Skip to main content

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η Μάργαρετ Θάτσερ. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της, Λόρδος Μπελ, ο θάνατος της οφείλεται σε εγκεφαλικό. Η άλλοτε “σιδηρά κυρία” της πολιτικής έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πλέον σκληρές πολιτικούς, που μοναδικό της μέλημα ήταν να αναδείξει της Αγγλία σε υπερδύναμη. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1979 μέχρι το 1990. Από τα πιο σπουδαία της κατορθώματα, είναι ο αφανισμός του χουλιγκανισμού από τα γήπεδα της Αγγλίας όπου και γεννήθηκε, σε συνεργασία με τον Λόρδο Τέιλορ.

 

Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε το προσωνύμιο «Σιδηρά Κυρία» για την αποφασιστικότητα με την οποία επέβαλε τις αντιδημοφιλή μέτρα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, όπως ταχείες και ευρείς αποκρατικοποιήσεις. Δεν δίστασε να προχωρήσει σε πολεμική αναμέτρηση με την Αργεντινή το 1982, και να την κερδίσει, όταν το Μπουένος Άιρες θέλησε να προσαρτήσει τα νησιά Φόκλαντ στον νότιο Ατλαντικό. Ήταν εκείνη η οποία μετά την τραγωδία του «Χέιζελ» το 1985, προχώρησε στην απόφαση μονομερούς αποκλεισμού των ποδοσφαιρικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για την προσφορά της στη δημόσια ζωή της Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε ανακηρυχθεί Βαρόνη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

 

Η ανακοίνωση:

 

«Με μεγάλη τους λύπη, ο Μάρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν τον θάνατο της μητέρας τους Μάργκαρετ. «Έφυγε» γαλήνια, μετά από εγκεφαλικό που υπέστη το πρωί της Δευτέρας»