Πόσο μας Κοστίζουν τα 42 Χιλιόμετρα;

0
322

Οι συμμετοχές στον κλασικό μαραθώνιο χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι οι Έλληνες κατά την διάρκεια της κρίσης πήραν τους δρόμους επειδή το τρέξιμο είναι το πιο φτηνό σπορ. «Απλώς αγόρασε αθλητικά και βγες στο δρόμο», επιμένει η κυρίαρχη θεωρία. Όμως, τι ισχύει στην πραγματικότητα; Είναι όντως τόσο φτηνό να διανύσεις την απόσταση του Κλασικού Μαραθωνίου; Τελικά πόσο κοστίζουν τα 42 χιλιόμετρα για έναν αθλητή;

Η Αθανασία Τσουμελέκα το 2004, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο βάδην. Η ίδια συμμετέχει στον Κλασικό Μαραθώνιο αλλά και προπονεί άλλους αθλητές στο τρέξιμο. Όπως μου λέει: «Το τρέξιμο είναι ένα πολύ φτηνό σπορ και το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις καλά παπούτσια που σε υποστηρίζουν».

«Εγώ θα πω την προσωπική μου εμπειρία, που πάντα τρέχω με ένα απλό κοντομάνικο και ένα απλό σορτσάκι και πλέον πηγαίνω στην εκκίνηση κάποιου λαϊκού αγώνα και “ψαρώνω” από τις εμφανίσεις των άλλων. Η λογική είναι ότι παίρνουμε ό, τι καλύτερο και ακριβό υπάρχει για να κάνουμε το κέφι μας. Όμως το τρέξιμο και το περπάτημα είναι το πιο φτηνό που μπορεί να κάνει κανείς και να το κάνει καλά χωρίς υπερβολές. Έχει να κάνει με τον υπερκαταναλωτισμό που έχει ο άνθρωπος στην εποχή μας. Όμως ξέρεις είναι σημαντικό που ο κόσμος αγοράζει ρούχα και νιώθει ωραία μέσα σε αυτά. Οι γυναίκες πλέον δεν επενδύουν στα τακούνια και τα ωραία ταγέρ, αλλά στο αθλητικό παπούτσι, το ωραίο κολάν, την ωραία μπλούζα. Επειδή είναι μία διέξοδος στην καθημερινότητα του ανθρώπου και στις δυσκολίες που περνάει σήμερα ο Έλληνας», σχολιάζει η Αθανασία Τσουμελέκα.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό να δέχεται συμβουλές από εναν προπονητή κάθε δρομέας, διότι δεν θα πρέπει να φτάνει ποτέ στην υπερβολή. Πάντως το παπούτσι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να επενδύσει κάποιος που θέλει να τρέξει. Ένα καλό παπούτσι ξεκινάει από 90-100 ευρώ και θα πρέπει -κάποιος που τρέχει Μαραθώνιο- να το αλλάζει κάθε έξι με εφτά μήνες».

«Οικονομικά η προετοιμασία ενός Μαραθωνίου τουλάχιστον τεσσάρων μηνών έχει σοβαρό κόστος. Πάντως οι δρομείς έχουν τα λιγότερα έξοδα σε σχέση με άλλα αθλήματα όπως η ποδηλασία, το τρίαθλο, το τρέξιμο στο βουνό», μου λέει Γιάννης Καραγιάννης, γυμναστής – προπονητής με ειδικότητα και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στον Κλασσικό Αθλητισμό.

«Τα παπούτσια running είναι από 80-150 ευρώ. Για τον ρουχισμό υπολόγισε 200-400 ευρώ για σορτς – κολάν (κοντό και μακρύ), κάλτσες, ίσως και κάλτσες αποσυμπίεσης μπλουζάκια dryfit, εσωθερμικά μπλουζάκια, αγωνιστικό φανελάκι τιράντα, σκούφο, γυαλιά, καπελάκι, αδιάβροχο μπουφάν, μακρυμάνικο μπλουζάκι η ζακετάκι dryfit. Άλλα 30-40 ευρώ για παγουροθήκη και παγούρι, και άλλα 10 ευρώ για ζώνη αγώνα (race belt). Και 100-400 ευρώ για ρολόι με GPS που μετράει τους χρόνους».

Ενώ βρισκόμαστε ήδη στα 420-1000 ευρώ ο κ. Καραγιάννης συνεχίζει να απαριθμεί έξοδα. Εκτός από τον εξοπλισμό που είναι ένα έξοδο που γίνεται μία φορά, υπάρχουν επιπλέον έξοδα που γίνονται μηνιαία.

