Skip to main content

Η κληρονομικότητα είναι σίγουρα ένας μεγάλος παράγοντας που επηρεάζει όχι μόνο το σώμα σου αλλά και τις αντοχές του. όμως δεν είσαι καταδικασμένος. Αν μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά το σωματότυπό σου θα αποκτήσεις σίγουρα ένα δυνατό καλογυμνασμένο κορμί!

Μπορεί ήδη να το γνώριζες, αλλά ένας άντρας μπορεί να έχει κάποιον από τους τρεις παρακάτω σωματότυπους. Να είναι Εκτομορφικός, Ενδομορφικός ή Μεσομορφικός. Αυτά και αυτά τα χαρακτηριστικά καθορίζονται γονιδιακά και δεν αλλάζουν εύκολα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να κάνεις σημαντικές αλλαγές. Το μυστικό είναι να προσαρμόσεις τη διατροφή και την άσκησή σου στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του τύπου που ανήκεις, έτσι ώστε να αναπτύξεις τα καλύτερα χαρακτηριστικά σου κρύβοντας αυτά που δεν σου αρέσουν και τόσο.

Τα… αντρικά σημάδια καλής υγείας; Πόσα από αυτά έχεις;

Και αν δεν είσαι σίγουρος σε ποια από τις τρεις κατηγορίες ανήκεις κάνε το παρακάτω τεστ και μάθε τα πάντα για το σωματότυπό σου και μετά μπορείς να διαβάσεις παρακάτω και τις συμβουλές για όλα όσα πρέπει να κάνεις για να μπορέσεις να γυμναστείς και να έχεις αποτελέσματα και υψηλές αποδόσεις στην προπόνηση που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα!

Εκτομορφικός Τύπος

Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, το πιο πιθανό είναι να προσπαθείς σκληρά να πάρεις μερικά κιλά. Αρχικά δες ένα γιατρό, για να αποκλείσεις κάποιο λόγο υγείας, που μπορεί να προκαλεί το χαμηλό βάρος. Μετά ξεκίνα να τρως πέντε ή έξι γεύματα την ημέρα και διάλεξε ενδιάμεσα τροφές με πολλές θερμίδες, όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και αμυλώδη λαχανικά (καλαμπόκι, πατάτα, αρακά). Βεβαιώσου ότι το λίπος προσφέρει το 30% των θερμίδων σου. Αν και οι αερόβιες ασκήσεις είναι κάτι που θα μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα, ωστόσο θα πρέπει να ασκηθείς περισσότερο στα βάρη. Για να αποκτήσεις τον μυϊκό όγκο που σου λείπει άρχισε να μειώνεις σταδιακά το τρέξιμο, ή το ποδήλατο και αύξησε τις επιδόσεις σου στα βάρη και τους αλτήρες. Αν και στην αρχή θα σου είναι πολύ δύσκολο και κουραστικό με την συνεχή προσπάθεια θα βελτιώνεσαι!

Ενδομορφικός Τύπος

Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, απόφυγε τις απότομες δίαιτες – θα κάνουν τον οργανισμό σου να αποθηκεύσει ακόμα περισσότερο λίπος. Αντί γι’ αυτό, φάε πολλά μικρά γεύματα κάθε τρεις ώρες. Φάε πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά -κυρίως πουλερικά και τροφές με πολλές φυτικές ίνες.

Το καλό με εσένα είναι ότι έχεις δύναμη και μπορείς να σηκώνεις αρκετό βάρος στην προπόνηση, όμως καλό θα ήταν να μην επικεντρώνεσαι μόνο εκεί, αφού αν παραμελήσεις την αερόβια άσκηση μπορεί να πάρεις απότομα κιλά και αντί του υγιούς σώματος που θα ήθελες να έχεις, να αρχίσεις να αυξάνεις τα επίπεδα λίπους σου. Μια ισορροπία ανάμεσα σε αερόβια και βάρη είναι αυτό που χρειάζεσαι, έτσι ώστε να χάσεις τυχόν περιττά κιλά, αλλά να συνεχίσεις αν έχεις την μυϊκή δύναμη που παραδοσιακά έχουν οι ενδομορφικοί τύποι.

Μεσομορφικός Τύπος

Εσύ εύκολα διατηρείς το σώμα σου, αλλά ίσως έχεις την τάση να νομίζεις ότι μπορείς να φας ό,τι θες ή να μην πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Οι ίδιοι κανόνες υγείας ισχύουν και για σένα. Μην ξεχνάς ότι προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις, εξαρτώνται κι από διατροφικούς παράγοντες και είναι κίνδυνος για όλους. Αν και έχεις από φυσικού σου ένα δυνατό, σφιχτό και αθλητικό σώμα δεν σημαίνει ότι για σένα είναι όλα εύκολα! Για να διατηρήσεις το σώμα σου μπορείς να ακολουθείς προγράμματα με υψηλή ένταση και συχνότητα αλλά με προσοχή να μην εξουθενώσεις τον οργανισμό σου! Επίσης πάντα να έχεις στο νου σου την σωστή και ισορροπημένη πρόσληψη θερμίδων αφού αν δεν προσέξεις πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πάρεις λίπος και να παχύνεις!

Το Stretch των 30 δευτερολέπτων που πρέπει να κάνεις κάθε πρωί!