“Ο σωστός τρόπος για να ζητήσεις συγνώμη αποτελεσματικά, σύμφωνα με την βοήθεια της επιστήμης”. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο πρόσφατα ανακάλυψαν ποιος είναι ο σωστός και αποτελεσματικότερος τρόπος για να ζητήσεις συγνώμη σε κάποιον. Είτε θέλεις να επανορθώσεις σε φίλο, συνάδελφο, σύντροφο ή κάποιο μέλος της οικογενείας σου, δες παρακάτω τα 6 βασικά πράγματα (σύμφωνα με την επιστήμη) που θα πρέπει να περιλαμβάνει η συγνώμη σου, έτσι ώστε να μην ακούγεται σαν μια φτηνή δικαιολογία.
10 τρόποι για να φλερτάρεις μια γυναίκα και να μην μπορεί να σου αντισταθεί!
1. Εξέφρασε τη λύπη σου
Είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις μετανιωμένος για κάτι που είπες σε κάποιον και τον στεναχώρησες. Πες πως “μακάρι να μπορούσα να σκεφτώ καλύτερα πρώτα πριν κάνω εκείνο το άσχημο σχόλιο για τα μαλλιά σου” ή πως “νιώθεις πολύ άσχημα που την/τον πρόσβαλες, έστησες στο ραντεβού σας ή την απογοήτευσες” ή ” πως δεν μπορείς να πιστέψεις πως έσπασες το αγαπημένο βάζο της μητέρας σου και πόσο άσχημα νιώθεις γι΄αυτό”.
2. Δώσε εξηγήσεις για το λόγο που στράβωσαν τα πράγματα
Για παράδειγμα: ” Δεν είχα καταλάβει πως ήσουν τόσο ευαίσθητη για το συγκεκριμένο θέμα, νόμιζα πως θα το βρεις αστείο” ή ” Ήξερα πως θα αργούσα στο ραντεβού μας, οπότε λανθασμένα υπέθεσα πως θα ήταν καλύτερα να μην έρθω καθόλου”, ή “Προσπάθησα να καθαρίσω το αγαπημένο σου βάζο για να σε βοηθήσω, αλλά μου γλίστρησε και έσπασε, δεν το ήθελα, συγνώμη.”
3. Αναγνώρισε τα λάθη σου και ανέλαβε τις ευθύνες σου
Είναι πολύ σημαντικό σε μια σχέση είτε φιλική, είτε ερωτική είτε οικογενειακή ή επαγγελματική, να μπορείς να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, όπως για παράδειγμα το να πεις σε κάποιον ” Τα θαλάσσωσα” ή “ήμουν λάθος σε αυτό το θέμα”, ή “Σου χρωστάω μια συγνώμη” , “έπρεπε να ήμουν πιο προσεκτικός με το συγκεκριμένο πράγμα”.
Πως να διατηρήσεις ζωντανή τη φλόγα στη σχέση σας!
4. Δήλωσε τη μετάνοια σου
Δώσε κάποιο σημάδι που να δείχνει πως δεν πρόκειται να κάνεις το ίδιο λάθος ξανά. Σκέψου πως θα πρέπει να σκέφτεσαι λίγο παραπάνω πριν ανοίξεις το στόμα σου και πρέπει να είσαι περισσότερο προσεκτικός με τις ευαισθησίες των άλλων. Όπως επίσης φρόντισε να μην στήνεις κανέναν στα ραντεβού σου ή απλά μην κάνεις σχέδια σε μέρες που το πρόγραμμα σου είναι πολύ πιεσμένο και θα καταλήξεις τελευταία στιγμή να ακυρώσεις το ραντεβού σας.
5. Δείξε πρόθεση για επανόρθωση
Προσπάθησε να δείξεις στον άλλον την πρόθεση σου να επανορθώσεις για το λάθος σου όπως για παράδειγμα να πεις ” Θα ήθελα να επανορθώσω γι΄αυτό που σου έκανα, και θα ήθελα να σε βγάλω έξω για φαγητό σήμερα ή να σε βοηθήσω στη μετακόμιση του σπιτιού σου”.
6. Ζήτα συγχώρεση
Όπως για παράδειγμα: ” Μπορείς να με συγχωρήσεις γι΄αυτό που σου είπα;” ή “Πιστεύεις πως μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω και να ξεπεράσεις αυτό που σου έκανα;”
Στην ουσία οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης δήλωσαν στη δημοσίευση της στο Negotiation and Conflict Management Research, πως με το να δηλώνεις τη μετάνοια και τη συγνώμη σου δείχνει πως αυτός που το κάνει καταλαβαίνει πως υπάρχει μια “κοινωνική ανάγκη” για μια συγνώμη όπου έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Με το να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου για κάθε άσχημο πράγμα που έχεις κάνει ή έχεις πει σε κάποιον, είναι το πιο κρίσιμο και βασικότερο στοιχείο της συγνώμης σου. Η έρευνα δείχνει πως τα θύματα βλέπουν με πολύ πιο θετικό τρόπο τα άτομα που τους έχουν πληγώσει, όταν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και αναγνωρίζουν τα λάθη τους.
Αν όμως θέλεις να σε συγχωρέσει κάποιος για κάτι που είπες ή έκανες, τότε πρέπει να εκφράσεις τη μετάνοια σου, να εξηγήσεις τι συνέβη και να προσπαθήσεις να επανορθώσεις.
Φρόντισε να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω με ένα αίτημα συγχώρεσης και θα μεταμορφώσεις την απολογία σου από μια μονόπλευρη κατάθεση του θύτη σε μια αμφοτερόπλευρη επικοινωνία, ζητώντας την συμμετοχή του θύματος στην διαδικασία επανόρθωσης της εμπιστοσύνης.
Φυσικά και η κάθε συγνώμη δεν μπορεί να είναι τέλεια, αν όμως φροντίσεις να κάνεις όλα τα παραπάνω και ειδικότερα αν αναλάβεις τις ευθύνες σου, τότε σίγουρα θα μειώσεις τις πιθανότητες να σου κρατήσει κακία ο άλλος που βρίσκεται εναντίον σου.
Η δουλειά του άντρα μπορεί να προβλέψει το διαζύγιο ενός γάμου!