Skip to main content

Είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν διάφορες δίαιτες για να χάσουν τα περιττά κιλά του χεμώνα και να βγουν στην παραλία, με την είκονα του σώματος που ονειρεύονται.

Οι δίαιτες όμως συχνά αποτυγχάνουν και ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ζερβός έρχεται να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, καθώς και πώς θα διαχειριστούμε σωστά το σωματικό μας βάρος.

ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΑΣ «ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΕΙΝΑ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ Κ. ΖΕΡΒΟΣ

Όπως εξηγεί ο διατροφολόγος, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες για να χάσουν βάρος μετά από κάποια χρόνια ανακτούν πίσω όλα τα κιλά, ενώ μάλιστα το 1/3 εξ αυτών συνήθως παίρνει περισσότερα κιλά από ό,τι πριν.

«Οι δίαιτες πολλές φορές αποτυγχάνουν γιατί αφορούν το σώμα μας και όχι την ψυχή και το μυαλό», σημειώνει ο κ. Ζερβός και προσθέτει: «Άνθρωποι που επαναλαμβάνουν δίαιτες υιοθετούν τον τρόπο σκέψης εκείνων που έχουν κάποια διατροφική διαταραχή».

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρακτική κατά την οποία θέτουμε τον εαυτό μας σε μία συνειδητή πείνα, νιώθωντας φυλακισμένοι μέσα σε μία διαδικασία που δεν είναι ευχάριστη ούτε για το σώμα ούτε για την ψυχή, ενώ τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος και η κατάθλιψη.

Παράλληλα, οι μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου οδηγεί συχνά σε υπερφαγικά επεισόδια.

Το «μυστικό» για μια σωστή σχέση με τη διατροφή

Και ποιος είναι τελικά ο ιδανικός τρόπος για να αποκτήσουμε την ιδανική εικόνα που θέλουμε και την σωστή σχέση με τη διατροφή;

Η πρόταση του διατροφολόγου Κωνσταντίνου Ζερβού είναι η εξής: «Για να διαχειριστούμε το σωματικό βάρος θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε τα βήματα μια ενσυνείδητης διατροφής. Να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Είναι μία διαδικασία αυτοβελτίωσης που δεν τελειώνει ποτέ, όπως τελειώνει ένα πρόγραμμα διατροφής».