Skip to main content

Η έκπληξη που αποκαλύφθηκε στην πόλη – έδρα της εταιρίας, το Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον, αφορούσε τα επαναστατικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και διάδρασης με το περιβάλλον, ονόματι Microsoft HoloLens.

Τα ειδικά γυαλιά δίνουν τη δυνατότητα σε αυτόν που τα φοράει να βλέπει ολογράμματα σε αλληλεπίδραση με τον φυσικό κόσμο γύρω του. Η Microsoft συνεργάζεται για την ανάπτυξή τους με το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, το οποίο ειδικεύεται εδώ και δεκαετίες στη σχεδίαση εξοπλισμού για διαστημικές αποστολές. Ετσι, με τα HoloLens οι επιστήμονες του εργαστηρίου μπορούν να κάνουν εικονικές βόλτες στην επιφάνεια του Αρη, χρησιμοποιώντας τις πανοραμικές εικόνες που έχει καταγράψει το ρομποτικό όχημα Curiosity Mars Rover και να πειραματίζονται με την κατασκευή και λειτουργία διαφόρων μοντέλων μηχανών και εργαλείων.

Τα νέα τρισδιάστατα γυαλιά μικτής πραγματικότητας, Microsoft HoloLens

Το φουτουριστικό gadget υποστηρίζεται ήδη από εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού (APIs) και εφαρμογές δημιουργίας τρισδιάστατων, ολογραφικών μοντέλων και παρουσιάζει επιπλέον στον περιβάλλοντα χώρο του χρήστη μια ολογραφική απεικόνιση των εφαρμογών που χρησιμοποιεί εντός των Windows, αλλά και πολλές ακόμα εντυπωσιακές καινοτομίες, όπως ολοζώντανη απεικόνιση του συνομιλητή σε ένα Skype Call, κ.α.

Στόχος της Microsoft είναι η δημιουργία ενός κόσμου διαδραστικής επαυξημένης πραγματικότητας, όπου ο συνδυασμός χρήσης φυσικών και εικονικών αντικειμένων θα δημιουργεί γύρω μας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό αλληλεπίδρασης.

Ακολουθώντας την τάση δωρεάν διάθεσης των λειτουργικών συστημάτων που επέβαλε η Google και υιοθέτησε η Apple, η Microsoft ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν στους υπολογιστές τους εκδόσεις των Windows 7 και 8.1 θα μπορούν να αναβαθμιστούν για έναν χρόνο χωρίς επιπλέον κόστος. Το ίδιο θα ισχύσει και εκείνους που έχουν φορητές συσκευές με Windows Phone 8.1. Από εκεί και πέρα, όσοι θα έχουν πλέον εγκαταστήσει τα Windows 10 θα συνεχίσουν να μπορούν να τα χρησιμοποιούν κανονικά και να λαμβάνουν υποστήριξη μέσω κρίσιμων ενημερώσεων, ενώ όσοι επιλέξουν το συνδρομητικό μοντέλο (όπως με το Office 365) θα έχουν πρόσβαση σε νέες συνολικές αναβαθμίσεις.

Οπως αναμενόταν, με τα Windows 10 η Microsoft προχωρά στη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος χρήσης για υπολογιστές και φορητές συσκευές. Αυτό πρακτικά σημαίνει καλύτερο συγχρονισμό δεδομένων, εργασιών και διαμόρφωσης του λειτουργικού συστήματος σε κάθε διασυνδεδεμένη συσκευή, από τη στιγμή που ένας χρήστης εισέρχεται με το προσωπικό του προφίλ.

Ακόμα, η Microsoft έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ Spartan, δηλαδή την ανάπτυξη του νέου web browser που θα είναι ενσωματωμένος στα Windows 10. Ο αντικαταστάτης του Internet Explorer αποστασιοποιείται τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά από τον προκάτοχό του, εισάγοντας ένα διαφορετικό interface που θυμίζει τον Chrome και τον Firefox, και υποστηρίζοντας πληθώρα χαρακτηριστικών όπως σημειώσεις αφής επάνω στις ιστοσελίδες.

Το νέο πρόγραμμα περιήγησης στις σελίδες του παγκόσμιου ιστού θα συνεργάζεται με την Cortana, την εικονική βοηθό που ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές (όπως η Siri στο iOS της Apple). Η Microsoft φιλοδοξεί να χτίσει έναν ταχύτερο και φιλικότερο browser, με περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες επεκτάσεων.

Επίσης, παρουσιάστηκαν οι ανασχεδιασμένες εφαρμογές του Office (Word, Powerpoint και Excel) ειδικά για smartphones και μικρά tablets (μέχρι 8 ίντσες) που θα έχουν εγκατεστημένα τα Windows 10. Το νέο πακέτο θα συνεχίσει να είναι δωρεάν διαθέσιμο, όπως συμβαίνει ήδη για τις φορητές συσκευές με iOS και Android, κάνοντας ευκολότερη μέσω της αφής τη δημιουργία, επεξεργασία και κοινή χρήση εγγράφων κειμένου, υπολογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων.

Τέλος, έγινε επίδειξη του Surface Hub, μιας υπέρ-υψηλής ευκρίνειας οθόνης αφής 84 ιντσών, με ενσωματωμένο υπολογιστή, αισθητήρες, κάμερες και μικρόφωνα, που μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο και εφαρμογές από συσκευές με Windows 10. Προορίζεται για αίθουσες συσκέψεων, εξυπηρετώντας εταιρικές παρουσιάσεις και τηλεδιασκέψεις μέσω Skype, με την παράλληλη εκτέλεση εφαρμογών και την κοινή χρήση περιεχομένου.

Πηγή