-forward. Το φαγητό δεν είναι μόνο καύσιμο, είναι και εμπειρία. Κι αν υπάρχει ένα «μυστικό» για υγιές σώμα και πέψη, είναι αυτό: να δίνεις στον οργανισμό σου τον χρόνο που χρειάζεται. Μπορεί να μην χάσεις κιλά από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα αλλάξεις τη σχέση σου με το φαγητό — και αυτό είναι ανεκτίμητο.