Skip to main content

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται από το πρωί οι δρόμοι γύρω από τα κεντρικά Πανεπιστήμια, ενώ μόνο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο παραμένει ανοιχτό.

Σήμερα προκλήθηκε ένταση ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης με εντολή του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Φορτσάκη, αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν έξω από το κτήριο της Νομικής Σχολής, υπό το φόβο κατάληψης εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Έτσι, το πρωί, σπουδαστές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική και διαμαρτυρήθηκαν με πανό και συνθήματα για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ένας από τους συγκεντρωμένους εμφανίστηκε με τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στα χέρια και κατήγγειλε μπροστά στις κάμερες πως άνδρες από τη διμοιρία των ΜΑΤ τον χτύπησαν βίαια χωρίς λόγο!

Για λόγους ασφάλειας, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως ανακοίνωσαν οι πρυτανικές τους αρχές, θα παραμείνουν κλειστά.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του Ε.Κ.Π.Α. στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, Ο.Π.Ε) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11.

Απόφαση να παραμείνει κλειστό και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έλαβαν οι πρυτανικές του αρχές καθόλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της επετείου του Πολυεχνείου.

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη μεταξύ φοιτητών και Πρυτανικών Αρχών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όταν φοιτητές που ήθελαν να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν για καταλήψεις βρήκαν κλειδωμένες πόρτες. Ο Πρύτανης, ακολουθώντας την πάγια αρχή της Πρυτανείας να μην εμπλέκεται στα φοιτητικά συνδικαλιστικά ζητήματα, πρότεινε στην ομάδα των φοιτητών να τους παραχωρηθεί ένα άλλο αμφιθέατρο και στην περίπτωση που η προσέλευση των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλη, τότε να εξεταστεί η παραχώρηση του Αμφιθεάτρου Τελετών, το οποίο σημειωτέον είναι ο χώρος των επίσημων εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου και παραχωρείται μόνον σε ειδικές περιπτώσεις.

Η ομάδα των φοιτητών όχι μόνον δε δέχθηκε την πρόταση του Πρύτανη, αλλά μέλη της από παράπλευρη είσοδο εισήλθαν στο κλειδωμένο Αμφιθέατρο Τελετών και επιπλέον κάλεσαν ιδιώτη κλειδαρά για να το ξεκλειδώσει. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ο ιδιώτης απομακρύνθηκε και το Αμφιθέατρο παρέμεινε κλειδωμένο.

Σήμερα το απόγευμα μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, μετά το νέο κάλεσμα που δόθηκε με αφορμή τα πρωινά επεισόδια, που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό φοιτητών. Η πορεία ξεκίνησε από την Πανεπιστημίου και μέσω της Σταδίου κατευθύνθηκε στην πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή. Στη συνέχεια, μέσω της Ακαδημίας, η πορεία πηγαίνει προς τη Νομική Σχολή. Στη διαδήλωση συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 μαθητές και φοιτητές, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας και κρατώντας πανό. Επίσης, συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι από τη Νομική, το Πολυτεχνείο, την Οδοντιατρική, το Μαθηματικό, το Φυσικό, το Γεωλογικό και άλλες σχολές. Επίσης το ΜΑΣ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και το ΕΕΚ.
Το «παρών» έδωσαν και οι απολυμένοι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Κόκα-Κόλα Τρία Έψιλον.

Ένταση επικράτησε περίπου στις 19:30 μεταξύ μαθητών και φοιτητών, που συμμετέχουν στην πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στην αστυνομική βία, και αστυνομικών.Το περιστατικό συνέβη στην Ακαδημίας.Νεαροί που συμμετείχαν στην πορεία άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στα στενά και οι αστυνομικοί “απάντησαν” με ρίψη βομβίδων κρότου-λάμψης.

Η πορεία συνεχίζεται αυτή την ώρα, με κατεύθυνση την Νομική Σχολή.
Λόγω της διαμαρτυρίας, κλειστοί είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Πηγή newsit.gr