Skip to main content

Το γραφείο σου είναι κάτι σαν το δεύτερο σπίτι σου και γι΄ αυτό πρέπει να το περιποιείσαι και να το φροντίζεις ανάλογα. Αν λοιπόν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου στο εργασιακό σου περιβάλλον, φρόντισε να ακολουθήσεις τις παρακάτω 7 συμβουλές για ένα πιο καθαρό και περιποιημένο γραφείο!

 

Τι πρέπει να προσέξεις όταν είσαι φίλος με το αφεντικό σου!

Βρες τη σωστή θέση για τον υπολογιστή σου

Το καλύτερο σημείο για τον υπολογιστή σου είναι μπροστά στο κέντρο του γραφείου σου με την οθόνη να βρίσκεται στο ύψος των ματιών και σε απόσταση περίπου ενός τεντωμένου χεριού. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνεις κάποιες ρυθμίσεις σταδιακά έτσι ώστε να προσαρμοστείς καλύτερα. Για παράδειγμα αν συνηθίζεις να κοιτάς ψηλά την οθόνη σου, προσπάθησε να ελαττώνεις το ύψος της οθόνης μισό πόντο κάθε μέρα μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Βρες μια καλή καρέκλα

Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψεις την προσωρινή άνεση με την εργονομία. Με το να χαλαρώνεις στον καναπέ σου μπορεί να αισθάνεσαι ωραία για 5 λεπτά αλλά μετά από λίγο δεν είναι το ίδιο απολαυστική η αίσθηση.

Για να αναπτύξεις καλές συνήθειες όσον αφορά τη σωστή στάση του σώματος σου, χρησιμοποίησε μια καρέκλα η οποία στηρίζει την πλάτη και τους γοφούς σου. Με αυτό το τρόπο, απορροφάει την ένταση των μυών σου, με αποτέλεσμα να διατηρείσαι περισσότερο ενεργητικός.

 

Ξεκούρασε τα μάτια σου

Όπως μια σωστή καρέκλα στηρίζει το κορμί σου και προστατεύει τους μύες σου από την καταπόνηση, έτσι είναι σημαντικό να προσέχεις και τα μάτια σου. Φρόντισε να κάνεις συχνά διαλλείματα και να απομακρύνεις το βλέμμα σου από την οθόνη του υπολογιστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προσπάθησε να κοιτάς το παράθυρο του γραφείου σου για να χαλαρώσεις τους μύες των ματιών σου. Επίσης, αν διαβάζεις κάποιο έγγραφο, άναψε ένα επιπλέον φωτιστικό για να αποφύγεις την καταπόνηση των ματιών σου.

Τα μάτια μας τείνουν να γερνάνε όσο μεγαλώνουμε, οπότε είναι απόλυτα λογικό πως όταν φτάσεις στα 40 να χρειάζεσαι το διπλάσιο φως από εκείνο που χρειαζόσουνα στα 20 για να διαβάσεις ένα βιβλίο. Και κατ΄ επέκταση όταν φτάσεις στα 60 θα χρειάζεσαι τον τριπλάσιο φωτισμό.

 

Όλα όσα δεν πρέπει να ανέχεσαι στο χώρο εργασίας σου!

Βρες τρόπους για να ξεκουράζεις τα χέρια σου

Αν εργάζεσαι πολύ χρησιμοποιώντας τα χέρια σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, φρόντισε να ακυρώσεις τα σχέδια σου για σπιτική πίτσα. Σκέψου πως κάνεις μεγάλη χειρονακτική δουλειά μέσα στη μέρα σου και γι΄ αυτό δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνεις.

Αν αισθάνεσαι δυσφορία τότε το σώμα σου συμβουλεύει πως πρέπει να ξεκουραστείς. Μετρίασε την χειρονακτική δουλειά πιέζοντας με δύναμη τις αρθρώσεις σου. Ψάξε για εργαλεία με μεγαλύτερες λαβές ή στυλό για καλύτερο κράτημα.

 

Απομάκρυνε την πίεση από τους καρπούς σου

Απέφυγε να σηκώνεις ψηλά το πληκτρολόγιο σου, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πίεση στους καρπούς σου όσο πληκτρολογείς. Πρόσθεσε ένα μαλακό στήριγμα για τις παλάμες και χρησιμοποίησε το για τις βάσεις των χεριών σου και όχι για τους καρπούς σου, έτσι ώστε να περιορίσεις την πίεση στα συγκεκριμένα σημεία.

Κράτησε τα πράγματα σου σε κοντινή απόσταση

Όλα τα απαραίτητα και χρήσιμα αντικείμενα του γραφείου σου, όπως το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το τηλέφωνο σου, φρόντισε να τα έχεις κοντά σου σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από το μήκος του τεντωμένου χεριού σου, έτσι ώστε να εξοικονομείς ενέργεια και να περιορίσεις την καταπόνηση των μυών σου.

 

Κινήσου αρκετά

Φρόντισε να κινείσαι αρκετά μέσα στη μέρα σου και να μην σηκώνεσαι από το γραφείο σου μόνο για μεσημεριανό και για τουαλέτα. Πρέπει να σηκώνεσαι τουλάχιστον 2 με 3 φορές την ώρα. Αν σου φαίνεται πολύ, φρόντισε να αυξήσεις τα διαλλείματα σου όσο περισσότερο μπορείς ακόμα και αν δεν έχεις τη δυνατότητα να σηκωθείς από το γραφείο σου.

 

Πως δουλεύεις μια επιπλέον μέρα στο γραφείο χωρίς να το καταλαβαίνεις!