Skip to main content

Υπάρχουν μερικές στιγμές όπως οι τεράστιες ουρές αναμονής ή όταν κάποιος αγαπημένος σου πει ότι πρέπει να μιλήσετε, όπου είναι πολύ πιθανόν να νιώσεις μερικά έντονα συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, πονοκεφάλους και στομαχόπονο. Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό συναίσθημα αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό.

 

Μπορείς να γυμνάζεσαι όταν είσαι άρρωστος;

Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα τρομαχτικό σαν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που κυριεύει όλο σου το σώμα και ονομάζεται κρίση πανικού. Σε μια πρόσφατη μελέτη το 38% των συμμετεχόντων είχαν αντιμετωπίσει πάνω από μια φορά στη ζωή τους κρίση πανικού.

Ο πανικός χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική έκρηξη άγχους και φόβου, δηλώνει η ψυχολόγος Dr. Tamar Chansky και συγγραφέας του Freeing Yourself From Anxiety. Εκείνη τη στιγμή νιώθεις πως χάνεις τον έλεγχο του εαυτού σου αλλά ευτυχώς είναι απλά μόνο μια ψευδαίσθηση.

Δυστυχώς, είναι αρκετά δύσκολο να εξηγήσεις αυτό που αισθάνεσαι όταν σου συμβαίνει μια κρίση πανικού. Η κληρονομικότητα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσεις κρίσεις πανικού κατά 5% με 17%, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2011 αλλά συνήθως μια κρίση πανικού συμβαίνει εντελώς τυχαία και συμπτωματικά στην ζωή ενός ανθρώπου. Τη δεδομένη στιγμή που μπορεί να σου συμβεί, πολύ πιθανόν είναι να βρίσκεσαι σε μια απόλυτη ηρεμία. Ωστόσο, το να βιώσεις μια κρίση μπορεί να σημαίνει πως βρίσκεσαι κάτω από χρόνιο άγχος. Από το πιο μικρό άγχος έως πιο μεγαλύτερες στρεσογόνες καταστάσεις που μπορείς να σκεφτείς, είναι εύκολο να οδηγήσουν σε αυτή την έκρηξη άγχους.

Πως μπορείς να αναγνωρίσεις μια κρίση πανικού;

Τέσσερα ή και παραπάνω από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού είναι τα εξής: εφίδρωση, εξάψεις (το σώμα σου προσπαθεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος σου), ταχυκαρδία (η αδρεναλίνη σου εκτοξεύετε εκείνη τη στιγμή), τρέμουλο ή μούδιασμα, ζάλη, αποπροσανατολισμός ή το συναίσθημα πως δεν μπορείς να κουνηθείς, δυσκολία στην αναπνοή ή μπορεί να έχεις την αίσθηση πως πνίγεσαι, να αισθάνεσαι πως χάνεις τον έλεγχο και να φοβάσαι πως θα πεθάνεις.

 

Πως μπορείς να το σταματήσεις;

Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν περίπου μέχρι 10 λεπτά, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Για να το αντιμετωπίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, φρόντισε να βρεις ένα ήσυχο δωμάτιο, κάτσε κάτω και πάρε βαθιές και αργές αναπνοές. Με το να μεταφερθείς σε ένα καινούργιο περιβάλλον, μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου να «ξεφύγει» από τον κίνδυνο. Επίσης με το να επαναλαμβάνεις ένα μάντρα μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά: Προσπάθησε να λες συνέχεια στον εαυτό σου πως αυτό που σου συμβαίνει είναι εντελώς ακίνδυνο και δεν πρόκειται να πεθάνεις. Αν αρχίζεις να αναπνέεις πολύ γρήγορα, δοκίμασε το παλιό καλό κόλπο με τη χάρτινη σακούλα που μπορεί να σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις την αναπνοή σου, ρυθμίζοντας το οξυγόνο που ρέει στο αίμα σου. Βάλε το κεφάλι σου ανάμεσα από τα πόδια σου για να κατευθύνεις το αίμα στον εγκέφαλο σου. Αν οι κρίσεις πανικού συνεχίζουν, απευθύνσου σε έναν ψυχοθεραπευτή ο οποίος μπορεί να σε συμβουλέψει μερικές έξυπνες στρατηγικές για να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα σου.

 

Τα 9 σημάδια ότι έχετε υπερβολικό στρες και πώς να το αντιμετωπίσετε!