Η κρίση δεν αγγίζει το ποδόσφαιρο όπως δείχνουν οι ετήσιες μετρήσεις και οι ομάδες συνεχίζουν να γιγαντώνονται επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του… «χρυσωρυχείου». Τα ταμεία γεμάτα, οι διαφημιστές και οι σπόνσορες κάνουν ουρά και οι διοικήσεις δεν διστάζουν να σπαταλήσουν αστρονομικά ποσά προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Τους πιο πολυσυζητημένους ποδοσφαιριστές του κόσμου, την ελίτ, τους καλύτερους που θα τους οδηγήσουν στην κορυφή.
Την αρχή έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης στα μέσα της προηγούμενης δεκαετία με την φημισμένη ομάδα των «galacticos». Ο Φλορεντίνο Πέρες «έχωσε» βαθειά το χέρι στην τσέπη στα έξι χρόνια της θητείας του (2000-2006) με σκοπό να ντύσει στα μαδριλένικα τους κορυφαίους παίκτες της εποχής εκείνης, τα κατάφερε όμως την κορυφή της Ευρώπης που ήταν και ο διακαής πόθος των οπαδών, δεν την κατέκτησε. Οι «μερένχες» σήκωσαν μεν το Τσάμπιονς Λιγκ για τελευταία φορά το 2002 με την ομάδα του Ζιντάν, του Ρομπέρτο Κάρλος, του Ραούλ, του Ιέρο… αλλά έκτοτε, σιωπή. Τα λεφτά δεν «χτίζουν» πάντα δυνατές αυτοκρατορίες.
Αυτό ήταν ένα μόνο παράδειγμα της σύγχρονης ιστορίας. Ακολούθησαν κι άλλοι πρόεδροι που προσπάθησαν να «αγοράσουν» την επιτυχία με το χρήμα. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν ένας από αυτούς όμως αργά ή γρήγορα δικαιώθηκε με την Τσέλσι να κατακτά την κορυφή της Ευρώπης το 2012 και την αμέσως επόμενη χρονιά με την κούπα του Γιουρόπα Λιγκ! Πόσοι άλλοι σύλλογοι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο; Πολλοί και κυρίως από την ιταλική/ισπανική/αγγλική αγορά.
*Τι έχουμε για τη νέα σεζόν όμως;
Μάντσεστερ Σίτι (να ζήσουν οι Άραβες), Μπαρτσελόνα που φέτος μόνο για τον Νεϊμάρ έδωσε 57 εκατομμύρια και Μονακό έβγαλαν μάτια με τα ποσά που δαπάνησαν για μεταγραφές! Η πριγκίπισσα της Γαλλίας ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία και το αφεντικό Ντιμίτρι Ριμπολόβλεβ έχει «χτυπήσει» δυνατά ονόματα που για να τα φέρει στο Μόντε Κάρλο, ξόδεψε αμύθητα ποσά! Θα τα δούμε τα παραδείγματα ένα ένα παρακάτω.
1.ΦΑΛΚΑΟ 60,000,000 ΕΥΡΩ
Η Μονακό τα «έσκασε» στον Ρανταμέλ Φαλκάο κι εκείνος είπε το «ναι» αφήνοντας την ομάδα της Ατλέτικο Μαδρίτης.
2.ΝΕΪΜΑΡ 57,000,000 ΕΥΡΩ
Μπορεί η μεταγραφή του Φαλκάο να ήταν πιο ακριβή, αυτή για την οποία μίλησε όλος ο πλανήτης όμως ήταν του Νεϊμάρ από τη Σάντος στη Μπαρτσελόνα! Ήταν η καλύτερη τονωτική ένεση στην ψυχολογία των οπαδών που δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι φέτος.
3.ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ 45,000,000 ΕΥΡΩ
Τι σας λέγαμε; Μονακό! Ο γαλλικός σύλλογος είναι αποφασισμένος να «χτίσει» πάνω σε γερές βάσεις και απέκτησε τον 21χρονο Κολομβιανό Τζέιμς Ροντρίγκες από την Πόρτο. Η γραμμή κρούσης αναμένεται σούπερ με αυτόν και τον Φαλκάο μαζί!
