Skip to main content

Πριν από τρία χρόνια στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ να χάνει την τελευταία επίθεση.

 

Σήμερα, ήταν η σειρά των Ρώσων να πληρώσουν τους «πράσινους» με το ίδιο νόμισμα. Η ΤΣΣΚΑ επικράτησε με 66-64 και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Κυριακή (13/5).

 

Ο Παναθηναϊκός με τη συνολική του εικόνα έδειξε πως άξιζε τη νίκη-πρόκριση και βέβαια απέδειξε πως η ΤΣΣΚΑ μόνο άτρωτη δεν είναι.

 

Παίζοντας κατά διαστήματα εξαιρετικό μπάσκετ και ουσιαστικά με τον Διαμαντίδη παρών-απών έφτασε να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι τέλους.

 

Δύο λεπτά πριν από τη λήξη ο Γιασικεβίτσιους με τρίποντο έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων στον Παναθηναϊκό (60-64) όμως ο Σβεντ μείωσε άμεσα σε 62-64.

 

Στα 1’26» έγινε φάουλ του Κιριλένκο στον Μπατίστ σε χουκ, που δεν έδωσαν οι διαιτητές, και στη συνέχεια της φάσης ο Σβεντ κέρδισε φάουλ. Με 1/2 βολές έκανε το 63-64.

 

Ο Παναθηναϊκός έχασε δύο επιθέσεις, και ο Τεόντοσιτς με σουτ από τα πέντε μέτρα στα 38» για τη λήξη έγραψε το 65-64.

 

Στα 32» ο Γιασικεβίτσιους έκανε το ντράιβ αλλά έχασε το καλάθι και ακολούθησε φάουλ στον Σβεντ. Ο Ρώσος στα 21» με 1/2 βολές έκανε το 66-64 όμως στην προσπάθεια για ριμπάουντ ο Μπατίστ έβγαλε έξω τη μπάλα.

 

Με 20» για τη λήξη ο Παναθηναϊκός επέλεξε την άμυνα ο Τεόντοσιτς έκανε βήματα που δε δόθηκαν και τελικά έγινε φάουλ στα 9».

 

Ο Σέρβος είχε 0/2 (66-64) και τελευταία επίθεση πέρασε σε «πράσινα» χέρια, ωστόσο ο Διαμαντίδης άργησε δε βρήκε την σωστή πάσα και μοιραία έγινε το λάθος που έστειλε την ΤΣΣΚΑ στον τελικό!

 

Ονειρεμένο «πράσινο» ξεκίνημα

 

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν στο παρκέ με… γυαλισμένο μάτι. Η έμπνευση του Ομπράντοβιτς να βάλει στην πρώτη πεντάδα και τον Γιασικεβίτσιους και τον Μάριτς, έκανε τον Παναθηναϊκό εξαιρετικά αποτελεσματικό στο πικ εν ρολ, ειδικά από τη στιγμή που οι Ρώσοι δεν έμοιαζαν έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν τόσο γρήγορα.

 

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός άνοιξε πολύ γρήγορα το σκορ και ήδη στο 4′ προηγούταν με 2-11!

 

Η ΤΣΣΚΑ δίχως πλάνο στο παιχνίδι της προσπαθούσε μόνο μέσω ατομικών ενεργειών όμως ο Παναθηναϊκός συνέχισε το βιολί του!

 

Προηγήθηκε με 9-23 στο 8′ και έκλεισε το δεκάλεπτο όντας μπροστά με 15-29!

 

Αλλαγή της εικόνας

 

Όσο καλά μπήκαν οι «πράσινοι» στο πρώτο δεκάλεπτο, άλλο τόσο νωθρά άρχισαν το δεύτερο.

 

Η ΤΣΣΚΑ πρώτα απ’ όλα βελτίωσε την άμυνά της κλείνοντας τις συνεργασίες με τους ψηλούς και δίνοντας -μακρινά σουτ στον Παναθηναϊκό που όμως ήταν εξαιρετικά άστοχος. Στα συν αυτώ και τα γρήγορα τρία φάουλ του Βουγιούκα αλλά και η συνολική ευκολία με την οποία οι διαιτητές έδιναν φάουλ στους Ρώσους!

 

Μέχρι το 18′ ο Παναθηναϊκός είχε 1/11 σουτ. Είχε σκοράρει μόνο ο Καλάθης με τρίποντο και έτσι η ΤΣΣΚΑ με ένα σερί 13-0 ισοφάρισε σε 32-32 στα 1’17» πριν από τη λήξη!

 

Βέβαια ακόμα και η αλλαγή στο σκορ (32-34 το ημίχρονο) δεν άλλαξε την εικόνα των δύο ομάδων με τον Παναθηναϊκό να έχει σαφώς καλύτερο αγωνιστικό πλάνο.

 

Η ώρα του Καϊμακόγλου

 

Ο Παναθηναϊκός στην τρίτη περίοδο… συνήλθε αγωνιστικά και στην αρχή με τον Γιασικεβίτσιους και στη συνέχεια με τον Καϊμακόγλου κατάφερε αφενός να ξεπεράσει άμεσα το σοκ από το προσπέρασμα της ΤΣΣΚΑ (44-42) αφετέρου να πάρει και πάλι βραχεία κεφαλή μέχρι και το τέλος της περιόδου (51-55).

 

Με την έναρξη του τελευταίο δεκαλέπτου το +6 (51-57) του παναθηναϊκού εξανεμίστηκε άμεσα (58-57) και τότε άρχισε το θρίλερ…

 

Τα δεκάλεπτα: 15-29, 32-34, 51-55, 66-64

 

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12 (1/6 τριπ., 3 ασ.), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 (9 ριμπ., 4 μπλοκ), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15 (1), Κάουν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1/9 τριπ.), Βουγιούκας, Καλάθης 3 (1), Καϊμακόγλου 10 (8 ριμπ., 5 ασίστ), Γιασικεβίτσιους 19 (3/6 τριπ.)