Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον εγκέφαλο σου περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι!

0
2058

Όταν αισθάνεστε ιδιαίτερα εξαντλημένοι, μπορεί σίγουρα να αισθανθείτε ότι στερούνται επίσης εγκεφαλικής διέγερσης ικανότητας. Κι αυτό γιατί…ισχύει! Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί πραγματικά να προκαλέσει τον εγκέφαλο να “φάει” τον εαυτό του.

 

Νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Michele Bellesi του Marche Polytechnic University στην Ιταλία και δημοσιεύθηκε στo Journal of Neuroscience, ανέλυσε τους εγκεφάλους ποντικών που είχαν κανονικό ύπνο, αυθόρμητο αφύπνιση, στέρηση ύπνου και χρόνια στέρηση ύπνου.

 

Χρησιμοποιώντας το λογισμικό σάρωσης μπλοκαρίσματος, οι επιστήμονες μέτρησαν τις συνάψεις και τις κυτταρικές διεργασίες στον μετωπικό φλοιό ενός ποντικιού. Συγκεκριμένα, κοιτάζοντας τα κύτταρα που ονομάζονται αστρογλοιακά κύτταρα (astrocyte cells), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν στερηθεί ύπνο έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στα εν λόγω κύτταρα. Τα ευρήματα υπέδειξαν ότι τα αστρογλοιακά κύτταρα αρχίζουν να διασπούν περισσότερα από τα συντρίμμια του εγκεφάλου.

 

«Δείχνουμε για πρώτη φορά ότι τμήματα των συνάψεων καταναλώνονται κυριολεκτικά από τα αστρογλοιακά κύτταρα λόγω απώλειας ύπνου», δήλωσε ο κ. Bellesi στο New Scientist. Πρόσθεσε ότι δεν είναι αναγκαστικά κακό, καθώς θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για εκκαθάρισης παλαιών εγκεφαλικών «συντριμμάτων». Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση στα μικρογλοιακά κύτταρα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των κυττάρων που βρίσκονται μέσα στον εγκέφαλο. Αυτά τα κύτταρα σκουπίζουν γύρω από πλάκες, κατεστραμμένους ή περιττούς νευρώνες ή παράγοντες στον εγκέφαλο και βρίσκονται επίσης στο νωτιαίο μυελό.

 

Η μελέτη έδειξε ότι ο περιορισμένος ύπνος (ο οποίος σε αυτή την περίπτωση ήταν πέντε ημέρες αφύπνισης) οδήγησε σε αυξημένα σημάδια ενεργοποίησης των μικρογλοιακών κυττάρων και η παρατεταμένη ενεργοποίηση τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές στον εγκέφαλο,

 

“Γνωρίζουμε ήδη ότι η παρατεταμένη ενεργοποίηση μικρογλοίας έχει παρατηρηθεί σε μορφές Alzheimer και σε άλλες μορφές νευροεκφυλισμού”.