Όλοι τα έχουμε περάσει αυτούς τυς σουρεαλιστικούς μήνες της ζωής μας και όλοι θα τα περάσετε όταν θα έρθει η ώρα που περνώντας την πύλη για πρώτη φορά θα τραγουδάτε από μέσα σας “Η ζωή εδώ τελειώνει, σβήνει το καντήλι μου”. Φυσικά μιλάμε για τα καψόνια στον ελληνικό στρατό!
Και κάπου σε αυτό το σημείο, αφού έχεις ακούσει πόσους μήνες υπηρέτησαν οι παππούδες, ο πατέρας σου και οι λοιποί αρσενικοί φίλοι και συγγενείς, ήρθε η ώρα ήταν να θυμηθείς τα δικά σου αν τα έχεις περάσει, ή να προετοιμαστείς κατάλληλα γι’ αυτά που σε περιμένουν αν είσαι μια ανάσα πριν να ακούσεις το πρώτο σου εγερτήριο. Ο λόγος για τις αγγαρείες, ή αλλιώς τα καψόνια που κάθε φαντάρος περνάει, όσο καλό βύσμα και να έχει (εντάξει όχι όσοι έχουν πάρα πολύ καλό), έστω και μία φορά στους μήνες της στρατιωτικής του θητείας.
Και τι να λένε οι σκοπίες, τα περίπολα και οι βραχονησίδες, όταν το χειρότερο που θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις είναι οι καλλιόπες, ή το γόπινγκ;
Ώρα να θυμηθείς ή να προετοιμαστείς για όλα τα καψόνια που διαχρονικά ετοιμάζει κάθε ανώτερος ή παλιός σε κάθε άμοιρο φαντάρο που εκπληρώνει την υποχρέωση στη μαμά πατρίδα.
Ελληνικά στρατά! 15 λέξεις που χρησιμοποιείς μόνο όταν έχεις πάει φαντάρος
1. Γόπινγκ
Θυμάσαι που σου έλεγε η μάνα ή η κοπέλα σου να κόψεις το τσιγάρο; Ε, τώρα θα ευχόσουν να το έχεις κάνει και εσύ, αλλά και ολόκληρο το στρατόπεδο, ώστε να μην ήσουν υποχρεωμένος να μένεις σκυμμένος σαν την κότα με τις ώρες και να μαζεύεις τα αποτσίγαρα και τις γόπες από κάθε τετραγωνικό χιλιοστό του στρατοπέδου, ενώ αυτές ως δια μαγείας θα ξεφυτρώνουν και πάλι μπροστά σου σαν να τις γεννάει η γη ένα πράγμα. Στην αρχή μπορεί να λες, “έλα μωρέ εύκολη δουλειά”, αλλά μετά από κανα τρίωρο σκυμμένος και με τα μάτια στο έδαφος, ενώ δίπλα σου ο άλλος που σε βλέπει να μαζεύεις τις γόπες την ίδια στιγμή πετάει κάτω και το δικό του τελειωμένο τσιγάρο, θα το ξανασκεφτείς.
2. Καλλιόπη
Τι; Δεν έκανες ποτέ δουλειές στο σπίτι; Η μάνα σου σε παρακαλούσε να πετάξεις έστω τα σκουπίδια; Ε τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσεις το βεβαρημένο σου κάρμα. Όταν θα ακούσεις τον λοχαγό σου να λέει “ποιος θα καθαρίσει τουαλέτες” και κανένας δεν ανταποκρίνεται, τότε είσαι σίγουρος ότι ως δια μαγείας θα είσαι και πάλι ο τυχερός. Και άντε τώρα να αρπάξεις στο ένα χέρι το λάστιχο, στο άλλο χέρι τη χλωρίνη και να αντιμετωπίσεις το θηρίο. Και τότε είναι που από τη μία θες να βάλεις τα γέλια, από την άλλη να πέσεις κάτω και να κλάψεις γοερά, πάντως σίγουρα θα θυμηθείς την μανούλα που κάθε φορά πασχίζει να καθαρίσει το μπάνιο του σπιτιού και δεν παραπονιέται ποτέ!
