Skip to main content

Το μπάρμπεκιου έχει ορισμένα μυστικά που αν τα μάθεις θα καταφέρεις να κάνεις τα πιο επιτυχημένα μπάρμπεκιου ever! Γιατί όπως και να το κάνουμε ο σωστός ο άντρας φαίνεται και από το πόσο καλός ψήστης είναι!

Η σωστή προετοιμασία των κρεατικών πριν το μπάρμπεκιου είναι το ήμισυ του επιτυχημένου μπάρμπεκιου. Και φυσικά αναφερόμαστε στο μαρινάρισμα των κρεατικών.

Απογείωσε τον ουρανίσκο σου! Φτιάξε μαριναρισμένα σουβλάκια με μπύρα!

1. Ορίστε μερικές μαρινάδες ανάλογα το κρέας:

Για χοιρινό:

1 ποτήρι μπύρα

2 κρεμμύδια σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

Για αρνί:

3 κ. γ. χυμό λεμονιού

1/4 κούπας ελαιόλαδο

2 λεπτοκομμένες σκελίδες σκόρδο

½ κ.γ θυμάρι

1/2 κ.γ ρίγανη

αλάτι & πιπέρι

Για κοτόπουλο:

2 κούπες στραγγιστό γιαούρτι

1/3 κούπας ελαιόλαδο

4 κ. σ. γλυκό κάρυ

ένα τριμμένο κρεμμύδι

λίγο αλάτι

2. Σειρά έχουν τα εργαλεία που πρέπει να έχεις σαν σωστός ψήστης:

Λαβίδα: Είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο γι αυτό φροντίστε να είναι καλής ποιότητας. Αποφύγετε τις λαβίδες-ψαλίδια γιατί τα πολύ μυτερά δόντια τρυπούν σε βάθος το κρέας με αποτέλεσμα να χάνει το ζουμί του και να στεγνώνει.

Σπάτουλα: Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για επίπεδα κρέατα όπως μπιφτέκια και πανσέτες.

Διπλή σχάρα ψησίματος: Το γεγονός ότι «κουμπώνει» σας επιτρέπει να αναποδογυρίζετε όσο συχνά θέλετε το ψητό χωρίς να σας πέφτουν στα κάρβουνα κομμάτια κρέατος.

Πινέλο: Απαραίτητο για να αλείφετε το κρέας με λάδι ή μαρινάδες κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Συρματόβουρτσα: Απαραίτητη για το καλό καθάρισμα της σχάρας, πριν και μετά το ψήσιμο.

Απλά πράγματα αντρικά: Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες φούρνου

3. Το σωστό ψήσιμο επίσης είναι πολύ σημαντικό για ένα γευστικό αποτέλεσμα.

– Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε περισσότερο.

– Το ιδανικό προσάναμμα είναι κληματόβεργες. Τοποθετήστε λεπτά ξυλάκια κάτω από τα κάρβουνα, προκειμένου να συντηρηθεί η φλόγα.

– Βεβαιωθείτε ότι η φωτιά έχει «καθίσει» πριν τοποθετήσετε το κρέας στη σχάρα.

– Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά τότε αραιώστε τα ώστε να δημιουργήσετε ένα ομοιόμορφο στρώμα θράκας. Επιλέξτε εσείς την ένταση της θερμότητας ανάλογα με το κρέας που θέλετε να ψήσετε συσσωρεύοντας κάρβουνο σε διαφορετικά σημεία του ψητού.

– Περάστε με λεμόνι τη σχάρα και βάλτε τη για λίγο στη φωτιά να κάψει. Στη συνέχεια περάστε τη με λάδι έτσι ώστε να μην κολλήσουν τα κρέατα, τα ψάρια ή τα λαχανικά που θέλετε να ψήσετε.

4. Ενώ ο χρόνος ψησίματος:

Για τα λουκάνικα: Βάλτε τα σε μέτρια φωτιά –η δυνατή θα τα κάψει απ’ έξω και θα τα αφήσει ωμά από μέσα- και ψήστε τα για περίπου 15 λεπτά.

Για τα μπιφτέκια: Ανάλογα πάντα με το πάχος τους χρειάζονται ψήσιμο περίπου 10 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφήστε τα να ψηθούν καλά από την μία πλευρά και μετά γυρίστε τα αν θέλετε να μην σας διαλυθούν.

Για τις μπριζόλες: Αν τις θέλετε καλοψημένες αφήστε τις 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά, ενώ αν επιθυμείτε ένα μέτριο ψήσιμο μειώστε τον χρόνο σε 5-7 λεπτά. Είναι σημαντικό να γυρίζετε την κάθε μπριζόλα δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.

Για τα σουβλάκια: Υπολογίστε ότι ένα σουβλάκι για να ψηθεί καλά χρειάζεται περίπου 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Θυμηθείτε: βάλτε τα ξυλάκια για μια ώρα μέσα στο νερό για να μην καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά.

Για τα παϊδάκια: Λόγω μεγέθους προϋποθέτουν πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχές γύρισμα για να ψηθούν χωρίς να καούν. Μην τα αφήσετε περισσότερο από 10-15 λεπτά.

Για το κοτόπουλο: Όπως τα περισσότερα κρέατα έτσι και το κοτόπουλο χρειάζεται μέτρια φωτιά. Αν πρόκειται για φιλέτα τότε απαιτούνται περίπου 15-20 λεπτά –ανάλογα με το πόσο λεπτά ή χοντρά είναι, ενώ αν πρόκειται για παϊδάκια χρειάζονται 20-25 λεπτά.

Τα κλασικά είναι τα καλύτερα! Φτιάξε λουκάνικο ψητό με μουστάρδα και μέλι!