Είναι ο λατρεμένος σοφός του 21ου αιώνα. Κι όμως δεν προσφέρει ούτε διασκέδαση, ούτε εύπεπτη γνώση. Ο λόγος για τον Στίβεν Χόκινς, τον διάσημο Φυσικό που έγραψε το “Χρονικό του Χρόνου”, που διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Προ καιρού βρέθηκε στην Ελλάδα για μία διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τράβηξε σαν μαγνήτης ένα μωσαϊκό πλήθος.
Δεν ήταν κατά ανάγκη μόνο φοιτητές, καθηγητές ή άνθρωποι που σχετίζονται με την Επιστήμη και την Αστροφυσική, παρά το γεγονός ότι μόνο εκείνο το κομμάτι του ακροατηρίου του ίσως κατανόησε σε όλο το μέγεθος της την ομιλία του και την σπουδαιότητά της. Πλάι όμως σε όλους αυτούς τους «σχετικούς» του είδους βρέθηκαν άνθρωποι απλοί, σπρωγμένοι από την λαχτάρα να προσθέσουν μία πολύτιμη εμπειρία στην ζωή τους: να πουν το «είμασταν κι εμείς εκεί».
Μυστήριο, μήνυμα ή φάρσα αιώνων ο δίσκος της Φαιστού!!!
Ο Στήβεν Χόκινς καταφέρνει να καθηλώνει το κοινό του. Σ’ αυτό αναμφίβολα συντελεί το γεγονός ότι η φήμη του προηγείται και ενθουσιάζει. Στην επιστημονική κοινότητα ο ενθουσιασμός μοιάζει ευνόητος, αφού έχει τεκμηριωθεί με ένα ευφυές έργο, στο οποίο δείχνουν να υποκλίνονται όλοι οι φυσικοί του αιώνα μας.
Αυτό που ξαφνιάζει όμως είναι η καταλυτική επιρροή και απήχηση που βρίσκει ο Χόκινς στον μέσο πολίτη. Εκείνον που δεν ασχολείται με την κοσμολογία και δεν γνωρίζει ότι ο Cosmos, ο γιγάντιος υπερυπολογιστής της ομάδας του διάσημου κοσμολόγου, εργάζεται πυρετωδώς για να αναπαραστήσει το πρώτο εκατοστό του δευτερολέπτου της Γένεσης. Και ίσως αυτό ακριβώς είναι που συγκινεί. Η υποψία ότι μπορεί ο Χόκινς να βρίσκεται κοντά σε μία απάντηση που κάποτε όλοι οι νοήμονες, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά ή μακριά έφθαναν οι γνώσεις μας, θα θέλαμε να ξέρουμε ότι υπάρχει.
Γιατί ο Καραγκιόζης και τα κατορθώματά του μας συγκινούν όλους; Η ιστορία του και οι … εκδοχές της
Ο Βρετανός επιστήμονας έγραψε στον επίλογο του βιβλίου του, που ασχολείται με το «χρονικό του χρόνου» (και το οποίο σημειωτέον θεωρείται από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες του πλανήτη, αφού βρήκε 12.000.000 αναγνώστες) ότι ενδιαφέρεται να περιγράψει τον «νου του Θεού». Και οι … κοινοί θνητοί προφανώς κολακευόμαστε να πιστεύουμε ότι μαζί του έχουμε μία ελπίδα να λύσουμε και τις δικές μας προαιώνιες απορίες για την γέννηση του σύμπαντος και για το θαύμα της δημιουργίας.
Με τέτοιες σκέψεις και την ελπίδα ότι ψήγματα της σοφίας του νομπελίστα θεωρητικού της Φυσικής θα γίνουν κτήματα ενός ευρύτερου κοινού, ο κόσμος βλέπει με συμπάθεια την προσωπική περιπέτεια του σοφού Χόκινς κι εκείνο το παράξενο του χαμόγελο.
