Οι αρχιτέκτονες Camilo Rebelo και Susana Martins, δημιούργησαν αυτήν την πανέμορφη κατοικία 3 στρεμμάτων, με θέα στη θάλασσα. Η βασική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό του Ktima House, ήταν η εκμεττάλευση των ήδη υφιστάμενων τοίχων και της τοπογραφίας ώστε το σπίτι να είναι καμουφλαρισμένο. Στην οροφή του οικοδομήματος τοποθετήθηκαν φυτά για να απορροφούν τον ήλιο, ενώ πίσω από το κυρίως σπίτι υπάρχουν αίθριοι χώροι που εξυπηρετούν όχι μόνο την ψυχαγωγία των ιδιοκτητών, αλλά και τον αερισμό του σπιτιού.
“Κτήμα” στα ελληνικά σημαίνει φάρμα ή οικόπεδο με εύφορη γη. Η τοποθεσία του έργου αποτελείται κυρίως από πράσινες απότομες πλαγιές, με λίγα δέντρα – κατ ‘εξαίρεση, στο πλαίσιο του νησιού. Η τάξη και το χάος μπορούν να βρεθούν σε όλες τις φάσεις του ελληνικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των ημερών μας, και οι αρχιτέκτονες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα κατά την ανάπτυξη της έννοιας του σχεδιασμού του σπιτιού.
Κάποιος μπορεί να αντιληφθεί αυτή την κατασκευή με δύο διαφορετικούς τρόπους. Από την κύρια περιοχή πρόσβασης παραπάνω, μια παχιά λευκή και αφηρημένη γραμμή ακολουθεί την τοπογραφία και τις εσωτερικές απαιτήσεις. Ωστόσο, κοιτώντας ψηλά από τη θάλασσα ανακαλύπτει μια πρόσοψη με μια συνεχή αλλά προφανώς κατακερματισμένη σύνθεση που φέρνει στο νου μια αρχαία ακρόπολη.
Ελληνική οικοδομικοί κανονισμοί υπαγορεύουν ότι οι όγκοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δέκα μέτρα σε μήκος, το οποίο με τη σειρά του υπαγορεύει το ρυθμό σύνθεσης και το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων. Όλα τα τελευταία έχουν διακριτή επιρροή στη διαμόρφωση του τοπίου και είναι ιδιαίτερα ποικίλα όσον αφορά την ποσότητα και την ένταση του φωτός.
Ένα υπέροχο παραδοσιακό σπίτι στο νησί της Τήνου
Οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να χωρίσουν το σπίτι σε δύο επίπεδα: το επίπεδο της εισόδου, όπου η κύρια κατοικία βρίσκεται, και το χαμηλότερο επίπεδο, εξυπηρετώντας τις περιοχές του ξενώνα,της εξυπηρέτησης και του προσωπικού. Το σπίτι χτίστηκε κατά την τοπική οικιστική παράδοση και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Και οι δύο αυτές πτυχές σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν το σχεδιασμό.
Το ακριβότερο σπίτι που έχει υπάρξει ποτέ βρίσκεται στο Λος Άντζελες