4.ΦΕΡΝΑΝΤΙΝΙΟ 40,000,000 ΕΥΡΩ
Η Μάντσεστερ Σίτι «τίναξε» τη μπάνκα στον αέρα και έφερε τον 28χρονο Βραζιλιάνο στη Νησί από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, συνεχίζοντας τις ακριβές επενδύσεις της. Είπαμε οι Άραβες έχουν πολύ χρήμα…
5.ΜΑΡΙΟ ΓΚΕΤΣΕ 37,000,000 ΕΥΡΩ
Ο «προδότης»! Ούτε ζωγραφιστή δεν θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι της Μπορούσια Ντόρτμουντ τη φάτσα του μετά την απόφασή του να μεταπηδήσει στη Μπάγερν Μονάχου! Οι «Βαυαροί» πλήρωσαν αδρά τη μεταγραφή του και στο Ντόρτμουντ ακόμα καίνε φανέλες του… Παλιοζωή!
6.ΙΣΚΟ 30,000,000 ΕΥΡΩ
Το φετινό κόλπο της Ρεάλ Μαδρίτης ακούει στο όνομα Ίσκο. Ο διεθνής με την U21 Ισπανίας ήταν η πρώτη επιθυμία του νέου τεχνικού της ομάδας, Κάρλο Αντσελότι και τον πήρε από τη Μάλαγα δαπανώντας 30 εκατομμύρια ευρώ! Αν χωράει στην πρώτη ομάδα δεν ξέρουμε, θα φανεί στην πορεία.
7.ΖΟΑΟ ΜΟΥΤΙΝΙΟ 25,000,000 ΕΥΡΩ
Τα πάρε-δώσε μεταξύ Πόρτο και Μονακό δεν τέλειωσαν. Ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεβ ονειρεύτηκε μία άλλη Μονακό και σε αυτήν είχε θέση και ο Μουτίνιο που θεωρείται από τους καλύτερους κεντρικούς μέσους της Ευρώπης! Τρεις στις 10 πιο ακριβές μεταγραφές της χρονιάς ανήκουν στη Μονακό ενώ το συνολικό ποσό που δαπάνησε γι’ αυτές, αγγίζει περίπου τα 130 εκατομμύρια ευρώ!
8.ΑΝΤΡΕ ΣΟΥΡΛΕ 22,000,000 ΕΥΡΩ
Η μεταγραφή της χρονιάς για τον Αμπράμοβιτς ήταν ο Αντρέ Σούρλε για τον οποίο έβγαλε 22 εκατομμυριάκια από τη τσέπη και τον έφερε στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι! Ήταν η πρώτη επιλογή του Ζοζέ Μουρίνιο μετά την ανακοίνωση ως νέος κόουτς και ο Ρώσος μεγιστάνας δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στον αγαπημένο του…
9.ΧΕΣΟΥΣ ΝΑΒΑΣ 17,500,000 ΕΥΡΩ
Μάντσεστερ Σίτι και πάλι. Οι Άραβες έβγαλαν 17,5 εκατομμύρια από το ταμείο προκειμένου να φέρουν στην Αγγλία τον μέχρι πρότινος ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης.
10.ΑΝΤΙ ΚΑΡΟΛ 17,500,000 ΕΥΡΩ
Όσα έδωσε η Σίτι στον Νάβας, έδωσε κι Γουέστ Χαμ προκειμένου να αποκτήσει από τη Λίβερπουλ τον Άντι Κάρολ. Το αφεντικό των «ρεντς» αποφάσισε ότι ο 24χρονος στράικερ δεν ταιριάζει στο στυλ της ομάδας και έδωσε το «πράσινο» φως για την οριστική αγορά του αφού από το 2012 αγωνιζόταν στη Γουέστ Χαμ με τη μορφή δανεισμού.
*Οι Ιταλοί τίποτα;
Ισπανία, Γαλλία (ελέω Μονακό) και Αγγλία πρωταγωνίστησαν στο ποιοι θα δώσουν τα περισσότερα λεφτά φέτος στο μεταγραφικό σαφάρι του καλοκαιριού. Χαμηλές πτήσεις για τους Ιταλούς που δεν… γδύθηκαν για κάποιο μεγάλο όνομα και οι πιο δυνατές συμφωνίες έγιναν από δύο συλλόγους. Πρωτίστως η Φιορεντίνα “έσκασε” 16 εκατομμύρια στον Μάριο Γκόμες για να τον πάρει από τη Μπάγερν Μονάχου κι έπειτα η Γιουβέντους που έδωσε 13 για τον Άντζελο Ογκμπόνα που όμως κόστισε περισσότερο από τη μεταγραφή του Κάρλος Τέβες από τη Σίτι (11 εκατομμύρια).!