Skip to main content

Τα 113 χρόνια ιστορίας συμπληρώνει σήμερα η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο σύμφωνα με το πιο πολύ κόσμο, με την Μπαρτσελόνα να είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα όπως την χαρακτηρίζουν οι φίλαθλοι της. Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1899 όταν ο ιδρυτής της ομάδας, Ζοάν Γκαμπέρ ο οποίος ήταν ποδοσφαιριστής και πιο πριν είχε ήδη αγωνστεί σε ομάδες όπως η Ζυρίχη η Βασιλεία αλλά και η Λυών, ανάρτησε μια αγγελία στο Ισπανικό περιοδικό “Los Deportes” με την οποία ζητούσε συνεργάτες ώστε να ιδρύσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Σε αυτή την αγγελία ανταποκρίθηκαν 11 άτομα από τους οποίους μόνο έξι ήταν Καταλανοί και οι υπόλοιποι άλλων εθνικοτήτων μεταξύ άλλων Ελβετοί και Άγγλοι.

Δείτε περισσότερα

Θέλουν τον Οζίλ οι «κόκκινοι διάβολοι»

Η πρώτη συνάντηση των 11 ανδρών μαζί με τον Γκαμπέρ πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1899 και αμέσως πήραν την απόφαση για την ίδρυση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με το όνομα Μπαρτσελόνα. Η Μπάρτσα ήταν ήδη γεγονός και από τα πρώτα κιόλας χρόνια άρχισε να κατακτά τίτλους με τον πρώτο επίσημο να καταγράφετε το 1902. Παρ όλες τις επιτυχίες πάντως το 1908 η ομάδα έφτασε ένα βήμα πριν την διάλυση λόγο οικονομικών προβλημάτων. Μια χρονιά με ιδιαίτερη σημασία για τον σύλλογο ήταν η επόμενη όταν και άλλαξε η επίσημη γλώσσα της ομάδας από Καστιγιάνικα σε Καταλανικά. Το ίδιο έτος η Μπαρτσελόνα αγωνιζόταν σε ένα γήπεδο 8.000 θέσεων με την ονομασία “Καμπ ντε λα Ιντούστρια”.

 

Η ομάδα των μελών

 

Το εγχείρημα με τα μέλη ξεκίνησε πολύ νωρίς για την Μπαρτσα, όταν το 1922, 20 χιλιάδες φίλοι της ομάδας άρχισαν να μαζεύουν λεφτά ώστε αυτή να μετακομίσει σε ένα νέο γήπεδο το “Λε Κορτς”. Τα χρόνια που ακολούθησαν όμως δεν ήταν καθόλου ευχάριστα για τον ιδρυτή και π΄ροεδρο της ομάδας, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος που άρχισε στην Ισπανία το 1925 έπληξε και την Μπαρτσελόνα. Την ίδια χρονιά ο Γκαμπέρ παραιτήθηκε από πρόεδρος ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα αυτοκτόνησε λόγο μελαγχολίας.

 

Η ανάκαμψη μετά τον εμφύλιο

 

Στα χρόνια του πολέμου πολλοί παίκτες της ομάδας έφυγαν ώστε να πολεμήσουν, ενώ λόγο της απαγόρευσης της καταλανικής σημαίας η ομάδα άλλαξε όνομα σε Club de Futbol Barcelona. Τα χρόνια πέρασαν με την Μπαρτσελόνα να να γίνεται το 1961 η πρώτη ομάδα που θα κερδίσει την Ρεαλ Μαδρίτης σε κύπελλο πρωταθλητριών. Το 1973 οι καταλανοί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πιο ακριβή μεταγραφή στο ποδόσφαιρο μέχρι εκείνη την στιγμή, φέρνοντας τον Γιόχαν Κρόιφ δαπανώντας 920 χιλιάδες λίρες. Το 1974 είναι επίσης μια χρονιά ορόσημο για την ομάδα, καθώς ο τότε πρόεδρος, Ζοζέπ Λουίς Νούνιεζ κοιτώντας μπροστά και θέλοντας να κάνει την Μπαρτσελόνα την μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, ιδρύει την πιο γνωστή ακαδημία ποδοσφαίρου στον κόσμο, την Μασία. Η Μασία μέχρι και σήμερα βγάζει από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές παγκόσμιες που πλαισιώνουν κυρίως την μεγάλη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

 

Η ομάδα μύθος

 

Από εκεί και πέρα η ιστορία για τον μύθο της ομάδας είναι λίγο πολύ γνωστή με την ομάδα του Κρόιφ ως προπονητή πλέον να κατακτά τα πάντα και αργότερα με τον Ροναλντίνιο να φέρνει ακόμη ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο η χρυσή εποχή δεν σταμάτησε ούτε τότε, αφού η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα και του Μέσι έμελλε να είναι αυτή που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ειδικούς ώς αυτή που έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο όλων των εποχών. Αυτή τη στιγμή η Μπαρτσελόνα του Μέσι του Ινιέστα και του Τσάβι συνεχίζει να εκπλήσσει και να κατακτά τίτλους και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να σταματήσει.