Ο μεσήλικας φυσικός είναι διαρκώς συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή που συνδράμει την επικοινωνία του και τον τρόπο ομιλίας του. Έτσι, ο Χόκινς έχει έναν ακόμη λόγο που τον καθιστά συμπαθή και αγαπητό. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα κουράγιου και θέλησης. Η ιστορία της προσωπικής του περιπέτειας είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Σε ηλικία 17 ετών και ενώ κέρδιζε την πρώτη του υποτροφία για σπουδές στην Οξφόρδη, οι γονείς του προβληματίζονταν από την πρωτοφανή αδεξιότητα των άκρων του. Τρία χρόνια μετά οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι πάσχει από μυοατροφική πλευρική σκλήρυνση, μία ασθένεια του κινητικού νευρικού συστήματος. Η πρώτη διάγνωση του έδωσε δύο χρόνια ζωής. Ο Χόκινς όμως την διέψευσε. Πέρασαν 23 χρόνια άνισων μαχών. Ο Βρετανός επιστήμονας έβγαινε πάντα νικητής. Τα άκρα του είχαν παραλύσει αλλά η οξύνοια του πνεύματός του κατάφερνε να επισκιάζει την αναπηρία του. Το 1985 και ενώ βρισκόταν σε επιστημονικό συνέδριο στη Γενεύη προσεβλήθη από πνευμονία. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία. Η απαραίτητη τραχειοτομία του στέρησε το μοναδικό τρόπο επικοινωνίας του: την φωνή του. Όμως η Επιστήμη των Υπολογιστών φρόντισε να βοηθήσει εγκαίρως την Φυσική. Ένας υπολογιστής ανέλαβε να μεταφράζει σε λέξεις τις σκέψεις του Χόκινς. Την Πρωταπριλιά του 1988 το «Χρονικό του Χρόνου» ήταν έτοιμο. Το υπερκινητικό μυαλό του διάσημου φυσικού δεν κάμφθηκε από το εμπόδιο της αναπηρίας του και παρέδωσε την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.
Το βίντεο με τα fails του οκταμήνου στο youtube που τα “σπάει”
Αν έχει ακόμη ένα λόγο να θεωρείται αξιοθαύμαστος, ο λόγος αυτός, πέρα από τις γνώσεις ή τις πολύτιμες θεωρίες του είναι το κουράγιο του. Η απολύτως ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας του Χόκινς έχει εμψυχώσει πάμπολλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θεωρούν τον Βρετανό επιστήμονα ως φωτεινό ίνδαλμά τους. Η ανήσυχη δημοσιογραφική ματιά καταγράφει σε κάθε του διάλεξη την παρουσία αρκετών ανθρώπων με κινητικά προβλήματα που υπομένουν στωικά την ταλαιπωρία του συνωστισμού. « Ήρθα για να τον δω» λένε οι περισσότεροι. Η θεωρία του Χόκινς δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία για αυτούς όσο το κουράγιο του, το ψυχικό σθένος και η ατσάλινη θέληση. Και μοιάζουν να αποζητούν μία μικρή … μετάγγιση κουράγιου.
Ο ίδιος ο Χόκινς λατρεύει τον αυτοσαρκασμό. Η κατάσταση της υγείας του δεν τον πτοεί. «Ο άνθρωπος έμεινε πολλούς αιώνες με την απολύτως ίδια μορφή. Και τώρα ευτυχώς η παρουσία μου την διαφοροποίησε» είπε κάποτε. Το πρόσωπό του παραμένει ανέκφραστο και μόνο όταν το κοφτερό του μυαλό διατυπώνει κάποιο ευφυολόγημα ή ένα φλεγματικό σαρκασμό το κεφάλι γέρνει ανεπαίσθητα και στο πρόσωπό του χαράζεται ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο. Το αγαπημένο του … σπορ είναι οι αγώνες ταχύτητας με το αναπηρικό καροτσάκι. «Κάνει σαν μικρό παιδί» λέει για αυτό η δεύτερη του σύζυγος.
ΜΕΝΣΑ: Το λόμπι της ευφυίας, το τεστ, οι “εκλεκτοί και η … φασαρία για το I.Q.
Πάντως, το χιούμορ του διάσημου Βρετανού ξαφνιάζει. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει η πιθανότητα να γίνει κάποιος αθάνατος ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός είπε: «Εάν ταξιδέψετε κοντά στην ταχύτητα του φωτός, τότε ο χρόνος θα περνά πιο αργά για σας, από όσο για τους ανθρώπους που παραμένουν ακίνητοι. Αυτό έχει αποδειχθεί και πειραματικά, αλλά ο χρόνος που θα κερδίσετε με τον τρόπο αυτό θα ισοσταθμιστεί από τα φαγητά των αεροπορικών εταιριών, που θα είστε αναγκασμένοι να τρώτε».