Skip to main content

“Άλλη μια τουρκική ομάδα που πετάει λεφτά για το τίποτα”, ίσως είναι η γρήγορη σκέψη κάποιων. Ισχύει; 

Τα τελευταία χρόνια το “θέλω” των τουρκικών συλλόγων μπάσκετ όσον αφορά την κατάκτηση μιας Ευρωλίγκας, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Και αυτό φαίνεται κυρίως στον πακτωλό χρημάτων που καταναλώνονται για την αγορά ακριβών παικτών και μεγάλων ονομάτων. Φενέρμπαχτσε και ειδικά Εφές Πίλσεν έχουν σπαταλήσει εκατομμύρια των εκατομμυρίων για το απόλυτο… τίποτα μέχρι στιγμής. Οι πρώτοι, προσέφεραν πέρυσι “γη και ύδωρ” στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας και εκείνος ζήτησε “λευκή επιταγή” για να υπογράψει τους παίκτες που ήθελε. Αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκον όσον αφορά τον μεγάλο στόχο: να πάει η Φενέρ στο Final Four. Από την άλλη πλευρά η Εφές Πίλσεν το 2013 έφτασε έναν αγώνα πριν την τελική τετράδα της Ευρωλίγκας όμως ο Ολυμπιακός είχε άλλη γνώμη στον δρόμο προς το repeat. Φέτος ο πλέον μπασκετικός σύλλογος της Τουρκίας έχει βάλει μπροστά όλα τα μεγάλα όπλα για να επιτύχει πλέον τον στόχο του…

Καταρχήν έκανε το βασικό, αυτό που όλες οι ομάδες της γείτονας χώρας αμελούσαν συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια: Επένδυσε πάνω σε έναν προπονητή/δάσκαλο που αν ξέρει κατι, αυτό είναι να χτίζει ομάδες: Τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Παρά τις όποιες φήμες που τον ήθελαν να μην κοουτσάρει επαγγελματική ομάδα μετά τον Ολυμπιακό, ο Ντούντα είπε ναι στην πρόκληση (και τα πολλά λεφτά) της Εφές και είναι στην Κων/πολη με σκοπό να δημιουργήσει μια υπερδύναμη. Κάπως έτσι μεταφράζονται οι κινήσεις της ομάδας μέχρι τώρα: Περπέρογλου, Σάριτς, Κρίστιτς, Λάσμε. Και έπεται συνέχεια. Με τους Κρίστιτς/Λάσμε έχει ήδη μια αξιοζήλευτη γραμμή σέντερ που μπορούν να παίξουν κάθε είδος συστήματος και pick n roll γουστάρει ο Σέρβος mastorje. O Περπέρογλου φέρνει εμπειρία, σιγουρία και “know how” όσον αφορά την κατάκτηση τίτλων μιας και έχει τρεις Ευρωλίγκες στην τροπαιοθήκη του, ενώ ο Σάρις… είναι απλά το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαικού μπάσκετ. Και οι μεταγραφές δεν έχουν τελειώσει εκεί, μιας και έπεται συνέχεια. Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει.

Euroleague: Το πρόγραμμα One team ένωσε παίκτες και κατοίκους του Μιλάνο [vid]

O drafter των Cavaliers, το περίφημο κοστούμι και ο LeBron James! [vids]

Θα φτάσει η Εφές Πίλσεν σε ένα Final Four; Προφανώς το “ναι” ή το “όχι” δεν μπορούν να ειπωθούν τώρα. Ίσως η συγκεκριμένη ομάδα να έχει κάνει τις πιο σωστές κινήσεις σε σχέση με ομάδες της χώρας της τα τελευταία χρόνια. Ίσως τα λάθη του παρελθόντος που την έκαναν να πάθει, να της έφεραν την μάθηση προς τον κατάλληλο δρόμο. Οι ομάδες, όμως, δεν χτίζονται έτσι απλά σε μια σεζόν. Αν ο Ίβκοβιτς καταφέρει να κάνει “σύνολο” τους παίκτες του, τότε η Εφές θα είναι για πολλά πράγματα. Εκεί είναι όλο το… ζουμί. Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, ο γενικότερος ευρωπαικός ανταγωνισμός μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα οι ισορροπίες αλλάζουν αρκετά. Και αν αληθεύουν οι φήμες περί μαζικής…. μετανάστευσης από Ισπανία προς Τουρκία μερικών γνωστών παικταράδων της Ευρωλίγκας, τότε το “ναι” στην απάντηση του ερωτήματος θα παίρνει περισσότερους πόντους. Αναμένουμε!