«Για να γίνει μια σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία χρειάζεται τουλάχιστον επίβλεψη ενός ειδικού προπονητή για πολλούς λόγους. Πρώτον για αποφυγή τραυματισμών, δεύτερον για συντομότερη και ευκολότερη οδό φορμαρίσματος και βελτίωσης, τρίτον για συμβουλές στην αποκατάσταση. Επίσης για αλλαγές στο προπονητικό μενού όποτε χρειαστεί, καθώς και για τεχνικές και τακτικές οδηγίες. Το κόστος τον μήνα είναι από 20-60 ευρώ. Στις περιπτώσεις ολοκληρωμένων υπηρεσιών personal training και εργομετρικές μετρήσεις το ποσό ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα», τονίζει ο κ. Καραγιάννης και προσθέτει: «Το κόστος κατά την διάρκεια της προετοιμασίας ποικίλει ανάλογα με την περιοχή. Στην επαρχία η προπόνηση στα περισσότερα στάδια είναι δωρεάν. Στην Αθήνα κάποια στάδια έχουν είσοδο. Επίσης εάν ο δρομέας πάει σε γυμναστήριο μπορεί να πληρώσει από 30 -50 ευρώ τον μήνα».

Εκτός από τις προπονήσεις όμως, κάποιος υποψήφιος δρομέας θα πρέπει να έχει στο νου του και έξοδα που σχετίζονται με την υγεία του. Αν και σε σύγκριση με τα ανεκτίμητα οφέλη που έχει το τρέξιμο σε αυτήν, φαίνονται ότι δεν έχουν σημασία. «Για προϊόντασυμπληρωμάτων διατροφής μηνιαία κανείς ξοδεύει από 15-80 ευρώ. Απαραίτητες είναι και οι κρέμες και τα λάδια με αντιφλεγμονώδη δράση γιατί συνήθως τα πόδια χρειάζονται θεραπεία. Αυτές κοστίζουν περίπου 5-25 ευρώ. Επίσης, στη διάρκεια της προετοιμασίας του ένας Μαραθωνοδρόμος θα επισκεφτεί τον καρδιολόγο μια φορά για πλήρη καρδιολογική εξέταση (από 80-100 ευρώ), θα κάνει μια φορά αιματολογικές εξετάσεις (από 10-25 ευρώ) και επειδή συνήθως οι δρομείς βγάζουν κάποιο μυϊκό πρόβλημα θα κάνει εργαστηριακές εξετάσεις και δύο τουλάχιστον επισκέψεις στον αθλίατρο (περίπου 100 ευρώ)».

Η μεγάλη λίστα των εξόδων για τους δρομείς του κλασικού Μαραθωνίου δεν τελειώνουν εδώ. Για τους αθλητές που δεν ζουν στην Αττική, το κόστος μεταφοράς και διαμονής κατά την διάρκεια των αγώνων δεν μπορεί να μην υπολογιστεί. «Στην διάρκεια τεσσάρων μηνών από τους περισσότερους θα γίνουν κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο για να πάνε στον χώρο προπόνησης ή κάποιους άλλους αγώνες, και αυτό υπολογίζεται από 100-400 ευρώ. Βέβαια από αυτά τα έξοδα εξαιρούνται αυτοί που έχουν άμεση πρόσβαση στον χώρο προπόνησης».

Αναρωτιέμαι αν ισχύουν ειδικές εκπτώσεις για τους συμμετέχοντες στον κλασικό Μαραθώνιο για την μετακίνησή τους. «Ειδικές τιμές και εκπτώσεις δεν υπάρχουν. Εάν πρόκειται για έναν δρομέα εκτός Αθήνας έχουμε τα παρακάτω έξοδα. Πρώτον έξοδα ταξιδίου από 20-200 ευρώ, εξαρτάται βέβαια από ποιο μέρος της Ελλάδας γίνεται η μετακίνηση και με τι όχημα, εάν γίνεται με Ι.Χ και εάν ταξιδεύει με παρέα ή μόνος του. Βέβαια εάν πρόκειται για αγώνα στο εξωτερικό τα έξοδα ανεβαίνουν κατά πολύ. Για μία διανυκτέρευση με τα διάφορα μικροέξοδα μπορεί να δόσεις από 40-100 ευρώ, ενώ για έξοδα φαγητού σε μια διανυκτέρευση χρειάζεται από 3-4 γεύματα συνολικά δηλαδή περίπου 45-60 ευρώ. Και φυσικά το κόστος συμμετοχής στον αγώνα Μαραθωνίου που είναι από 25-80 ευρώ», καταλήγει ο προπονητής.