Σαμ σήμερα…ιδρύθηκε η ΕΠΟ (ειρωνεία;;)

0
292

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) αποτελεί τον ανώτατο οργανισμό διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1926, με κοινή απόφαση των τριών μεγάλων Ενώσεων της χώρας (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης).Έναν χρόνο αργότερα, το 1927 γίνεται μέλος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), ενώ το 1954 γίνεται μέλος και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA). Πρώτος πρόεδρος της ΕΠΟ εκλέχτηκε ο Απόστολος Νικολαΐδης, οοποίος μετέφρασε στα ελληνικά τους κανονισμούς της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που αποτέλεσαν την πυξίδα για την ΕΠΟ, προκειμένου να συντάξει τους δικούς της.

Η ΕΠΟ έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής (πρώην Δ’ Εθνικής) καθώς και των τοπικών πρωταθλημάτων. Ακόμα διοργανώνει το Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου αντρών, το Κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδας και τα κύπελλα των μεικτών ενώσεων στις κατηγορίες ανδρών, παίδων, νέων και παμπαίδων. Διοργανώνει επίσης πανελλήνια πρωταθλήματα στους νέους. Τέλος αποτελεί και τη διοίκηση της εθνικής ομάδας.Η ΕΠΟ έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής (πρώην Δ’ Εθνικής) καθώς και των τοπικών πρωταθλημάτων. Ακόμα διοργανώνει το Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου αντρών, το Κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδας και τα κύπελλα των μεικτών ενώσεων στις κατηγορίες ανδρών, παίδων, νέων και παμπαίδων. Διοργανώνει επίσης πανελλήνια πρωταθλήματα στους νέους. Τέλος αποτελεί και τη διοίκηση της εθνικής ομάδας.

Οι σπουδαιότεροι σταθμοί της Ε.Π.Ο.

1926
14 Νοεμβρίου Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας
16 Νοεμβρίου Εξελέγη το πρώτο Δ.Σ. της ΕΠΟ
27 Δεκεμβρίου H ΕΠΟ αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο ως Σωματείο Κοινωνικής Ωφέλειας

1927
23 Μαρτίου Το Υπουργείο Παιδείας, διά των υπ. αριθμ.14372 και 4708 εγγράφων, αναγνώρισε την ΕΠΟ ως την «Ανωτάτην Ελληνικήν Ποδοσφαιρικήν Αρχήν»
Απρίλιος Διοργανώθηκε το πρώτο ποδοσφαιρικό συνέδριο και ακολούθησε η ανάδειξη της πρώτης αιρετής διοίκησης
2 Ιουλίου Έφτασε το τηλεγράφημα της FIFA, με το οποίο γνωστοποιήθηκε ότι έγινε δεκτή η Ελλάδα στην «οικογένεια» της Διεθνούς Συνομοσπονδίας

1929
7 Απριλίου Διεξήχθη ο πρώτος αγώνας της Εθνικής ομάδας από ιδρύσεως ΕΠΟ (Ελλάδα – Ιταλία 1-4, στη Λεωφόρο)

1930
26 Ιανουαρίου Η πρώτη διεθνής νίκη από την ημέρα της ίδρυσης της ΕΠΟ (Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 2-1, στη Λεωφόρο)

1931
8 Νοεμβρίου Ο πρώτος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας, ΑΕΚ – Άρης 5-3, στη Λεωφόρο

1934
25 Μαρτίου Για πρώτη φορά η Εθνική έπαιξε για τα προκριματικά Μουντιάλ (Ιταλία – Ελλάδα 4-0)

1946
1 Μαΐου Συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο μεταπολεμικό Διοικητικό Συμβούλιο

1954
15 Ιουνίου Η ΕΠΟ συμμετείχε στην ίδρυση της UEFA

1971
19 Μαΐου Ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός που φιλοξένησε η Ελλάδα. Τελικός Κυπελλούχων Ευρώπης (Ρεάλ – Τσέλσι 1-1, 1-2 στον επαναληπτικό ύστερα από δύο ημέρες)

1983
25 Μαΐου Ο πρώτος τελικός Πρωταθλητριών στην Ελλάδα: Αμβούργο – Γιουβέντους 1-0 (ΟΑΚΑ)

2004
4 Ιουλίου Κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική! Πορτογαλία – Ελλάδα 0-1, στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας

Εκτός του τελικού Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1971 και του τελικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1983, η Ε.Π.Ο. έχει φέρει σε πέρας με τεράστια επιτυχία κι άλλες μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις:

1973: Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων Μίλαν-Λιντς (1-0)
1987: Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων Λοκομοτίβ-Άγιαξ (0-1)
1994: Τελικός Champions League Μίλαν-Μπαρτσελόνα (4-0)
1995: Τελικοί Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων
2007: Τελικός Champions League Μίλαν-Λίβερπουλ (2-1)

Τέλος, στην Ε.Π.Ο. ανατέθηκε και η διοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων 2015 (Πιερία & Ημαθία).

14/11/2014: Επίθεση με λοστό εναντίον του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, Χριστόφορου Ζωγραφου. Έτσι, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ αποφασίστηκε η επ’ αόριστον αναβολή των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών (μέσω του μη ορισμού διαιτητών), μέχρι να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εμπλεκομένων στο χώρο.

Πηγή epo.gr