Το Νόμπελ Ειρήνης είναι κάθε χρόνο μία κομβική στιγμή για την ιστορική πορεία των εξελίξεων στον πλανήτη. Δείχνει την τάση, την επιβράβευση, το έργο που κρίνεται ως σπουδαίο και τον εκπρόσωπο που επιβραβεύεται γι΄ αυτό. Και φέτος οι υποψήφιοι για το βραβείο “έσπασαν” κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Σημειολογική … έκθεση ιδεών: Τι μου έκανε χθες εντύπωση στον Πρωθυπουργό
Ως σημείο των καιρών της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου ερμήνευσαν πολλοί το γεγονός ότι 376 υποψήφιοι -οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα- διεκδικούν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, φτιάχνοντας ένα ιδιότυπο ρεκόρ όλων των εποχών για τον θεσμό.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Νόμπελ ο κατάλογος περιλαμβάνει 228 πρόσωπα και 148 οργανισμούς. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2014, όταν είχαν προταθεί στο Ινστιτούτο 278 ονόματα.
Αυτά είναι τα νέα smartphones που ξεχώρισαν στο Mobile World Congress
Παρότι ο κατάλογος των υποψηφίων παραμένει θεωρητικά «απόρρητος», είναι ήδη γνωστό (από διαρροές) ότι το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν προσωπικότητες όπως ο πάπας Φραγκίσκος και η Άνγκελα Μέρκελ, ή ο Έντουαρντ Σνόουντεν κι ο ανέλπιστος (ως υποψήφιος) Ντόναλντ Τραμπ.
Στη φετινή διαδικασία έχει και η Ελλάδα την τιμητική της, αφού σελίδες στο διαδίκτυο μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές για την υποψηφιότητα κατοίκων των ελληνικών νησιών που βοηθούν τους πρόσφυγες. Και είναι αλήθεια ότι η υποψηφιότητα αυτή στηρίχθηκε ήδη από χιλιάδες ανώνυμους χρήστες του ιστού αλλά κι από προσωπικότητες διεθνούς φήμης που πίσω από το προφανές “είδαν” την ιστορική συνέχεια της ανθρώπινης αλληλεγγύης που δίδαξε ανά τους αιώνες ο ελληνικός πολιτισμός.
Χάινς Καρλ Ροτ: Ο Γερμανός που προτείνει να αποζημιωθεί η Ελλάδα σε ράβδους χρυσού
Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Νόμπελ που θα επιλέξουν τον φετινό νικητή συνεδρίασαν την Δευτέρα, για πρώτη φορά. Όμως η τελική ανακοίνωση για το βραβείο,θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου.