Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από θέματα υγιεινής διατροφής, μπορούν σίγουρα να σου πουν τα δύο βασικά πράγματα, πως τα φρούτα είναι καλά και τα λιπαρά είναι απαγορευτικά για τον οργανισμό. Όπως φαίνεται όμως μια νέα μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά, υποστηρίζοντας πως η κακή φήμη των λιπαρών είναι αδικαιολόγητη.
4 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις πράσινο χυμό!
Αν και οι επιστήμονες ακόμη ψάχνουν να βρουν ποια ακριβώς λιπαρά είναι τα καλύτερα για την υγεία του οργανισμού έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν ασθένειες και να βοηθήσουν στην μακροζωία του ανθρώπου.
Μια νέα μελέτη όμως στην οποία έχουν συγκεντρώσει δεδομένα πολλών χρόνων από μια 5ετή σχολαστική έρευνα, ταράζει ακόμη περισσότερο τις θεωρίες που όλοι ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, 9.570 συμμετέχοντες αντικατέστησαν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους με καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο και φυτικό λάδι που περιέχει υψηλά επίπεδα από ωμέγα6 λιπαρά οξέα, όπως το λινελαϊκό οξύ.
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται συνήθως σε όλες τις γευστικές τροφές όπως το βούτυρο, το κρέας και το τυρί, θεωρείται όμως να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού συχνά ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερίνης του οργανισμού δημιουργώντας καρδιακά προβλήματα.
Όσο οι συμμετέχοντες της έρευνας έκαναν αποχή από τα κορεσμένα λιπαρά, όντως μπόρεσαν και μειώθηκαν τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης τους, ωστόσο δεν φάνηκε πως περιόρισε τα καρδιακά προβλήματα, αλλά αντιθέτως αύξησε περισσότερο τις πιθανότητες θανάτων.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς το λόγο που συνέβαινε αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Πιστεύουν όμως πως μπορεί να συνδέεται με τη μείωση της χοληστερίνης όταν τα επίπεδα του αίματος χαμηλώνουν, όπου γίνεται η κατανάλωση έξτρα λινελαϊκού οξέος δημιουργώντας φλεγμονή και επισκιάζοντας όλα τα καλά οφέλη της χαμηλής χοληστερίνης του οργανισμού.
Κανείς φυσικά δεν ισχυρίζεται πως όλα τα έλαια είναι βλαβερά για τον οργανισμό, ή πως με το να καταναλώνεις βούτυρο καθημερινά θα παρατείνεις τη ζωή σου. Αντιθέτως, οι ερευνητές πιστεύουν πως το λινελαϊκό οξύ που εμπεριέχεται στο καλαμποκέλαιο, στο ηλιέλαιο, στο βαμβακόσπορο και στο σογιέλαιο, μπορεί να συνδέεται με χρόνιους πόνους και άλλες ασθένειες. Περισσότερη έρευνα όμως είναι αναγκαία έτσι ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τις συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει.
Από την άλλη μεριά όμως, τα έλαια που φτιάχνονται από φρούτα όπως οι ελιές, το αβοκάντο και η καρύδα εμπεριέχουν πολύ λιγότερη ποσότητα λινελαϊκού οξέος. Το φυτικό λάδι μπορεί να ακούγεται πολύ πιο υγιεινό από το βούτυρο, ωστόσο μπορεί να μην είναι και τόσο ωφέλιμο για την υγεία σου με τη πάροδο των χρόνων.
Αν ο στόχος σου είναι να καταναλώνεις όλες τις καλές γευστικές τροφές αλλά να παραμένεις υγιής για πάντα, φρόντισε να επιλέγεις το ελαιόλαδο, το έλαιο αβοκάντου ή το λάδι καρύδας διότι φαίνεται πως είναι πολύ πιο υγιεινά από το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, τα οποία όπως αποδεικνύεται μπορεί να είναι πολύ πιο βλαβερά από το πολυαγαπημένο μας βούτυρο.
4 «Μοντέρνες» Υγιεινές τροφές που δεν είναι και τόσο ωφέλιμες τελικά!