Skip to main content

Παραμένει θρύλος για τις σύγχρονες και τις παλιότερες γενιές. Ίσως γιατί συγκεντρώνει αβίαστα στην ιστορία της ζωής του τα σπουδαία ζητούμενα των περισσοτέρων: όμορφες γυναίκες, πολλά χρήματα, χλιδάτη ζωή, έρωτες που άφησαν εποχή, μπίζνες που τον έφτασαν στην κορυφή. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα συστατικά που κρατούν τον Αριστοτέλη Ωνάση και τη ζωή του στην κορυφή του ενδιαφέροντος πολλών. Είναι κυρίως το πείσμα του, το όραμά του, ο απόλυτος τρόπος που ξεχώριζε στο πλήθος, οι ανορθόδοξες πρακτικές του που δεν θύμιζαν σε τίποτα τους συνηθισμένους ανθρώπους. Κι ήταν ακόμη και το άδοξο τέλος του κι οι τραγωδίες που μπλέχτηκαν γύρω του και τον σημάδεψαν.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1906 στη Σμύρνη, σε σχετικά εύπορη για την περιοχή και την εποχή εκείνη οικογένεια. Ήταν το δεύτερο παιδί των γονιών του. Είχε προηγηθεί η Άρτεμις, δυο χρόνια πριν.

Ο πατέρας του, Σωκράτης Ωνάσης ήταν ένας από τους πλουσιότερους καπνέμπορους και επιχειρηματίες της Σμύρνης. Η μητέρα του Πηνελόπη Δολόγλου παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια, αλλά πέθανε νέα στα 33 της. Έξι μήνες μετά, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε την Ελένη, από την οποία ο Αριστοτέλης απέκτησε δύο αδελφές, τη Μερόπη και την Καλλιρρόη.

Η γιαγιά του, Γεσθημανή, ήταν πολύ θρήσκα και ονειρευόταν για τον εγγονό της να γίνει παπάς. Από μικρός ήταν παπαδάκι και του άρεσε να μαθαίνει απ’ έξω τους βυζαντινούς ψαλμούς. Ξεστράτισε, όμως, ως μαθητής, παρότι φοίτησε στα καλύτερα σχολεία.

Μεγαλώνοντας έκανε ένα ελκυστικό κορμί, που το επεδείκνυε με καμάρι στα κορίτσια. Είχε δύναμη, τόλμη, διασυνδέσεις και λεφτά… Δωροδοκούσε τους υπαλλήλους των σχολείων του, αγόραζε τσιγάρα που τα κάπνιζαν με τους φίλους του, καβγάδιζε συχνά κι έλεγε ψέματα για πλάκα. Όμως, ήταν αγαπητός για τα ελαττώματα και τις απερισκεψίες του, το πνεύμα του και φυσικά τα χρήματά του. Ήταν τακτικός πελάτης σε οίκο ανοχής και είχε τις πρώτες του εμπειρίες από τη δασκάλα του των γαλλικών, την πλύστρα της οικογένειάς του και μια παντρεμένη Τουρκάλα.

Με τη Μικρασιατική καταστροφή, ο πατέρας του βρέθηκε στη φυλακή. Η επιχείρησή τους περιήλθε στα χέρια των Τούρκων και η αποθήκη τους κάηκε. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Αριστοτέλης αποφάσισε να ξενιτευτεί για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη για εκείνον και την οικογένειά του.

Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε “Καλλιρόη” προς τιμήν της αδελφής του.

 

Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Ευγενία Νιάρχου και όταν πέθανε το 1946 παντρεύτηκε την αδελφή της, την μικρή κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά – Τίνα.

Aπέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Μετά από δέκα χρόνια χώρισε από τη γυναίκα του.

Επιχειρηματικός νους, πανέξυπνος, ευρηματικός ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν άργησε να δημιουργήσει μια παγκόσμια ναυτική αυτοκρατορία και το όνομά του να γίνει μύθος.

Ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, ο ιδρυτής τη Ολυμπιακής αεροπορίας, την οποία αγόρασε από το δημόσιο και ένας από τους πρώτους Έλληνες εφοπλιστές, που αγόρασε τον «Σκορπιό», τον οποίο και μεταμόρφωσε σε ένα επίγειο παράδεισο, όπου φιλοξενήθηκαν τα πιό διάσημα ονόματα της εποχής από το χώρο της τέχνης της πολιτικής και των γραμμάτων.

Θρυλικές έχουν μείνει οι κρουαζιέρες με την πολυτελή θαλαμηγό «christina» με του πιό διάσημους από το διεθνές jet-set.

“Εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία αξία”, συνήθιζε να λέει ο Έλληνας μεγιστάνας και υποστήριξε αυτή την άποψη, με τη στάση ζωής που ακολούθησε.

ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Κλαούντια Μούτζο: Ήταν πρωταγωνίστρια της όπερας του Μπουένος Άιρες. Νεαρός και άγνωστος , με μαλλιά κολλημένα σε στιλ Ροδόλφο Βαλεντίνο, μπαίνει στο κύκλο της κι εκείνη τον συστήνει ως εμπορευόμενο καπνά. Πραγματικά το πρώτο του εκατομμύριο το κέρδισε με τα καπνά που του έστελνε ο πατέρας του Σωκράτης από την Ελλάδα. Η σοπράνο του έμαθε να μη ντύνεται σαν … επαγγελματίας χορευτής του ταγκό και του άνοιξε τη πόρτα στο κύκλο των υψηλών γνωριμιών της.

Ίνγκεμπορ Μπράιντε: Ήταν κόρη Νορβηγού εφοπλιστή, διαζευγμένη τον ναυτιλιακό επιχειρηματία Ντέντιχεν, η γυναίκα που τον οδήγησε στον εφοπλιστικό τομέα. Ο δεσμός τους κράτησε δώδεκα χρόνια ( 1933-1945 ) Κατά τη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου κατόρθωσε την φέρει από την κατεχόμενη Γαλλία στη Νέα Υόρκη.

Τζέραλντιν Σπρέκλς: Ενώ είχε εγκαταστήσει την Ίνγκεμπορ στη Νέα Υόρκη, ο Άρης πηγαινοερχόταν στο Λος Άντζελες, όπου τον φιλοξενούσε στο κρεβάτι της η πανέμορφη πλούσια κληρονόμος. Την γνώρισε μέσω του Τούρκου πατριού της, που συμπαθούσε τον Ωνάση γιατί μιλούσε μαζί του τούρκικα…

Αθηνά(Τίνα )Λιβανού: Η 16χρονη κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, που τον παντρεύτηκε το 1946 στη Νέα Υόρκη και χώρισαν το 1959. Απόκτησαν δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα.

Μαρία Κάλλας: Το 1957 γνώρισε τη Μαρία Κάλλας, με την οποία ανέπτυξε μια θυελώδη ερωτική σχέση. έλξη ανάμεσά τους ήταν αμοιβαία και το ειδύλλιο τους αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας με τη θαλαμηγό “Χριστίνα” με αφετηρία το Μόντε Κάρλο και προορισμό την Κωνσταντινούπολη. ¨ένας σφοδρός έρωτας που κράτησε εννιά χρόνια και είχε άδοξο τέλος, ενώ κατέληξε στη καταστροφή της καριέρας της διάσημης ντίβας.

Τζάκυ Κένεντι: Χήρα του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι. Ο “γάμος του αιώνα”, που έφερε ρεκόρ παπαράτσι στο Σκορπιό.

Από τη ζωή του Έλληνα μεγιστάνα πέρασαν κατά καιρούς πολλές ακόμα διάσημες γυναίκες, όπως  η Εύα Περόν, η Μέρλιν Μονρόε, η Γκλόρια Σουανσόν και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Η πτώση

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αριστοτέλη Ωνάση άρχισε στις 22 Ιανουαρίου του 1973, όταν ο γιος του Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τα τραύματα στον εγκέφαλο ήταν σοβαρότατα κι έπειτα από ιατρική σύσκεψη και με τη συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί αφαίρεσαν τη μηχανική υποστήριξη. Ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ ότι ο μοναχογιός του σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορία ότι επρόκειτο για σαμποτάζ.

Το Δεκέμβριο του 1973, με την πτώση της παγκόσμιας αγοράς τάνκερ, οι ζημίες για τον Αριστοτέλη Ωνάση ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια δολάρια. Το διυλιστήριο στο Νιου Χαμσάιρ έκλεισε και στις 15 Ιανουαρίου του 1975 επέστρεψε την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος την εθνικοποίησε. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε ήδη χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή. Προσβλήθηκε από μυασθένεια, μία νόσο που σιγά – σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα, κι αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί, τον Σκορπιό.

Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου δυστυχώς δε μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για τον άλλοτε παντοδύναμο Σμυρνιό, που τελικά έσβησε στις 15 Μαρτίου του 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού. 

Μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του σήμερα είναι η εγγονή του Αθηνά, γόνος της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ. Η μοναχοκόρη του Αριστοτέλη Ωνάση βρέθηκε νεκρή το 1988 στο μπάνιο της, με αδιευκρίνιστα τα αίτια του θανάτου της. Η μητέρα των παιδιών του Τίνα βρέθηκε επίσης νεκρή στο κρεβάτι της, λόγω υπερβολικής χρήσης βαρβιτουρικών, ενώ η δεύτερη σύζυγός του Τζάκι πέθανε το 1994 από καρκίνο.

 

πηγές: sansimera.gr, fimes.gr, liberopoulos.gr, parathiro.net