Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην διατροφή μας είναι τα λαχανικά. Τα περισσότερα περιέχουν βιταμίνη C και ο τρόπος που μαγειρεύονται μπορεί να την επηρεάσει. Για παράδειγμα όταν τα παντζάρια βράζουν αν εμφανιστεί μωβ χρώμα στο νερό είναι σημάδι ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να χαθούν.
Ο τρόπος που μαγειρεύονται μπορεί να επηρεάσει την θρεπτική τους αξία. Αν μαγειρεύονται στον ατμό έχουν περισσότερη βιταμίνη C και Β από τα βραστά λαχανικά. Ακόμα και η θερμοκρασία μπορεί να τα επηρεάσει καθώς οι βιταμίνες είναι πιο ευαίσθητες σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ιδανικές τροφές για κάψιμο λίπους που πρέπει να καταναλώνει ένας άντρας!
Η μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών προκαλείται από το τηγάνισμα και το μπάρμπεκιου.
Τι μπορείς να κάνεις:
– Κόψε τα λαχανικά σε μεγαλύτερα κομμάτια
– Να τα βράσεις με λίγο μόνο νερό και για λίγο χρόνο
– Επέλεξε τον ατμό για πιο υγιεινό μαγείρεμα
– Να διατηρείς τον ζωμό τους για σάλτσες ή σούπες
Ποια λαχανικά είναι καλύτερα μαγειρεμένα:
– Σπανάκι
– Κρεμμύδια
– Ντομάτες
– Καρότα
Αυτό που συστήνουν οι ειδικοί είναι η ποικιλία, τόσο στα λαχανικά όσο και στον τρόπο μαγειρέματος τους ώστε να επωφελούμαστε στο μέγιστο από τις θρεπτικές τους ιδιότητες.