Και μπορεί ο χειμώνας να είναι για άραγμα, φαί και ζέστη (άντε και κανά γήπεδο για πιο hardcore), όμως σπορ εκτός ορίων υπάρχουν πολλά και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις! Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή extreme sports στην Ελλάδα!
1. Αλεξίπτωτο πλαγιάς
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι από τα πιο δημοφιλή extreme sports βουνού στον κόσμο και έχει αποκτήσει φανατικό κοινό εξαιτίας της απλής κατασκευής του, της ευκολίας του και των μεγάλων δυνατοτήτων του.
Ιστορία: Στις αρχές του ’60, ο αλεξιπτωτιστής Pierre Lemoigne, κατάφερε να κατασκευάσει έναν θόλο αλεξίπτωτου που θα είχε ραμμένες διόδους για τη ροή του αέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέχει το αλεξίπτωτο πλήρη έλεγχο στον χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε ο αλεξιπτωτιστής να απογειωθεί από μια πλαγιά και να προσγειωθεί ακριβώς στο σημείο που θέλει στο έδαφος.
Τι χρειάζεται: Το άθλημα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, άριστη τεχνική, ψυχική και πνευματική διαύγεια, παρατηρητικότητα, αλλά και γνώσεις μετεωρολογίας και αεροδυναμικής, που παρέχονται από ειδικούς εκπαιδευτές. Ανάλογα με τον καιρό, το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορεί να φτάσει μέχρι ύψους 4.000 μέτρων και να διανύσει απόσταση 2-2,5 χλμ. Οι πτήσεις διαρκούν μερικές ώρες και οι ταχύτητες που αναπτύσσονται κυμαίνονται ανάμεσα στα 48 και 60 χλμ / ώρα.
Ποδοσφαιρική λίστα: Οι γηπεδικοί πανηγυρισμοί που θα μείνουν χαραγμένοι στα αντρικά μυαλά!
2. Skydiving
Βουτιά στην αδρεναλίνη κάνει όποιος δοκιμάζει το skydiving. H ελεύθερη πτώση, Sky Diving ή Parachuting, χρησιμοποιείται είτε με αλεξίπτωτο ή FAF (Free Accelerated Fall), όταν ο ίδιος ο αθλητής ελέγχει την ταχύτητα πτώσης, είναι ένα extreme sport, που έχει το δικό του πιστό κοινό στην Ελλάδα.
Υπάρχουν αρκετά μέρη στα οποία μπορεί κάποιος να επιχειρήσει μια ελεύθερη πτώση, όμως πιο δημοφιλείς περιοχές είναι γύρω από τη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία και στη Θήβα.
Η αρχική εκπαίδευση στην Ελλάδα διαρκεί ένα τριήμερο και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, καθώς και την πρώτη πτώση. Στα πρώτα άλματα το αλεξίπτωτο ανοίγει αυτόματα, ενώ αργότερα ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει πώς να ανοίγει ο ίδιος το κύριο αλεξίπτωτο του.
3. Kitesurf
Αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια, το kite-surf -που σημαίνει αετός και σανίδα- έχει αποκτήσει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους απέναντι στα κύματα. Ιστορία Η τέχνη του kite surfing χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και έπαιρνε μέρος στην Κίνα. Το χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τρόφιμα με κανό και μικρές βάρκες.
Το 1800 ο George Pocock πήρε το βασικό σχέδιο και το ανέβασε σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, μεγαλώνοντας το συνολικό μέγεθος του θόλου. Χρησιμοποιήθηκαν μετέπειτα για μεταφορά αγαθών μέσα σε κανό αλλά και σε άμαξες στην στεριά. Μόνο μικρά μεγέθη μπορούσαν να κινηθούν με σωστό τρόπο αλλά μπορούσαν να ταξιδέψουν με μεγάλη για την εποχή ταχύτητα.
Για Kite surf μπορείς να πας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για να κάνεις από τη Λούτσα, το Σχοινιά, και το Χαλκούτσι, μέχρι τη Λευκάδα, το Ξυλόκαστρο τη Νάξο και την Πάρο, αλλά και Ρόδο, Μυτιλήνη και Κρήτη και να απευθυνθείς σε ειδικές σχολές για να ξεκινήσεις τα μαθήματα.
