Skip to main content

Ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ γεννιέται στις 21 Σεπτεμβρίου 1947 στο Πόρτλαντ του Μέιν μέσα σε οικογένεια της εργατικής τάξης. Ο ναυτικός πατέρας εγκαταλείπει ωστόσο την οικογένεια όταν ο Στίβεν ήταν μόλις 2 ετών, με τη φαμίλια να μαστίζεται έκτοτε από τη φτώχεια και την ανέχεια. 

Ο Στίβεν και ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός του αναγκάζονται να δουλέψουν από μικροί για να συμβάλουν στο πενιχρό εισόδημα της μητέρας, η δουλειά της οποίας αναγκάζει τη φαμίλια να μετακομίζει συχνά. Ο Στίβεν ολοκληρώνει πάντως τη βασική του εκπαίδευση στο Μέιν (1966)

Ο Κινγκ δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα μυστηρίου στα κολεγιακά του χρόνια, αν και δεν έτυχε καλής υποδοχής. Αφού αποφοιτεί λοιπόν με πτυχίο στην αγγλική λογοτεχνία το 1970, προσπαθεί να βρει θέση ως δάσκαλος, αποτυγχάνει όμως παταγωδώς. Κι έτσι πιάνει δουλειά σε βιομηχανικό πλυντήριο, μην ξεχνώντας όμως ποτέ το μεγάλο του πάθος: στον ελεύθερο χρόνο του σκαρώνει ιστορίες θρίλερ και τρόμου.

Ήταν το 1973 όταν ο Κινγκ κατάφερε να βρει εκδότη για το πρώτο του μυθιστόρημα, την περίφημη «Κάρι», το κορίτσι με τις τηλεκινητικές ικανότητες!

Ήταν η αρχή μιας ασύλληπτης συγγραφικής δημιουργικότητας, που θα κατέληγε σε μια σπουδαία καριέρα: η «Κάρι» εκδίδεται την επόμενη χρονιά και αποδεικνύεται πρωτοφανής επιτυχία! Ο Στίβεν Κινγκ είχε πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να αφιερωθεί ολόψυχα στη συγγραφή. Και βέβαια δύο χρόνια αργότερα (1976) το βιβλίο θα γινόταν κινηματογραφική ταινία, αποφέροντάς του τα απαραίτητα για να μη χρειαστεί να ξαναμπεί ποτέ πια σε σχολική αίθουσα.

Κι αν η «Κάρι» τον έκανε γνωστό ως συγγραφέα, ήταν το τρίτο του πόνημα (το 1976) που θα τον εκτόξευε στην κορυφή της σύγχρονης λογοτεχνίας: ο Κινγκ γράφει τη «Λάμψη» και γίνεται παγκόσμιο μπεστ-σέλερ!

Έμπνευση αποτέλεσε το επίμαχο ξενοδοχείο του Κολοράντο που επισκέφθηκε ο Κινγκ ένα Σαββατοκύριακο του 1973 μαζί με τη γυναίκα του, επίσης συγγραφέα, Ταμπίθα Κινγκ. Το ζεύγος Κινγκ ήταν οι μόνοι πελάτες του ξενοδοχείου, γιατί το προσωπικό είχε μόλις φύγει, ακριβώς όπως συμβαίνει και στη «Λάμψη» δηλαδή: «Ήταν τρομακτικά», θα περιγράψει ο Στίβεν αργότερα, «ο άνεμος ούρλιαζε έξω, οι καρέκλες στην τραπεζαρία ήταν πάνω στα τραπέζια. Ήπιαμε κρασί και φάγαμε σε αυτή την τεράστια τραπεζαρία μόνοι μας. Έμεινα λίγο να αφουγκραστώ την ατμόσφαιρα και, καθώς πήγαινα πίσω στο δωμάτιό μου, πέρασα μπροστά από ένα λάστιχο που ήταν κουλουριασμένο στον τοίχο. Σκέφτηκα τι θα γινόταν αν αυτό μεταμορφωνόταν σε φίδι και με κυνηγούσε. Μέχρι να φτάσω στο σπίτι μου είχα όλη την ιστορία στο κεφάλι μου. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και ιδιαιτέρως επικερδές Σαββατοκύριακο!»

Ακολουθούν πλήθος μυθιστορημάτων που τον εγκαθιδρύουν στη συνείδηση του παγκόσμιου κοινού ως μετρ του λογοτεχνικού τρόμου, από τα οποία δεν μπορούμε να μη σταθούμε στο τρομακτικότατο «Αυτό» του 1986. 

Τα απόκοσμα όντα του σύμπαντός του ζουν σε υπονόμους, τρέφονται με ανθρώπινες σάρκες και κάνουν τον δημιουργό τους superstar! Όπως εξάλλου και τα φονικά του αυτοκίνητα («Κριστίν», «Maximum Overdrive»). Ο ίδιος γράφει συχνά με ψευδώνυμο τις ιστορίες του (Richard Bachman), καθώς θεωρεί ότι το κοινό δεν θα αποδεχόταν περισσότερα του ενός βιβλία από τον ίδιο συγγραφέα μέσα στη χρονιά. 

Το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ,”Λάμψη,” μεταφέρεται το 1980 στον κινηματογράφο από τον σπουδαίο Στάνλεϊ Κιούμπρικ και γίνεται αυτομάτως κλασικό φιλμ τρόμου! ​

Παρά το γεγονός ότι η ταινία έμεινε μνημειώδης και ιστορική, ο Στίβεν Κινγκ τη μίσησε! Είναι γνωστό εξάλλου το αστειάκι που δεν πρέπει ποτέ να αναφέρει κάποιος στον Κινγκ το όνομα «Στάνλεϊ Κιούμπρικ» (πόσο μάλλον τη θρυλική ατάκα του Νίκολσον «Here’s Johnny!», η οποία δεν υπάρχει στο βιβλίο): «Ναι, ξέρω, όλοι σας έχετε δει την ταινία του Κιούμπρικ στην οποία το ξενοδοχείο παγώνει μέσα σε μια χιονοθύελλα. Στη “Λάμψη” το Overlook καίγεται ολοκληρωτικά. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο όραμα του Κιούμπρικ και στο δικό μου. Το δικό του είναι ψυχρό, ενώ το δικό μου καυτό».

Στο μεγαλύτερο μέρος της λογοτεχνικής του καριέρας, ο Κινγκ έγραφε μανιασμένα. Δημοσίευε πολλές ιστορίες κάθε χρονιά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, που -όπως και τα παλιότερα μυθιστορήματά του- βρήκαν τον δρόμο του σινεμά και της τηλεόρασης. 

Παρά την ασύλληπτη φήμη που απολαμβάνει εδώ και τουλάχιστον 4 δεκαετίες, τα τελευταία του έργα έβαλαν σκοπό να τον κάνουν ακόμα πιο διάσημο (αν αυτό είναι δυνατόν!). Το 2011, για παράδειγμα, έριξε στην αγορά το «11/22/63», ένα ιστορικό μυθιστόρημα φαντασίας που περιλαμβάνει ταξίδια στον χρόνο για να αποτραπεί η δολοφονία του Κένεντι! 

Επίσης, το 2013 κυκλοφόρησε η νουβέλα του «Joyland», μια αστυνομική περιπέτεια μυστηρίου που μόνο ο Κινγκ ξέρει να γράφει. Και βέβαια ακόμα πιο πρόσφατα άφησε άφωνο το παγκόσμιο κοινό όταν είδε το φως της ημέρας το sequel της εμβληματικής «Λάμψης» του! Το «Doctor Sleep» είναι η συνέχεια του κλασικού μυθιστορήματος που έγινε αυτομάτως μπεστ-σέλερ.

Προσωπική ζωή

Ο Κινγκ γνώρισε τη σύζυγό του, επίσης συγγραφέα, την εποχή που ήταν φοιτητής. 

Οι δυο τους μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Φλόριντα και Μέιν και έχουν τρία παιδιά: τη Ναόμι Ρέιτσελ, τον Τζόζεφ Χίλστρομ, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας τρόμου (γράφει με ψευδώνυμο Joe Hill) και τον Όουεν Φίλιπ, η πρώτη συλλογή διηγημάτων του οποίου κυκλοφόρησε το 2005. 

Συχνά πυκνά μάλιστα παίζει κιθάρα σε ένα γκρουπάκι που έχει ιδρύσει με άλλους γνωστούς αμερικανούς λογοτέχνες (Dave Barry και Amy Tan), κυρίως σε συναυλίες φιλανθρωπικού περιεχομένου.

Πηγή