Skip to main content

25η Μαρτίου δεν νοείται χωρίς το παραδοσιακό φαγητό: Μπακαλιάρος! Και επειδή μπορεί φέτος να μην είναι διαθέσιμη η μάνα σου να το ετοιμάσει σου έχουμε την νοστιμότερη και πιο εύκολη συνταγή για να το κάνεις μόνος σου!

Σούπερ θρεπτικό γεύμα: Εύκολη σαλάτα με φακές, τόνο και ρύζι!

Υλικά (μπακαλιάρος):

260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ

3/4 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

330 ml μπύρα παγωμένη

30 ml ούζο

2 παγάκια

Υλικά (σκορδαλιά):

6-7 πατάτες

4-5 σκελίδες σκόρδο

1/2 λεμόνι (χυμός)

3 κ.σ. ξίδι από κρασί

1 ½ φλ. ελαιόλαδο και σπορέλαιο ανάμεικτο

αλάτι

Απλά πράγματα αντρικά: Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες φούρνου

Εκτέλεση (μπακαλιάρος):

1. Κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.

2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια. 

3. Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.

4. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. 

5. Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη.

Εκτέλεση (σκορδαλιά):

1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.

2. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

3. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε. Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, σκεπασμένη καλά.

Γρήγορο, θρεπτικό και πεντανόστιμο: Ριζότο μανιταριών με τυρί κρέμα!