Οι μέρες άρχισαν να μεγαλώνουν και η αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη πλησιάζει.
“Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα”
Κάθε χρόνο η τελευταία Κυριακή του Μάρτη σηματοδοτεί την μετάβασή μας στην θερινή ώρα.
Φέτος τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου.
Πάντως τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες σε Αμερική και Αυστραλία έχουν βάλει στο εδώλιο τη θερινή ώρα ενώ και η Ευρώπη άρχισε να συζητά από πέρυσι τις ενστάσεις τους
Η ιδέα να γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε προταθεί ήδη το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, όμως εφαρμόστηκε μόνο κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο πρώτος έλεγχος για το αν εξοικονομείται πράγματι ενέργεια με τη θερινή ώρα έγινε το 1970 από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξοικονομείται γύρω στο 1% σε σχέση με τη χρήση της χειμερινής ώρας. Όμως τα πράγματα άλλαξαν όταν τα κλιματιστικά άρχισαν να διαδίδονται ευρύτατα στα σπίτια και στα γραφεία.
Μπράβο στους ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών – Το φορολογικό μας σύστημα παραμένει άφταστο!
Το 2006 ίσχυσε για πρώτη φορά η θερινή ώρα στην Πολιτεία της Ιντιάνα και την επόμενη χρονιά μια εργασία του οικονομολόγου Μάθιου Κότσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αιφνιδίασε δείχνοντας ότι, αντί να μειωθεί, η κατανάλωση ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 1% κάνοντας την Πολιτεία να χάνει 9 εκατ. δολάρια τον χρόνο. «Αν και η θερινή ώρα μειώνει τη ζήτηση ηλεκτρικού στα σπίτια», εξηγεί ο ερευνητής, «αυξάνει περισσότερο τη χρήση των κλιματιστικών τις απογευματινές ώρες».
Στην Καλιφόρνια, η Επιτροπή Ενέργειας κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. «Το γεγονός ότι επιμηκύναμε κατά 15 ημέρες την ισχύ της θερινής ώρας στην Πολιτεία μας», εξηγεί η Άντριεν Κάντελ, οικονομολόγος της εν λόγω Επιτροπής, «δεν έφερε κανένα όφελος, καθώς πέρυσι η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν μεν 0,2%, όμως το δεδομένο αυτό έχει περιθώριο σφάλματος 1,5%».
Μια έρευνα του αυστραλιανού Ινστιτούτου Ενέργειας έδειξε και αυτή ότι η εξοικονόμηση ενέργειας με τη θερινή ώρα είναι μόνο φαινομενική. Σύμφωνα με το εν λόγω Ινστιτούτο, η οικονομία υπολογίζεται πάντα τις ώρες που υπάρχει η μεγαλύτερη ποσότητα φωτός (τις μεσημεριανές). Αν όμως συνυπολογίσουμε την οικονομία που γίνεται το μεσημέρι και τη μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας από τις 7 έως τις 8 το πρωί, καθώς και αυτή που χρησιμοποιούμε πιο αργά το βράδυ επειδή, κατά μέσο όρο, μένουμε ξύπνιοι περισσότερες ώρες, η οικονομία είναι μηδενική.
Μήπως έχεις … Θείο στην Αμερική και δεν το ξέρεις; – Η νέα μόδα με τις γενεαλογικές αναζητήσεις