3. Ο φάκελος
Και δεν εννοούμε τους φακέλους που βλέπουν καθημερινά τα βύσματα στο ταχυδρομείο του στρατού, αλλά το κρεβάτι σου. Την ειδική φωλιά που φτιάχνεις με τις κουβέρτες για να αγκαλιάζει με τρυφερότητα το μαξιλάρι σου όσο αυτό θα σε περιμένει να γυρίσεις μετά το γερμανικό στην πύλη. Το μαξιλάρι θα πρέπει να είναι στην πένα, οι πτυχώσεις του φακέλου να έχουν γίνει με τον χάρακα και τα σκεπάσματα να είναι τόσο αεροδιάδρομος που να ρίχνεις πάνω κέρμα και να αναπηδάει. Και κάπου εκεί γίνεται και η προγραμματισμένη επιθεώρηση της παρασκευής που εσύ θες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί, αφού παρότι πάλευες τουλάχιστον μία ώρα για να τα φτιάξεις όλα, έρχεται μέσα κάποιος παλιός και σαν να μην τρέχει τίποτα αράζει πάνω στο κρεβάτι, το οποίο σαφώς και δεν το είχες πετύχει, αλλά και πάλι ήταν καλύτερο από αυτό που έγινε μετά την επιδρομή του παλιού.
4. Η λάντζα
Τα χρόνια προπόνησης στο γυμναστήριο, οι μπάρες και οι αλτήρες δεν θα σου φανούν τελικά πουθενά χρησιμα. Όταν έρθει η ώρα να σηκώσεις μαζί με τον συνάδελφο το καζάνι με την φασολάδα που κανείς δεν ακούμπησε το μεσημέρι για να την πετάξετε και να πλύνεται τα σκεύη, θα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις να σηκώσεις πολλά παρόμοια και ασήκωτα βάρη τους επόμενους μήνες. Η λάντζα είναι ίσως από τα χειρότερα καψόνια που θα μπορούσες να περάσεις στο στρατό, αφού όχι μόνο είναι μια απολύτως κουραστική και αηδιαστική διαδικασία, αλλά είναι και ατελείωτη. Όσο και να προσπαθείς να ξεμπερδέψεις μια ώρα αρχύτερα, το να τρίψεις τα ταψιά και τα άλλα μαγειρικά σκεύη σίγουρα δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία. Και κάπου εκεί πάλι θα σκεφτείς την μάνα σου να στέκεται όρθια στο νεροχύτη και να μην λέει τίποτα….
5. Καθάρισμα όπλου
Για κάποιους δεν είναι καν καψόνι, αλλά σίγουρα γίνεται όταν αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα μετά από βολή. Και άντε τώρα να λύσεις το όπλο να το κάνεις κομματάκια, να ψάχνεις να βρεις πανιά, λάδια και όλα τα συναφή, να προσέχεις να μην γίνεις χάλια γιατί η παραλλαγή που φοράς είναι η τελευταία που είσαι ουσιωδώς καθαρή, να προσπαθείς να το συναρμολογήσεις χωρίς να ξεχάσεις ή ακόμα χειρότερα να χάσεις κανένα εξάρτημα και βεβαίως άντε να υποστείς και την μουρμούρα του λοχία που όσο και να έχεις βγάλει από μέσα 10 κιλά μπαρούτι, αυτός και πάλι θα το βρει χάλια και θα σε βάλει να το ξανακάνεις.
Δεν ξέρουμε αν σε τρομάξαμε για όσα έρχονται με όσα σου είπαμε, ή αν σου ξύσαμε πληγές του παρελθόντος, όμως σίγουρα, στρατός χωρίς καψόνι δεν υπάρχει και έτσι αυτές οι διαδικασίες που αναφέραμε και πολλές άλλες ακόμα θα συνεχίσουν να τυραννάν όλα τα αρσενικά επι γης!