Τι ήξερε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν για την ευτυχία; Η ιδιοφυΐα που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε την πραγματικότητα, και άνοιξε τον δρόμο για τη μετεξέλιξη της φυσικής στην τεχνητή νοημοσύνη, τους κβαντικούς υπολογιστές ή ακόμα και σε απλά εργαλεία που χρησιμοποιούμε σήμερα στη ζωή μας (π.χ. το GPS), φαίνεται ότι είχε βρει το νόημα της ζωής.
Όταν δεν ήταν απασχολημένος να αποκωδικοποιεί τα μυστήρια του σύμπαντος, ο φυσικός μοίραζε τη σοφία του για πιο καθημερινά ζητήματα…
Ανεκτίμητης αξίας οι συμβουλές του Αϊνστάιν
Βρισκόμαστε στο Τόκιο το 1992. Ο Αϊνστάιν είχε μόλις πληροφορηθεί ότι θα πάρει το Νόμπελ Φυσικής και έτσι φέρεται να είπε στον ταχυδρόμο που του παρέδωσε ένα μήνυμα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, πως – εάν είναι τυχερός – τα σημειώματα που το έδωσε θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα κανονικό φιλοδώρημα.
Fun fact: Τα 2 αυτά σημειώματα πουλήθηκαν σε δημοπρασία το 2017 αντί 1,5 εκατ. δολαρίων!
«Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή φέρνει περισσότερη ευτυχία από το κυνήγι της επιτυχίας και η συνεχής ανησυχία που αυτό συνεπάγεται», έγραφε το ένα σημείωμα.
«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», έγραφε το δεύτερο.
Το άπιαστο κυνήγι της ευτυχίας και της επιτυχίας
Όλοι θέλουμε να γίνουμε ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι. Μάλιστα διαβάζουμε βιβλία αυτο-βελτίωσης, ακούμε εμψυχωτικά podcast και ομιλίες για να βρούμε πως μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή, όμως πολλές φορές αυτό το «κυνήγι» μοιάζει ατέρμονο.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Μπέρκλεϊ, της Νέας Υόρκης και του Τορόντο συγκέντρωσε στοιχεία από 1.800 συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις πεποιθήσεις τους γύρω από την ευτυχία καθώς και να κρατούν ένα λεπτομερές ημερολόγιο για τη διάθεση τους.
Από την έρευνα προέκυψε μια οξύμωρη συσχέτιση, καθώς όσο περισσότερο έλεγχαν οι συμμετέχοντες τα επίπεδα της ευτυχίας τους, τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι δήλωναν ότι ένιωθαν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στην ευτυχία πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν διαρκώς ευχάριστα συναισθήματα. Γεγονός ακατόρθωτο, το οποίο αυξάνει τις προσδοκίες και δημιουργεί μεγαλύτερο κενό. Έτσι μειώνεται το αίσθημα της ικανοποίησης.
Επιπλέον, αυτό μπορεί να αυξήσει τη σύγκριση που κάνει με άλλα άτομα που φαινομενικά έχουν μια καλύτερη και πιο επιτυχημένη πορεία.
Άλλο ευτυχία κι άλλο επιτυχία!
Η δύναμη της θέλησης
Η θέληση είναι ένας συνδυασμός κουράγιου, ψυχικής ανθεκτικότητας και αποφασιστικότητας. Για να επιτύχει κάποιος τους στόχους του χρειάζεται πρώτα να το θέλει!
Οι στόχοι που αποτελούν «θέλω» είναι πιο πιθανό να επιτευχθούν από τους στόχους που αποτελούν «πρέπει». Γι’ αυτό δεσμευτείτε σε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνετε.
* Πηγή: Vita