Το Westeros είναι ένα ζόρικο μέρος για να επιβιώσεις. Το ίδιο και η δουλειά σου. Οι συνάδελφοι σου ξεπερνούν σε ραδιουργίες τους διεστραμμένους του Μικρού Συμβουλίου και ο προϊστάμενός σου έχει IQ και διαθέσεις Whitewalkers. Κι αν όλα αυτά σου ακούγονται υπερβολικά, περίμενε λίγο και θα τα βρεις μπροστά σου. Είναι τόσο βέβαιο όσο και το ότι … έρχεται ο χειμώνας.
Γιατί το Game of Thrones μπορεί να είναι μια σειρά φαντασίας, αλλά οι χαρακτήρες του είναι βγαλμένοι από τη ζωή. Από την επαγγελματική ζωή. Τη δική σου, συγκεκριμένα. Πάρε θέση, λοιπόν. Διάλεξε τον ήρωά σου, αναγνώρισε τους εχθρούς σου και προσοχή στους δράκους.
Game of Thrones: Ξέρεις το ελληνικό σενάριο που γράφτηκε πριν από αιώνες; (βίντεο)
Daenerys Targaryen
Η ποθητή ξανθιά, βασίλισσα των Dothraki, μαμά δράκων.
Ο χαρακτήρας: Ξεκίνησες δυναμικά στη νέα σου θέση, αλλά από τη στιγμή που σου δόθηκε το δικαίωμα και η ευθύνη να παίρνεις αποφάσεις, γίνεσαι όλο και λιγότερο δημοφιλής.
Το πρόβλημα: Παρότι αναμφίβολα διαθέτεις ηγετικό χαρακτήρα, ο μήνας του μέλιτος ως αφεντικό τελείωσε και πρέπει πλέον να ανταποκριθείς στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Η λύση: Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα. Όχι στα σχέδιά σου, αλλά στις μεθόδους σου. Χρειάζεσαι περισσότερη υπομονή, πιο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης και περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να αντιμετωπίσεις τις απειλές.
Οι κλώνοι των πρωταγωνιστών του «Game of Thones» είναι μουσικοί [vid]
To μάθημα: Φρόντισε με κάποιον τρόπο να αποστασιοποιηθείς από αυτά που θα έρθουν, γιατί θα είναι ζόρικα. Καλύτερα να μη φανείς εσύ υπαίτιος της δύσκολης κατάστασης που θα βιώσουν οι άνθρωποι γύρω σου.
Tyrion Lannister
Μικροσκοπικός, αξιοπρεπής, απόκληρος γόνος οικογένειας με τεράστια χρέη.
Ο χαρακτήρας: Παρά τις ικανότητες και τη γοητεία σου, αναλίσκεσαι εδώ και πολύ καιρό αρμοδιότητες, που είναι πολύ κατώτερες των δυνατοτήτων σου.
Το πρόβλημα: Πώς θα πείσεις την εταιρεία να στηριχτεί σε σένα για νέα projects, όταν συνοδεύεις το παρουσιαστικό σου με ποτό και συζητήσεις για στριπτιτζάδικα;
Η λύση: Ο Tyrion πρέπει να καταλάβει πως όταν κάποιος νιώθει αδύναμος, το συναίσθημα αυτό μεταδίδεται και σε όσους βρίσκονται γύρω του. Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τις προκλήσεις όχι σαν ευκαιρίες, αλλά σαν απειλές. Και να τις αντιμετωπίζεις άμεσα, με ζωώδη ένστικτα.
Game of thrones… Μάλλον παίζουν games με τα νεύρα μας! Tι είδαμε στο πρώτο επεισόδιο της 6ης σεζόν… Προσοχή spoiler alert!
Το μάθημα: Τα καλά νέα είναι πως η ζωή σου δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί, είναι να μην πάρεις εκείνη την προαγωγή που τόσο ήθελες. Άσε στην άκρη τις συνήθειες που σε κάνουν να φαίνεσαι αδύναμος και κάνε μία νέα αρχή στο κυνήγι της θέσης που ποθείς. Η μάχη δεν τελείωσε.
Jon Snow
Διοικητής Παραμεθορίου Φρουράς, μετά Χριστόν Λάζαρος.
Ο χαρακτήρας: Είσαι έξυπνος και γεννημένος ηγέτης, αλλά κάποιες φορές παίρνεις περιττά ρίσκα για την καριέρα σου και υποτιμάς τον τρόπο με τον οποίο σε αντιλαμβάνονται οι υφιστάμενοί σου.
Το πρόβλημα: Μπορεί να έκανες ένα τεράστιο λάθος – που μπορεί να σου κόστισε και τη θέση – αλλά φαίνεται πως οι ελπίδες σου αναστήθηκαν. Κυριολεκτικά…
Η λύση: Κάποιες φορές ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μία ήττα είναι η αποστασιοποίηση. Μην το βλέπεις σαν υποχώρηση, αλλά ως ευκαιρία που σου δίνεται για να επανεξετάσεις τα λάθη σου και να σκεφτείς με σύνεση την επόμενη κίνηση.
Το μάθημα: Η αποτυχία δεν είναι ήττα. Είναι μάθημα για την επόμενη επιτυχία. Και όσο καλύτερα το αναλύσεις, τόσο πιο εύκολα θα επανακάμψεις. Και να θυμάσαι πως η τύχη παίζει και αυτή τον ρόλο της στη δουλειά, αφού οι δεύτερες ευκαιρίες δεν φυτρώνουν στα δέντρα.
Petyr Baelish aka Littlefinger
Ιδιοκτήτης πορνείου, ρουφιάνος με PhD, προδότης με πατέντα.
