Τα 10 πιο αξιομνημόνευτα "χρυσά" γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου! (video)

Μπορεί ο κανονισμός του "χρυσού" γκολ κατά τη διάρκεια της παράτασης  να έχει καταργηθεί από το 2002 στην Ευρώπη , ωστόσο πολλά σπουδαία ματς σε μεγάλες διοργανώσεις είχαν κριθεί στο παρελθόν με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός υιοθετήθηκε από τη FIFA το 1993 και προέβλεπε, ότι αν ένα παιχνίδι πήγαινε στην παράταση, η ομάδα που θα πετύχαινε γκολ θα κέρδιζε αυτομάτως τον αγώνα, χωρίς να ολοκληρωθούν τα εναπομείναντα λεπτά. Η απότομη λήξη του αγώνα με το χρυσό γκολ είχε ως αποτέλεσμα να αποκληθεί και ξαφνικός θάνατος.

Η λογική του κανονισμού αυτού, ήταν ότι σκοπός της παράτασης είναι η ανάδειξη του νικητή, οπότε με την επίτευξη του πρώτου γκολ, δεν υπήρχε λόγος να καταπονούνται περαιτέρω οι ποδοσφαιριστές. Όπως αποδείχθηκε όμως,  οι ομάδες κατέληξαν να παίζουν πιο συντηρητικά, καθώς με ένα γκολ αποκλείονταν με συνέπεια το ποδόσφαιρο που παιζόταν να είναι "φτωχότερο" σε θέαμα.

Ο πρώτος πολύ σημαντικός αγώνας που κρίθηκε με "χρυσό" γκολ, ήταν ο τελικός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 1996 μεταξύ Γερμανίας και Τσεχίας και το πέτυχε ο Γερμανός Όλιβερ Μπίρχοφ. Άλλοι τελικοί σημαντικών διεθνών διοργανώσεων που κρίθηκαν στο χρυσό γκολ ήταν:

  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2000: Γαλλία – Ιταλία: 2-1 (Τρεζεγκέ 103΄)
  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2000 γυναικών: Νορβηγία – ΗΠΑ: 3-2 (Μέλγκρεν 102΄)
  • Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2001: Λίβερπουλ – Ντεπορτίβο Αλαβές: 5-4 (Τζέλι 115΄)
  • Κύπελλο Συνομοσπονδιών FIFA 2003 : Γαλλία – Καμερούν: 1-0 (Ανρί 98΄)
  • Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών 2003: Γερμανία – Σουηδία: 2-1 (Κίντσερ 98΄)

 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο 10 αξέχαστα "χρυσά" γκολ...

4 καλοκαιρινά smoothies για ενδυνάμωση μετά το γυμναστήριο