Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, ο Ιβάν Σαββίδης αποφασίζει να μπει στον ΠΑΟΚ βάζοντας 10 εκ ευρώ, αποκτώντας το 51% της ΠΑΕ. Σήμερα ένα χρόνο, κάνει ένα από τα καλύτερα δώρα στον εαυτό του αλλά και στον κόσμο του δικεφάλου, με την απόκτηση του Μίροσλαβ Στοχ.
Η μοίρα του ΠΑΟΚ έμελλε να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο όταν στις 10 Αυγούστου του 2012 ο εκπρόσωπος του ομογενή επιχειρηματία, Άντον Κοντάρεφ, έδωσε τα χέρια με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Θανάση Κατσαρή και τον Ζήση Βρύζα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο «PAOK Sports Arena», με τις δύο πλευρές να υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας.
Από την μέρα εκείνη και μέτα, οι αλλαγές στο αγωνιστικό αλλά και στο διοικητικό είναι ραγδαίες, καθώς ο Σαββίδης θέλει να κάνει τον ΠΑΟΚ ένα υγιές σωματείο που δεν θα χρωστά πουθενά και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η αρχή της αλλαγής
Η αρχή έγινε τον δεκαπενταύγουστο του 2012 όταν εμφανίστηκαν στα ταμεία της ΠΑΕ τα χρήματα που είχε συμφωνήσει να δώσει. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, ο «Ιβάν ο τρομερός» έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο γήπεδο της Τούμπας πέφτοντας μάλιστα στην… περίπτωση, καθώς ο ΠΑΟΚ κέρδισε 4-1 τον Άρη, ο κόσμος αποθέωσε τον ισχυρό άνδρα της ομάδας, με κάποιοι να τον αποκαλούν… πρωθυπουργό.
Στις 12 Οκτωβρίου ο Σαββίδης έδωσε την πρώτη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τότε που ανέλαβε την ομάδα. Και ήταν ξεκάθαρος: “Δεν είναι στόχος μας η δεύτερη θέση”. Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, ήταν που ο Σαββίδης έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι δεν παίζει, καθώς η εταιρεία του με έδρα την Κύπρο κατέθεσε 14.976.000 ευρώ και κάλυψε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ! Έτσι, στα χέρια του πέρασε το 72% των μετοχών, ενώ τα χρήματα που διέθετε για τον ΠΑΟΚ έφτασαν τα 25 εκατομμύρια μέσα σε σχεδόν 8 μήνες.
Δυο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου, ο Σαββίδης αποφασίζει τη δημιουργία αιρετής διοίκησης στο σύλλογο. Πρόκειται για σημαντικότατη απόφαση, η οποία φέρει και πάλι φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, αφού η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν το 2006. Αργότερα επαναφέρει τον Ζαγόρακη στο πλάι του με την μορφή του στρατιγηκού συμβούλου, με τις γκρίνιες να μην έχουν κοπάσει ακόμη από τον κόσμο της ομάδας.
Οι πρώτες γκρίνιες
Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα από την στιγμή που ήρθε ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ, με τον μεγαλομέτοχο να το καταλαβαίνει καλά, όταν στις 29 Μαΐου μετά την ήττα από τον Ατρόμητο στην Τούμπα με 2-1, περίπου 300 οπαδοί θα αποδοκίμαζαν τους παίκτες και θα ζητούσαν από τον ίδιο να τα αλλάξει όλα. Παράλληλα, ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Σαββίδης ήταν η διαμάχη του κόσμου με τον προπονητή Γιώργο Δώνη για το θέμα του Πάμπλο Γκαρσία. Όταν ο Ουρουγουανός ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια το «αντίο» του από τον ΠΑΟΚ, ο κόσμος ήταν έξαλλος, ρίχνοντας το φταίξιμο στον Δώνη. Αυτές ήταν οι εξαιρέσεις που όλοι ελπίζουν στον ΠΑΟΚ να μην τις συναντήσουν ξανά.
Από εκεί και πέρα, ο Σαββίδης έχει βάλει προτεραιότητα το να μην χρωστάει ο ΠΑΟΚ. Έχει παλέψει πολύ το συγκεκριμένο θέμα, έχοντας επαφές με τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί λύση. Είναι, πάντως, ξεκάθαρη η πρόθεσή του να «καθαρίσει» τον «δικέφαλο» και άπαντες περιμένουν να το πράξει. Παράλληλα ξεκάθαρη είναι και η πρόθεση του να αλλάξει τον ΠΑΟΚ. Πριν από δύο μήνες, ο δικέφαλος λάνσαρε και το νέο σήμα της ομάδας, το οποίο έχει χρυσό περίβλημα για να ταιριάζει με τη νέα εποχή!
Ο νέος ΠΑΟΚ
Από εκείνη την στιγμή και μετά οι αλλαγές είναι σχεδόν καθημερινές. Ήρθε επιτέλους το μεγάλο όνομα στον πάγκο του ΠΑΟΚ με τον Χούμπ Στέφενς να αναλαμβάνει με πολλές προσδοκίες την ομάδα. Παράλληλα ήρθε και η μεγάλη ενίσχυση του ρόστερ, χωρίς όμως να λείψουν και οι γκρίνιες για το μεγάλο μπαμ που δεν ήρθε ποτέ παρά τα μεγάλα λόγια του Σαββίδη. Αυτό όμως έγινε προχθές με την απόκτηση του Στόχ ο οποίος αναμένεται να είναι ο νέος Βιερίνια εντός αλλά και εκτός γηπέδου για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Η διοίκηση πάντως ετοιμάζεται να κάνει ακόμη μια μεγάλη κίνηση και αναμένεται να την δούμε σε λίγες ημέρες.
Τέλος, πέραν του ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης φανέρωσε εξ’ αρχής την επιθυμία του να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά, ανέλαβε τη διαχείριση του «Μακεδονία Παλάς», ενώ στην κατοχή του πέρασε και η ΣΕΚΑΠ, η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία, που στα τέλη Μαρτίου πέρασε και επίσημα στα χέρια του και ενώ είχε προηγηθεί συμφωνία για αγορά του ποσοστού των μετοχών που κατείχε η ΣΕΚΕ ΑΕ.