Ο χαρακτήρας: Ο γλοιώδης τύπος του γραφείου που φροντίζει να στέλνει τις κατάλληλες ειδήσεις στα κατάλληλα αυτιά. Ασχέτως αν είναι αληθινές ή όχι.
Το πρόβλημα: Έπαιξες πολλά παιχνίδια στις σκιές, αλλά τώρα θέλεις η ισχύς σου να αρχίσει να φαίνεται προς τα έξω. Θα τα καταφέρεις ή θα σε καταπιεί το παρελθόν σου.
Η λύση: Έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως ο κόσμος είναι δίκαιος και ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Λάθος. Μπορεί να θέλουμε ντόμπρα αφεντικά και ειλικρινείς συναδέλφους, αλλά κατά βάση περιστοιχιζόμαστε από φίδια, σαν τον Littlefinger. Όταν τους ξεσκεπάσουμε, τότε αρχίζουν οι πραγματικές συνέπειες.
Το μάθημα: Ο κόσμος δεν κοιτάει την ειλικρίνεια στους ηγέτες. Κοιτάει την επιτυχία, ασχέτως ποιο θα ήταν το σωστό. Συνηθίζουμε να λέμε πως «ούτε ο Steve Jobs ήταν πάντα ειλικρινής, αλλά δες τι εταιρεία έφτιαξε». Κάποιες φορές, πρέπει να αποφασίσεις αν θες να ξορκίσεις τον διάβολο ή να απολαύσεις καρπούς της δόξας ως υπηρέτης του. Φυσικά, κάθε τέτοια επιλογή έχει τις συνέπειές της.
Roose Bolton
Διπρόσωπος δολοφόνος, πατέρας σαδιστή μπάσταρδου (κυριολεκτικά).
Ο χαρακτήρας: Λίγο-πολύ, το μεγαλύτερο σκουλήκι που έχει περάσει από το πόστο.
Το πρόβλημα: Το να είσαι αδίστακτος βοηθάει στο να διατηρήσεις την εξουσία; Ή υπάρχει ταβάνι;
Η λύση: Ο Μachiavelli είχε πει πως ο σωστός ηγέτης «πρέπει να είναι αγαπητός αλλά και να εμπνέει φόβο. Αν όμως πρέπει να διαλέξει ένα από τα δύο, τότε να διαλέξει τον φόβο». Κάποιες φορές, όμως, η ουσία δεν είναι πόσο αδίστακτος είσαι, αλλά σε ποιο κοινό απευθύνεσαι.
Το μάθημα: Πολλές φορές, τα χαρακτηριστικά που μία κοινωνία θεωρεί εξοβελιστέα, μπορούν να αποδειχτούν σπουδαία όπλα. Σκέψου μόνο ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες του πλανήτη έχουν απολυταρχικά και αδίστακτα πρόσωπα στο πηδάλιο. Τι πρέπει να φοβάσαι; Τους ανταγωνιστές που έχουν τα εν λόγω χαρακτηριστικά επί 10 και τους «λαοφιλείς» ηγέτες.
Cersei Lannister
Από βασίλισσα κλητήρας, σαδίστρια μαμά, αγαπάει την αιμομιξία.
Ο χαρακτήρας: Διατηρούσες την αρχηγία για πολύ καιρό, αλλά πρόσφατες φουρτούνες σε κάνουν και προβληματίζεσαι.
Το πρόβλημα: Μετά από έναν «δημόσιο εξευτελισμό» για τα λάθη που έκανες με το budget, πώς θα ανακάμψεις;
Η λύση: Το να βιώσεις την αποτυχία όπως τη βίωσε η Cersei, είναι κάτι που πονάει και αφήνει σημάδια. Ο καλύτερος τρόπος για να το ξεπεράσεις, είναι να τα βρεις πρώτα με τον εαυτό σου.
Το μάθημα: Ξέρεις ποιο είναι το μεγαλύτερο φάουλ που κάνουμε μετά από ένα λάθος; Ότι αρνούμαστε να το παραδεχτούμε. Αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε ότι την πατήσαμε, ότι πιαστήκαμε στον ύπνο. Ο εγωισμός δεν μας αφήνει να δούμε παραπέρα από τη μύτη μας και τελικά πέφτουμε πάλι στα ίδια ή και μεγαλύτερα λάθη. Θα το ξαναπούμε: αν δεν αναλύσεις το τι έφταιξε, δεν πρόκειται να πας μακριά.
Stannis Baratheon
Αιρετικός, σύνδρομο Αγαμέμνονα, Λόρδος του Τίποτα.
Ο χαρακτήρας: Ξεκίνησες την αρχηγία σου καλά, αλλά εμπιστεύτηκες τον λάθος άνθρωπο για να σε συμβουλεύει.
Το πρόβλημα: Είναι άραγε σοφό να δέχεσαι συμβουλές από έναν και μόνο άνθρωπο;
Η λύση: Η όλη φάση με την Melisandre θα μπορούσε να παραπέμπει και σε μία εταιρεία με τεράστια μετοχικό κεφάλαιο. Σε ενδιαφέρει να προστατέψεις τις επενδύσεις, όχι τον άνθρωπο που βρίσκεται στο τιμόνι. Αυτοί οι άνθρωποι αλλάζονται σαν τα πουκάμισα. Και ο Stannis αλλάχτηκε γρήγορα.
Το μάθημα: Μην εμπιστεύεσαι τυφλά κανέναν και μην ξεχνάς το πιο σημαντικό μάθημα της αγοράς εργασίας: ουδείς αναντικατάστατος.