Το να ξυπνάς νωρίς το πρωί είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα που προσπαθείς να πετύχεις στην καθημερινότητα σου.. H ψυχολόγος Dr. Janet K. Kennedy και συγγραφέας του βιβλίου The Good Sleeper: The Essential Guide to Sleep for Your Baby (and You), μας δίνει τα φώτα της και μας συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να ξυπνάμε πιο εύκολα το πρωί!
Ποια έιναι τα 5 πράγματα που πρέπει να ελέγχει ένας άντρας για την υγεία του;
1. Μπες σε mood
Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμάσαι νωρίτερα είναι να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου όλο και πιο νωρίς κάθε μέρα της εβδομάδας. Βάλε στο ξυπνητήρι σου μια ώρα που είναι λογική σε εσένα, μην σκεφτείς να αλλάξεις το ξυπνητήρι σου με τη πρώτη φορά στις 5 το πρωί από τη στιγμή που έχεις συνηθίσει να ξυπνάς στις 8:30. Προσπάθησε να βάζεις το ξυπνητήρι σου 30 λεπτά νωρίτερα κάθε βδομάδα πριν θελήσεις να το αλλάξεις ακόμη πιο νωρίς. Χωρίς όμως να χουζουρεύεις στο κρεβάτι σου! Από τη στιγμή που το σώμα σου συνηθίσει να ξυπνάει νωρίτερα αυτόματα θα αρχίζεις να νυστάζεις και πιο νωρίς το βράδυ.
Είναι σημαντικό να διατηρήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου ανεξαρτήτως από τα σχέδια και τα ξενύχτια του σαββατοκύριακου, για να λειτουργεί σωστά το βιολογικό σου ρολόι.
2. Μην ασχολείσαι με το κινητό σου πριν κοιμηθείς.
Το να ασχολούμαστε με το κινητό μας ενώ έχουμε ξαπλώσει στο κρεβάτι, λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος, είναι μια συνήθεια που όλοι κάνουμε και πρέπει να την σταματήσουμε. Το φως που εκπέμπει η οθόνη του κινητού, υπερδιεγείρει τον οργανισμό και μεταβάλλει μια ουσία που απελευθερώνει το σώμα σου, την μελατονίνη.
Είναι σημαντικό να βάλεις όρια και να φροντίσεις να είσαι μακριά από την οθόνη του κινητού ή του λάπτοπ τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσεις για ύπνο, για να βοηθήσεις το μυαλό σου να ηρεμήσει. Μην τσεκάρεις τα email της δουλειάς σου πριν πέσεις για ύπνο.. το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις στον εγκέφαλο σου μια βαβούρα χωρίς να υπάρχει κάτι ουσιαστικό που να μπορείς να κάνεις μέσα στη νύχτα για να διορθώσεις οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Άστο να περιμένει μέχρι το πρωί.
15 μυστικά που δεν γνώριζες για το μόριο σου! Ώρα να τα μάθεις!
3. Εισέπνευσε φρέσκο αέρα και γυμνάσου.
Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο οι άνθρωποι προτείνουν να γυμναστείς για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, είναι επειδή ο φρέσκος αέρας και το φως του ήλιου σε βοηθούν να αυξήσεις την ενέργεια σου καταστέλλοντας την μελατονίνη του σώματος. Η καθημερινή άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα κιρκαδιανά σχέδια του οργανισμού και να αντιμετωπίσει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης που βασανίζουν πολλούς ανθρώπους.
Όσον αφορά τη καθημερινή κατανάλωση καφέ και τη συνήθεια σου να παίρνεις έναν υπνάκο μετά τη δουλειά σου, το National Sleep Foundation προτείνει πως πρέπει να σταματήσεις και τα δυο για να μπορέσεις να βάλεις σε μια σωστή λειτουργία το βιολογικό σου ρολόι. Η Dr. Kennedy συμφωνεί και τονίζει πως πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση καφεΐνης για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.
4. Τακτοποίησε το περιβάλλον σου.
Πολλοί άνθρωποι τείνουν να αλλάζουν τις κανονικές λάμπες του σπιτιού τους με τις «έξυπνες λάμπες» οι οποίες εκπέμπουν ένα πιο φωτεινό χαμηλό φωτισμό σε διαφορετικές ώρες της ημέρας με σκοπό να ταιριάζουν στο φως του ήλιου τη κάθε στιγμή. Το National Sleep Foundation υποστηρίζει τη συγκεκριμένη ιδέα, προτείνοντας στους ανθρώπους να χαμηλώνουν τον φωτισμό πριν κοιμηθούν και να ρυθμίζουν μια θερμοκρασία μεταξύ 15 με 19 βαθμούς για να κοιμηθούν πιο εύκολα.
Η Dr. Kennedy συμβουλεύει επίσης πως μπορούμε να εξισορροπήσουμε την αφυδάτωση του οργανισμού νωρίς το πρωί με το να έχουμε ένα ποτήρι με νερό δίπλα στο κομοδίνο μας και να το πίνουμε με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι.
5. Ανακάλυψε πόσο ύπνο χρειάζεται ο οργανισμός σου.
Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση σχετικά με τον 8ωρο βραδινό ύπνο που χρειάζεται ένας οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά. Λειτουργεί όμως το ίδιο αποτελεσματικά σε όλους; Σύμφωνα με την Dr. Kennedy δεν λειτουργεί το ίδιο για όλους, διότι δεν υπάρχει κανένας χρυσός κανόνας.
Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν κανόνες σαν αυτόν στη διαδικασία του ύπνου τους, καταλήγουν να κοιμούνται χειρότερα διότι σκέφτονται περισσότερο τον ύπνο και το τι πρέπει να κάνουν, δημιουργώντας ένα άγχος μέσα τους. Επειδή περνάνε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι τους ( όπου τις περισσότερες φορές είναι ξύπνιοι και απογοητευμένοι) ξεκινούν να δημιουργούν προβλήματα από το πουθενά χωρίς λόγο. Αν ένα άτομο έχει καλή υγεία και αισθάνεται ξεκούραστο τις περισσότερες φορές, κοιμάται με ευκολία (αλλά όχι ξαφνικά και σε μέρη που δεν πρέπει) και συνηθίζει να ξυπνάει συνήθως την ίδια ώρα κάθε μέρα, τότε ο οργανισμός παίρνει τον απαραίτητο ύπνο που χρειάζεται.