Μια ουτοπία 8.000 τ.μ ξεπροβάλλει στο Βέλγιο από την ομάδα ΚΑΑΝ

Η ουτοπία, η βιβλιοθήκη και η Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών, που στεγάζεται σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο που σχεδιάστηκε από την ομάδα KAAN architecten, άνοιξε τις πόρτες της στη φλαμανδική πόλη του Aalst, στο Βέλγιο, μετά από έναν ανοικτό διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2015 από το δημοτικό συμβούλιο! Το όνομα της το οφείλει στη φανταστική κοινωνία που οραματίστηκε ο Τόμας Μορ τον 16ο αιώνα...

 

Η δομή τούβλων μεγέθους 8.000 τετραγωνικών μέτρων ενσωματώνει ένα εντυπωσιακό ιστορικό κτίριο από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και αναζωογονεί το αστικό τοπίο, ενώ κομψά δίνει έκφραση στην απαιτούμενη λειτουργικότητα.Το λεγόμενο “pupillenschool”, πρώην σχολείο του 1880, έχει ενσωματωθεί στον σχεδιασμό της KAAN architecten και αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου κτιρίου. τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, οι ιστορικές προσόψεις συνδυάζονται τέλεια με τους γενναιόδωρους χώρους, ενώ οι διάδρομοι του τοίχου γίνονται με ανοιχτό γκρι σκυρόδεμα.

 

 

 

10_utopia_kaan_architecten_cdelfino_sisto_legnani_e_marco_cappelletti.jpg

 

η ουτοπία, η πόλη και οι κάτοικοι της είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και μπορούν να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο μέσα από ψηλά και ευρέα ανοίγματα, “χωρισμένα” προσεκτικά από το τούβλο. η είσοδος στο κτίριο βρίσκεται σε ένα στενό τετράγωνο ανάμεσα στο καφέ και την αίθουσα ανάγνωσης. περνώντας μέσα από την ευρεία αίθουσα, το ανοιχτό εσωτερικό τοπίο του κτιρίου ξεδιπλώνεται από το δάπεδο μέχρι το ανώτατο όριο και με το πρόβολο στο χώρο υπάρχουν αρκετά παχύ δάπεδα από σκυρόδεμα που φαίνεται να επιπλέουν. που κρέμονται σε διαφορετικά ύψη, κάθε επίπεδο διαθέτει ράφια και τραπέζια ανάγνωσης, ενώ κοιτάζει στο αίθριο και προς την πρόσοψη από τούβλα του προϋπάρχοντος κτιρίου. Επιπλέον, μια βιβλιοθήκη ύψους 11,50 μέτρων εκτείνεται προς την οροφή, γεμάτη με βιβλία που είναι δωρεά των κατοίκων της περιοχής.

 

 

9_utopia_kaan_architecten_cdelfino_sisto_legnani_e_marco_cappelletti.jpg

 

Οι κατασκευές από σκυρόδεμα φαίνεται να υποστηρίζονται από βιβλία: οι βιβλιοθήκες πιέζονται προς τα πάνω από δίσκους από σκυρόδεμα, οι οποίες επιτρέπουν στα πατώματα να προβάλλουν χωρίς στήριξη. μιμούμενοι τα πέλματα, τις σκάλες ζιγκ-ζαγκ προς τα πάνω, δίνοντας στη σκάλα μια γλυπτική παρουσία στην περιφέρεια του αίθριου και της αίθουσας ανάγνωσης. τα ανώτατα όρια έχουν ελαχιστοποιηθεί μέχρι να είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμα. όλα τα τεχνικά συστήματα είναι κρυμμένα πίσω από ένα τεντωμένο μεταλλικό πλέγμα που μαλακώνει το ισχυρό φως της ημέρας και δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Εκτός από το αίθριο του ισογείου, η Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών στεγάζεται στους δύο πρώτους ορόφους, που πλαισιώνουν το αίθριο ανάγνωσης. μέσα στο νέο κτίριο, το μπαλέτο, τα στούντιο πρόβας και οι χώροι διδασκαλίας διαθέτουν παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, προσφέροντας θέα στην πόλη και μια ματιά από την πόλη, δίνοντας παράλληλα έκφραση στη σύνθεση της πρόσοψης. με τη χρήση της ίδιας εκφραστικής γλώσσας, τα κιγκλιδώματα των παλαιών παραθύρων του pupillenschool έχουν αφαιρεθεί και τα παραθυρόφυλλα του piano noble έχουν μειωθεί σημαντικά.

 

Η ακουστική ήταν ένα θεμελιώδες εργαλείο σχεδιασμού για τους KAAN architecten: η ανάγνωση στη βιβλιοθήκη δεν πρέπει να διαταραχθεί από τα μαθήματα μουσικής και τις πρόβες του παιχνιδιού. τα αιωρούμενα δάπεδα από σκυρόδεμα αντικαθιστούν τα αυθεντικά ξύλινα πατώματα, οι πόρτες μετατρέπονται σε ηχομονωτικά φράγματα και τα παράθυρα με διπλά τζάμια συλλαμβάνουν κάθε σημείωση για πιάνο   μεγάλο μέρος του εξωτερικού του κτιρίου αποτελείται από νέα τούβλα. για να τονισθεί η δυαδικότητα της ουτοπίας, τα μακρά επίπεδα τούβλα (50 x 10 x 4 εκατοστά) έχουν τοποθετηθεί σε οριζόντια μορφή για να συμπληρώσουν τις κάθετα προσανατολισμένες παλιές σχολικές προσόψεις.