Η διαδικασία των πέναλτι δίνει ένα «άδικο» ψυχολογικό προβάδισμα στην ομάδα που εκτελεί πρώτη, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μάλιστα ο καθηγητής κ. Ινάσιο Παλάσιος – Χουέρτα πρότεινε στις ποδοσφαιρικές αρχές ένα σύστημα αντίστοιχο με το τάι μπρέικ του τένις, όπου σερβίρει μία φορά ο πρώτος αθλητής και στη συνέχεια τα σερβίς γίνονται ανά δύο, οπότε το ψυχολογικό πλεονέκτημα αλλάζει διαρκώς!
Ο κ. Παλάσιος – Χουέρτα, σε συνεργασία με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης κ. Χοσέ Απεστεγκούια, μελέτησαν 2.820 εκτελέσεις πέναλτι από το 1970 ως το 2008 και διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που εκτελούσαν πρώτες επικρατούσαν κατά 60%.
«Τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα διακόπτουν τη μετάδοση ενός αγώνα όταν γίνεται το στρίψιμο του νομίσματος για το ποια ομάδα θα εκτελέσει πρώτη, αγνοώντας ότι κατά συγκλονιστικά μεγάλο ποσοστό εκεί κρίνεται και ο τελικός νικητής» υπογραμμίζει ο κ. Παλάσιος – Χουέρτα και συμπληρώνει: «Το στρίψιμο του νομίσματος δίνει ένα πλεονέκτημα της τάξης του 20% στην ομάδα που θα εκτελέσει πρώτη πέναλτι. Οσο ευστοχεί, η ψυχολογική πίεση στην ομάδα που καλείται να «απαντήσει» αυξάνεται».
Η σχετική έρευνα, θεωρείται πρωτοποριακή και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Economic Review», όπου μεταξύ άλλων είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα που αναφέρεται στα τηλεοπτικά στιγμιότυπα 20 αγώνων που κρίθηκαν στα πέναλτι. «Σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε και εικόνα. Είδαμε τη διαδικασία του στριψίματος του νομίσματος και το εκπληκτικό είναι ότι από τα 20 ματς, μόνο σε ένα αναδείχθηκε νικήτρια η ομάδα που εκτέλεσε δεύτερη πέναλτι» αναφέρεται και ουσιαστικά γίνεται λόγος για τον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 ανάμεσα στην Ισπανία και την Ιταλία, με τη δεύτερη μολονότι ξεκίνησε τη διαδικασία των πέναλτι, τελικά να ηττάται από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 240 ποδοσφαιριστές και προπονητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες και η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε ότι προτιμά να ξεκινά τη διαδικασία των πέναλτι. «Το 96% των ερωτηθέντων μάλιστα απαντούσε τόσο συνειδητά που συμπλήρωνε ότι κάνει αυτή την επιλογή για να μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο» αναφέρει η σχετική έρευνα.