4. Snowboard
Tο snowboard έχει πλέον δικαιωματικά κατακτήσει τη θέση του ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και διασκεδαστικά extreme sports του χειμώνα, ενώ μετά την επίσημη αναγνώρισή του από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αποτελεί πλέον Ολυμπιακό άθλημα. Χωρίζεται σε κατηγορίες, το free style που περιλαμβάνει πολλές εναέριες φιγούρες και το αλπικό.
Ιστορία: Είναι δύσκολο να πούμε ποιός ανακάλυψε το snowboard. Σίγουρα υπήρχαν κατά καιρούς διάφοροι άνθρωποι οι οποίοι κατασκεύαζαν σανίδες, ώστε να τσουλάνε στις κατηφορικές χιονισμένες πλαγιές. Έτσι θα ήταν άδικο να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο άτομο, το οποίο και ανακάλυψε την πρώτη σανίδα. Ωστόσο, υπήρχαν μερικοί άνθρωποι οι οποίοι κατασκεύαζαν σανίδες όπως τα έλκηθρα. Ένας από αυτούς ήταν ο M.J. Jack Burchett. Έκοψε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ το 1929 και προσπάθησε να το στερεώσει στα πόδια του με τρίχες αλόγου και σχοινί. Έτσι λοιπόν ο Burchett έγινε ο πρώτος που έφερε στον κόσμο τον όρο Snowboard. Πριν γίνει το επόμενο βήμα για το snowboard, έπρεπε ο κόσμος να περιμένει πάνω από 30 χρόνια μέχρι το 1965.
5. Wakeboarding
Το wakeboard είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θαλάσσια σπορ γιατί συνδυάζει πολλά διαφορετικά αθλήματα μαζί, Snowboard, Skateboard και Surf. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να κάνει Wakeboard είναι ένα σκάφος (κρίς κράφτ), μια σανίδα για wakeboard και ένα σκοινί με λαβή.
Ιστορία: Το 1985 ένας surfer από το San Diego, ονόματι Tony Finn, ανέπτυξε τον όρο Skyrfer, ένα υβρίδιο του Waterski και μιας σανίδας του surf. Έμοιαζε με μια μικρή σανίδα του surf, την οποία τράβαγε μια βάρκα ενώ ο surfer έκανε ακροβατικά κόλπα με τα κύματα και τη σανίδα. Το καλοκαίρι του 1985, προστέθηκαν ιμάντες πρόσδεσης για τα πόδια πάνω στη σανίδα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους wakeboarders να κάνουν μεγάλα άλματα σε ύψος αλλά και διάρκεια χωρίς να χάνουν τη σανίδα από τα πόδια τους.
Στην Ελλάδα σε πολλές σχολές για μαθήματα surf και σκι, παραδίδουν και μαθήματα για wakeboarding. Μπορείς να κάνεις σε όλες τις παραλίες στην Αττική (Ανάβυσσο, Βάρκιζα, Λαύριο, Λούτσα, Σχοινιάς, Γαλάζια Ακτή Μαραθώνα), στη Θεσσαλονίκη (Αγία Τριάδα, λίμνη Βόλβη, Νέα Μηχανιώνα), Χαλκιδική (Sunny Beach), Πάρο (Χρυσή Ακτή, Νέα Χρυσή Ακτή, Τσουκάλια, Σάντα Μαρία, Πούντα), Νάξο (Αγιο Γεώργιο, Μικρή Βίγλα), Μύκονο(Φτελιά, Καλαφάτη), Ιο (Μυλόποτας), Ρόδο (Τριάντα, Φανές, Πρασσονήσι, Θεολόγο), Αχαϊα (Δρέπανο, Ζαχάρω), Λευκάδα (Βασιλική), Κάρπαθο (Ορμος του Διαβόλου), Ηράκλειο (Αμμουδάρα), Σκιάθο, Κω, Ζάκυνθο, Σαντορίνη.
Skydive! Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις πριν το πρώτο σου άλμα!