Skip to main content

Στα ερείπια του κρύβεται η ιστορία, η τέχνη και ο πολιτισμός των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Ταξιδέψτε στον χρόνο και την ιστορία με μία εξόρμηση στον Μυστρά!

 

Σε μια από τις πλαγιές του Μυστρά, στα Πικουλιάνικα βρίσκεται το ιδανικό σημείο εκκίνησης για να ανακαλύψετε την ευρύτερη περιοχή. Έχει θέα στο Μυστρά και στην κοιλάδα του Ευρώτα, με την πόλη της Σπάρτης από την ανατολική πλευρά, ενώ από τα δυτικά «βλέπει» στον Ταΰγετο.

Βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων, σε μια κατάφυτη περιοχή με πολλές πηγές. Στην περιοχή αυτή μπορείτε να κάνετε εκπληκτικές ορεινές διαδρομές. Οι πιο μυημένοι μπορούν να πάνε για ορειβασία στο αναρριχητικό πάρκο Ταϋγέτου, που απέχει μόλις 6 χλμ. από τα Πικουλιάνικα.

Εκτός από το κάστρο του Μυστρά, αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το Μουσείο της Ελιάς και την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη. Μοναδικές βόλτες θα κάνετε στα ξεχασμένα χωριά του Ταϋγέτου με το αυτοκίνητο σας ή και με τα πόδια καθώς και περιηγήσεις στην κοντινή Μάνη.

Χειμερινοί προορισμοί: Καρπενήσι

Οι γευσιγνώστες θα απολαύσουν δυνατές γαστριμαργικές στιγμές σε όποιο μέρος και αν βρεθούν! Για όσους αγαπούν τη νυχτερινή ζωή η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει στη Σπάρτη και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Κλεομβρότου αλλά και στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα βρείτε cafes, ενώ υπάρχουν και πολύ γνωστά νυχτερινά κέντρα. Μην παραλείψετε να αγοράσετε νοστιμότατες δίπλες , γλυκά του κουταλιού και υπέροχες μαρμελάδες. Επίσης, μπορείτε να πάρετε τοπικό κρασί ή τσίπουρο (εμφιαλωμένα ή χύμα) από μικρούς παραγωγούς. Ακόμα, αξίζει να προμηθευτείτε σπιτικά ζυμαρικά Μάνης από το Γύθειο. Η Λακωνία φημίζεται επίσης για τις νοστιμότατες τσακιστές ελιές της αλλά και για τα φυσικά σαπούνια από ελαιόλαδο.

Εξόρμηση στην χειμωνιάτικη Ξάνθη!

Ιστορική αναδρομή στον Μυστρά

Η ίδρυση του Μυστρά έγινε το 1249, κατά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, όταν ο φράγκος πρίγκιπας Γουλιέλμος Β΄ Βιλεαρδουίνος, που είχε τον έλεγχο της Πελοποννήσου, έχτισε το κάστρο στην κορυφή του λόφου Μυζηθρά. Το 1259 όμως οι Βυζαντινοί τον αιχμαλώτισαν, και για την απελευθέρωσή του ζήτησαν την παράδοση των κάστρων, της Μονεμβασίας, της Μάνης και του Μυζηθρά.

Το 1460 τον Μυστρά πήραν οι Τούρκοι. Από τότε, πέρασαν από τα χώματα του αρκετοί κατακτητές, μέχρι το 1834 που ο Όθωνας ίδρυσε τη σύγχρονη Σπάρτη και οι κάτοικοι του Μυζηθρά άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Το 1953 έφυγαν και οι τελευταίοι. Τέλος το 1989 η UNESCO αναγνωρίζει στον κατάλογο της τον Μυστρά ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για περισσότερα αντρικά θέματα κάντε like στη σελίδα του Manslife στο facebook:https://www.facebook.com/manslife.gr