Φήμες που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό ήθελαν την τελετή αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας, να γίνονται στην Κίνα και όχι στην Ελλάδα και στην Αρχαία Ολυμπία.
Δείτε επίσης: Μεγάλη νίκη του Βασιλειάδη επί του Πλάνινιτς
Οι παραπάνω φημολογία κυκλοφόρησε όταν έγινε γνωστή η επιθυμία των διοργανωτών, ώστε να μειώσουν το κόστος των Αγώνων.
Από Ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, αλλά και το μέλος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου, ο οποίος παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής μέσω συνέντευξης τους στην «Ελευθεροτυπία» τόνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η τελετή αφής θα γίνει κανονικά στην στην Αρχαία Ολυμπία.
«Βλακείες όσα ακούγονται ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τη φλόγα. Ποιος τα διαδίδει; Δεν υφίστανται τέτοιο πράγμα», επεσήμανε ο κ. Νικολάου και ο κ. Καπράλος πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ένα αίτημα των Κινέζων ήταν που υποβλήθηκε προφορικά, ούτε καν με έγγραφο, με πρόσχημα τη μείωση του κόστους της τελετής, να διεξαχθεί μια παρόμοια τελετή κάπου στην Κίνα, αντιμετωπίστηκε άμεσα με παρέμβαση του κ. Νικολάου, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Επειδή οι Κινέζοι έχουν λεφτά νομίζουν πως μπορούν να αγοράζουν τα πάντα. Εγώ τους είπα ότι η φλόγα είναι μία και θα ανάψει εδώ, πουθενά αλλού. Αλλιώς δεν θα ανάψει καθόλου», σχολίασε το μέλος της ΔΟΕ και πρότεινε: «να ανάψει η φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με μια ιέρεια και να την παραλάβουν οι Κινέζοι αμέσως, χωρίς λαμπαδηδρομία».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, τόνισε: «Η φλόγα είναι θα παραμείνει το ιερό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν χρειάζεται να ανάβει κάθε τόσο για μικρότερες διοργανώσεις, παρά μόνο κάθε τέσσερα χρόνια στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη».
Ο Λάμπης Νικολάου, ανέφερε: «Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να προστατευτεί και να ανακτήσει την αξία του. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εμπορευματοποίησης, ούτε να ευτελίζεται. Η φλόγα δεν μπορεί να ανάβει για ψύλλου πήδημα, για αγώνες δευτερεύοντες. Το σωστό είναι κάθε τέσσερα χρόνια, με το σωστό τρόπο κατά τας γραφάς στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».