Skip to main content

Κοτόπουλο σιγοψημένο στο φούρνο με λεμόνι και πάπρικα. Μια πολύ απλή συνταγή.

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
  • 1 κουταλιά πάπρικα
  • 2 κουταλιές αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε το κοτόπουλο και καίμε τυχόν πούπουλα που έχουν μείνει.
  2. Το αλείφουμε με αλάτι μέσα-έξω και με πάπρικα απ’ έξω.
  3. Το βάζουμε σε ένα ταψί και στύβουμε με το χέρι το λεμόνι από πάνω. Βάζουμε το στυμμένο λεμόνι μέσα στο κοτόπουλο.
  4. Το περιχύνουμε με λίγο νερό και το αφήνουμε να ψηθεί στους 150 βαθμούς για 3 ώρες, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται για να μην ξεραθεί.

Καρμπονάρα: Η αυθεντική ιταλική συνταγή!

Τώρα αν θες ρίχνεις και μερικές κομμένες πατάτες στο ζουμί ή κριθαράκι ή ακόμα και σπαγγέτι. Όμως θα πρέπει να τα ρίξεις στο τελευταίο μισάωρο. Αν δεν θές να μπεις στη διαδικασία αυτή του να είσαι standby για τη γαρνιτούρα, μπορείς να φτιάξεις απλώς μια τηγανιά πατάτες αφού τελειώσει το ψήσιμο ή λίγο πριν.

Για τις τέλειες πατάτες κάνουμε τα εξής:

1. Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις ξεφλουδίζουμε με μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο.

2. Κόβουμε τις πατάτες σε μπαστουνάκια ή ροδέλες με πάχος περίπου όσο το μικρό μας δαχτυλάκι. Πρέπει να έχουν όλες το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

3. Τις στραγγίζουμε καλά να μην έχουν νερό και πιτσιλάνε με λάδι στο τηγάνισμα. Αν θέλουμε μπορούμε να τους ρίξουμε και λίγο αλάτι.

4. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι ώστε να βυθίζονται πλήρως οι πατάτες και λίγο παραπάνω. Το βάζουμε στο μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει το λάδι. Για να δούμε αν έκαψε το λάδι ρίχνουμε μια πατάτα μέσα και περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να τσιρίζει.

5. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις πατάτες. Θα πρέπει όλες οι πατάτες να είναι πλήρως βυθισμένες στο λάδι. Δεν απομακρυνόμαστε από το τηγάνι γιατί χρειάζονται που και που ανακάτεμα για να μην κολήσουν και για να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές.

6. Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν αρχίσουν να ροδίζουν. Αν τις προτιμάμε ξεροψημένες τις αφήνουμε λίγο ακόμα. Προσοχή μην καούν!

Τις σερβίρετε με αλάτι, ρίγανη και τριμένο κεφαλοτύρι και…καλή σας όρεξη!

Εύκολη συνταγή: Στραπατσάδα (παραλλαγή)