Skip to main content

Η Γαλλία βρίσκεται 10 μέρες στους δρόμους. Άνθρωποι διαμαρτύρονται και αγανακτούν για ένα νομοσχέδιο που γυρνά τις εργασιακές σχέσεις τους χρόνια πίσω. Οι Έλληνες μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Στο Παρίσι, την Τουλούζη, τη  Ρεν και τη Ναντ οι Γάλλοι συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις καταστολής και κάνουν καθημερινά … μπάνιο κάτω από τις μάνικες που προσπαθούν να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Σήμερα μάλιστα οι αρχές επέβαλλαν απαγόρευση κυκλοφορίας (!!!) για να τους κρατήσουν στα σπίτια τους αλλά απέτυχαν.

“Σύντροφε, εσύ είσαι ευτυχισμένος;” – Η ερώτηση που …έγραψε ιστορία!!!

Αιτία είναι οι περισσότερες ώρες δουλειάς που απαιτεί η κυβέρνηση Ολάντ, με χαλάρωση επιδομάτων και δικαιωμάτων, ελαστικά ωράρια και χαμηλότερες αμοιβές. Την ίδια ώρα οι καταγγελίες που φτάνουν για όσα συμβαίνουν ήδη στις μεγάλες φάμπρικες της Κίνας ή στα εργοστάσια παραγωγής τεχνολογίας της Αμερικής μιλούν ακόμη και για πάνες που μοιράζονται στους εργαζόμενους, ώστε να μην χρειάζεται να διακόψουν τη δουλειά τους για να τρέχουν στην τουαλέτα. Η νέα τάση που τείνει να διαμορφωθεί διεθνώς είναι σαφής: περισσότερη δουλειά, λιγότερα δικαιώματα. 

Ο νέος τρόπος “διαμαρτυρίας” – Έλληνες άνεργοι φωτογραφίζονται γυμνοί!

Το μη αναμενόμενο στη νέα κατάσταση για πολλούς είναι η στάση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Πάει καιρός που ο κόσμος στράφηκε μαζικά στο διαδίκτυο, γυρνώντας την πλάτη στα παραδοσιακά ΜΜΕ που είχαν γίνει εξπέρ στη χειραγώγηση της είδησης. Όμως τα γεγονότα της Γαλλίας έφεραν στο προσκήνιο μία νέα θλιβερή διαπίστωση: και το διαδίκτυο είναι ήδη θύμα των … φίλτρων πληροφόρησης. Διόλου παράξενο ίσως μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις “κομμένες ειδήσεις” του Facebook κι τον τρόπο που μπαίνει στο παιχνίδι της πολιτικής. Λυπηρό εν τούτοις, καθώς το τελευταίο καταφύγιο ενημέρωσης δείχνει να έχει υποστεί άλωση. Ευθέως ανάλογη με την άλωση που υφίστανται οι βασικές αρχές της Δημοκρατίας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Όσα αγνοείς για την “αυτοκρατορία των iphones” – Τα … καλά κρυμμένα μυστικά του εργοστασίου