Οι άνδρες μπορεί να ανακάμψουν ταχύτερα από λοιμώξεις από γρίπη επειδή παράγουν περισσότερο από μια βασική πρωτεΐνη που θεραπεύει τον πνεύμονα, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες της Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Οι επιστήμονες, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύονται ηλεκτρονικά στη βιολογία των διαφορών φύλου στις 17 Ιουλίου, μολύνουν ζωντανούς μύες και ανθρώπινα κύτταρα που προέρχονται από άνδρες με ιό γρίπης και διαπίστωσαν ότι τόσο τα αρσενικά ποντίκια όσο και τα ανθρώπινα κύτταρα παρήγαγαν περισσότερη αμφιρεγουλίνη, στην επούλωση πληγών. Τα αρσενικά ποντίκια ανακτήθηκαν πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τα θηλυκά ποντίκια, ενώ τα αρσενικά ποντίκια που δεν έφεραν αμφιρεγουλίνη είχαν χρόνους ανάκαμψης κοντά σε εκείνους των θηλυκών.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες, τείνουν να έχουν πιο σοβαρή γρίπη με βραδύτερες ανακτήσεις ακόμη και όταν τα επίπεδα ιού τους είναι τα ίδια. Θεωρήθηκε ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στα μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής των πνευμόνων των γυναικών κατά τη διάρκεια μολύνσεων από γρίπη.
“Το νέο συμπέρασμα είναι ότι τα θηλυκά έχουν επίσης πιο αργή αποκατάσταση ιστών κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης, λόγω της σχετικά χαμηλής παραγωγής αμφιρεγουλίνης”, λέει η συγγραφέας Sabra Klein, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Σχολής Bloomberg .
Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες της γρίπης που ενισχύουν την παραγωγή αμφιρεγουλίνης, ιδιαίτερα στις γυναίκες, πρόσθεσε.
Για τη μελέτη, η Klein και η ομάδα του μολύνθηκαν με μια μη θανατηφόρα δόση του ιού H1N1, ένα στέλεχος γρίπης Α που προκάλεσε παγκόσμια πανδημία το 2009-10 με περισσότερους από 18.000 θανάτους. Παρατήρησαν ότι αν και τα αρσενικά και τα θηλυκά ποντίκια είχαν παρόμοια επίπεδα ιού και τα εκκαθαρίστηκαν περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα θηλυκά υπέφεραν σημαντικά περισσότερο από τις μολύνσεις τους. Είχαν μεγαλύτερη απώλεια σωματικής μάζας και μεγαλύτερη φλεγμονή των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης, και αργότερα ήταν πιο αργά για να ανακτήσουν την κανονική πνευμονική λειτουργία.
Οι επιστήμονες προσδιόρισαν την αμφιγευγουλίνη ως βασικό παράγοντα αυτής της διαφοράς που βασίζεται στο φύλο. Η πρωτεΐνη παράγοντα ανάπτυξης είναι γνωστό ότι προάγει τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων στο δέρμα, τους πνεύμονες και άλλες επιφάνειες στο σώμα κατά την επούλωση του τραύματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης από λοιμώξεις των πνευμόνων.
Η ανάλυση των ποντικών αποκάλυψε ότι τα αρσενικά παρήγαγαν σημαντικά περισσότερη αμφιρεγουλίνη από τα θηλυκά κατά τη διάρκεια της φάσης ανάκαμψης των λοιμώξεων τους. Επιπλέον, τα αρσενικά ποντίκια που είχαν υποστεί γενετική μηχανική για να στερηθούν την αμφιρεγουλίνη έδειξαν το ίδιο μοτίβο με τα θηλυκά, με πιο σοβαρές λοιμώξεις και βραδύτερες ανακτήσεις. Τα θηλυκά χωρίς αμφιρεγουλίνη ήταν σχετικά αμετάβλητα στη σοβαρότητα της λοίμωξης, υποδηλώνοντας ότι η πρωτεΐνη που θεραπεύει τα πνεύμονα κάνει τη διαφορά κυρίως για τα αρσενικά.
Παρομοίως, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις γρίπης των επιθηλιακών κυττάρων πνεύμονα ποντικού και ανθρώπου σε πιάτα καλλιέργειας ακολουθήθηκαν από σημαντικά άλματα στην παραγωγή αμφιρεγουλίνης μόνο όταν τα κύτταρα ήταν από αρσενικά.
Το γεγονός ότι η αμφιρεγουλίνη βοηθά στη βελτίωση της μόλυνσης από τη γρίπη δείχνει μια νέα θεραπευτική στρατηγική για τη σοβαρή γρίπη. Η Klein και οι συνεργάτες της έδειξαν ήδη σε μια μελέτη του 2016 ότι η προγεστερόνη της ορμόνης του φύλου διεγείρει την παραγωγή αμφιρεγουλίνης σε θηλυκά ποντίκια. «Βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη ότι με την αύξηση της παραγωγής αμφιρεγουλίνης στις γυναίκες θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε την ανάρρωσή τους από τη γρίπη», λέει η Klein.
Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει γιατί τα αρσενικά είναι πιο ανθεκτικά στα φαινόμενα της γρίπης. Η μεγαλύτερη ικανότητα θεραπείας των πληγών μπορεί να έχει αποφέρει αναπαραγωγικό πλεονέκτημα στους άντρες – οι οποίοι, από την εξελικτική σκοπιά, πιθανότατα έχουν πληγεί περισσότερο κατά μέσο όρο, σε μάχες για εδάφη, συντρόφους και πόρους. Αυτό το πλεονέκτημα ίσως δεν ήταν τόσο ισχυρό στις γυναίκες, λέει η Klein. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι παράγοντες οδηγούν τη μεγαλύτερη άνοδο της παραγωγής αμμφειρετίνης στους άνδρες κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από τη γρίπη. Η Klein και οι συνεργάτες του υποψιάζονταν ότι αυτό οφείλεται αρχικά στην τεστοστερόνη, αλλά διαπίστωσε ότι δεν φαίνεται να ελέγχει τα επίπεδα της αμφιρεγουλίνης.
Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική ορμόνη, ανεξάρτητα από την αμμφιγγουλίνη, βοηθά στην προστασία των αρσενικών ποντικών, οι οποίοι έπασχαν από χειρουργικές λοιμώξεις χωρίς αυτό. Το εργαστήριο του Klein ερευνά τώρα τους μηχανισμούς της προστατευτικής επίδρασης τεστοστερόνης, καθώς και τους αντίθετους παράγοντες που ελέγχουν την παραγωγή αμφιρεγουλίνης κατά τη διάρκεια της μόλυνσης της γρίπης.
Μια πιθανή εξήγηση είναι τα υψηλότερα επίπεδα της τεστοστερόνης που υπάρχουν στους άνδρες. Κατά την μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην προστασία των αρσενικών ποντικιών από τα βαριά συμπτώματα γρίπης.