Το μικρό νησί της Σπιναλόγκας, το οποίο εδώ και 50 χρόνια ήταν “η αποικία των λεπρών”, έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κρήτης. Μάλιστα, λέγεται ότι “έρχεται” δεύτερο, αμέσως μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού από πλευράς επισκεπτών.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μέχρι 4.000 άτομα μπορούν να επισκεφθούν το νησί, το οποίο το 2015 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Daily Mail με τις επτά πιο φανταστικές πόλεις- φαντάσματα στη Γη.
Το νησί, που βρίσκεται στον κόλπο της Ελούντας στη βορειοανατολική Κρήτη, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής των λεπρών ασθενών από το 1903 έως το 1957. Ο τελευταίος κάτοικος, ήταν ιερέας κι έφυγε από το νησί το 1962.
Εκτός από την εγκαταλελειμμένη αποικία λεπρών και το φρούριο, η Σπιναλόγκα είναι γνωστή για τις μικρές παραλίες με βότσαλα και τα ρηχά νερά της. Το νησί είναι εύκολα προσβάσιμο από την Πλάκα, την Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο. Από το 1976, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, καταβάλλονται προσπάθειες για να συμπεριληφθεί η Σπιναλόγκα στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η Σπιναλόγκα εμφανίστηκε στη βρετανική τηλεοπτική σειρά Who Who the Ferryman; και στην πειραματική ταινία μικρού μήκους του Werner Herzog: Last Words– Τελευταία Λόγια. Αποτέλεσε επίσης το χώρο δράσης για το μυθιστόρημα του 2005 The Island- Το Νησί της Victoria Hislop, η οποία αφηγείται την ιστορία των δεσμών μιας οικογένειας με το νησί, ενώ μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από το κανάλι του Mega.