Skip to main content

Αν και μικροσκοπικές, οι φακές είναι γνωστές για την υψηλή θρεπτική τους αξία. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να ωφελήσουν την υγεία ατόμων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών, μειώνοντας μεταξύ άλλων και την χοληστερίνη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, βρήκε συγκεκριμένα μια σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης φακής για 12 εβδομάδες και της μείωσης της LDL («κακής») και της ολικής χοληστερόλης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και των μετρήσεων της φλεγμονής σε άτομα με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μετά το γεύμα.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και φλεγμονής διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.

ΟΣΟΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΦΑΚΕΣ ΕΙΧΑΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Αυτά τα ευρήματα μας βοηθούν να αναπτύξουμε νέες διατροφικές στρατηγικές με βάση τα όσπρια για να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών, να επιβραδύνουμε ή να αντιστρέψουμε την εξέλιξη της μεταβολικός νόσου σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Εκτός από τις φακές, στα όσπρια συγκαταλέγονται και άλλοι βρώσιμοι αποξηραμένοι σπόροι οσπρίων, όπως τα φασόλια, τα ξερά μπιζέλια και τα ρεβίθια.

Φακές για μεσημεριανό και λιγότερη χοληστερίνη

Ενώ άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει στο παρελθόν τις επιδράσεις κατανάλωσης φακής για την υγεία, οι ερευνητές σημείωσαν ότι λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι φακές επηρεάζουν δείκτες της μεταβολικής υγείας.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές σχεδίασαν μια δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων συγκρίνοντας την επίδραση των γευμάτων με βάση τις φακές και τα γεύματα με βάση το κρέας στα μεταβολικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές ανέθεσαν στους μισούς συμμετέχοντες να τρώνε επτά παρασκευασμένα μεσημεριανά γεύματα που περιείχαν περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού φακές. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έφαγαν παρόμοια γεύματα με γαλοπούλα ή κοτόπουλο αντί για φακές.

Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης εξετάσεις αίματος και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατάσταση της υγείας τους.

Εκτός από τη διαπίστωση ότι όσοι έτρωγαν φακές είχαν χαμηλότερους δείκτες μεταβολικής υγείας, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε επίσης ότι όσοι έτρωγαν φακές δεν εμφάνισαν περισσότερα γαστρεντερικά προβλήματα. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ανέφεραν είτε καθόλου είτε ήπια συμπτώματα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φακής μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση της χοληστερόλης και των μεταγευματικών γλυκαιμικών και φλεγμονωδών αποκρίσεων χωρίς να προκαλεί γαστρεντερικό στρες», σημειώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οφείλονται και στην χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Γιατί ευνοείται η μεταβολική υγεία;

Οι ερευνητές έχουν διάφορες υποθέσεις για τους λόγους που οι φακές φαίνεται να ευνοούν την μεταβολική υγεία.

«Όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, οι ζυμώσιμες φυτικές ίνες που περιλαμβάνουν, αλληλεπιδρούν με τα μικρόβια του εντέρου για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Ταυτόχρονα, οι διαιτητικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων» εξηγούν.

«Γι’ αυτό, το άτομο που έφαγε φακές για μεσημεριανό θα συνεχίσει να έχει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέχρι το δείπνο», αναφέρουν.

Όσο για τη χοληστερόλη, οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα «περιορίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης», καταλήγουν οι ερευνητές.