Η Γαλλία πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στους μαθητές που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο από τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας.
Τα τηλέφωνα απαγορεύονται ήδη στις γαλλικές αίθουσες διδασκαλίας, αλλά ξεκινώντας την επόμενη σχολική χρονιά, οι μαθητές θα απαγορευτούν να τα βγάλουν σε διαλείμματα, ώρες γεύματος και μεταξύ μαθημάτων. Στη Γαλλία αυτή τη στιγμή περίπου το 93% των 12 έως 17 ετών έχουν κινητά τηλέφωνα.
“Αυτές τις μέρες τα παιδιά δεν παίζουν πέρυσι, είναι ακριβώς μπροστά από τα smartphones τους και από εκπαιδευτική άποψη αυτό είναι ένα πρόβλημα”, δήλωσε ο Jean-Michel Blanquer, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.
“Με το να διασφαλίζουμε ότι οι κανόνες και ο νόμος γίνονται σεβαστά, η χρήση των τηλεφώνων απαγορεύεται στην τάξη.Με τους διευθυντές, τους δασκάλους και τους γονείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο προστασίας των μαθητών από την απώλεια συγκέντρωσης μέσω οθονών και τηλεφώνων” είπε.
“Θα απαγορεύσουμε τα κινητά τηλέφωνα από τα σχολεία; η απάντηση είναι ναι.”
Μελέτες δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα κινητά του στην τάξη και να λαμβάνει ή να στέλνει κλήσεις ή μηνύματα κειμένου.
Ένα ποσοστό άνω του 40% των ποινών συνδέονται με κινητά, σύμφωνα με τον Philippe Tournier, διευθυντή του πανεπιστημίου του Παρισιού με τη διδακτική ένωση Snpden-Unsa. Ωστόσο, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να μάθουμε πώς να σφίγγουμε την πρακτική χωρίς να μπορούμε, για παράδειγμα, να ψάξουμε τις τσάντες των μαθητών.
Παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η απαγόρευση. Ο Blanquer πρότεινε στο παρελθόν ότι τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν θυρίδες για τους μαθητές για να αποθηκεύουν τα τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας.
Οι προηγούμενοι υπουργοί παιδείας αντιστάθηκαν σε πλήρη απαγόρευση. Το 2011, ο Luc Chatel, τότε υπουργός Παιδείας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε στους γερουσιαστές: «Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει εισέλθει σε σύγχρονες καθημερινές συνήθειες · δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάγκη επικοινωνίας, κυρίως μεταξύ των παιδιών και των γονέων τους, εκτός ωρών διδασκαλίας. “
Η Peep, μια από τις μεγαλύτερες ενώσεις γονέων της Γαλλίας, έχει ήδη εκφράσει σκεπτικισμό. “Δεν νομίζουμε ότι είναι δυνατό αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο επικεφαλής της, ο Gerard Pommier.
“Φανταστείτε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 600 μαθητές, να βάζουν τα κινητά τους σε ένα κουτί, πού θα τα βάλετε, θα τους τα δίνετε πίσω στο τέλος της μέρας;” ρώτησε.
«Θα πρέπει να ζήσουμε με την εποχή. Θα ήταν πιο έξυπνο να θέσουμε κανόνες και να συζητήσουμε το νόημά τους με τους μαθητές», δήλωσε ο Peep, επισημαίνοντας ότι «οι ίδιοι οι ενήλικες δεν είναι πάντα παραδειγματικοί με κινητά τηλέφωνα».
Αλλά για τον υπουργό Παιδείας το θέμα των κινητών τηλεφώνων και των tablet είναι θέμα “δημόσιας υγείας”. “Είναι σημαντικό τα παιδιά κάτω των 7 ετών να μην βρίσκονται μπροστά σε αυτές τις οθόνες”, πρόσθεσε.
Ο υπουργός βλέπει επίσης την κίνηση ως τρόπο μείωσης του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber bulling). Η απαγόρευση θα ισχύει για παιδιά έως 15 ετών, αλλά τα τηλέφωνα θα επιτρέπονται στα λύκεια (δευτεροβάθμια εκπαίδευση).