Skip to main content

Με το να πεις “μην ανησυχείς” σίγουρα δεν πρόκειται να  βοηθήσεις κανέναν.. Το να βλέπεις κάποιον για τον οποίο νοιάζεσαι να αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους είναι αρκετά δύσκολο και συχνά τα άτομα αυτά αισθάνονται αβοήθητα.

Υπάρχουν όμως κάποια βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τους βοηθήσεις και σίγουρα η κλασική φράση “μην αγχώνεσαι” δεν είναι ένα από αυτά που πρέπει να κάνεις.

 

5 παράξενα σημάδια που σου δείχνουν πόσο αγχωμένος είσαι!

 

Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές για να μπορέσεις να βοηθήσεις τον αγαπημένο σου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα του.

 

1.Μάθε περισσότερα

Όταν φτάνει η στιγμή να βοηθήσεις κάποιον γνωστό σου που υποφέρει από αγχώδεις διαταραχές, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανακαλύψεις περισσότερα πράγματα για το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ψυχολογική πάθηση και για ποιους λόγους αισθάνεται έτσι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου. Η σωστή επικοινωνία είναι ιδανική για να μάθεις τα αίτια που μπορεί να έχουν προκαλέσει το ψυχολογικό άγχος αλλά κάνε και τη δική σου προσωπική έρευνα με το να διαβάζεις όσα περισσότερα μπορείς σχετικά με την κατάσταση την οποία βιώνουν τα άτομα που υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα. Όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο μεγαλύτερη υποστήριξη είσαι ικανός να προσφέρεις.

 

2. Άκουσε προσεκτικά

Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να καταλάβεις για ποιον λόγο κάποιος μπορεί να αισθάνεται αγχωμένος για συγκεκριμένα πράγματα, οπότε βεβαιώσου πως ενδιαφέρεσαι κάνοντας ερωτήσεις και φρόντισε να είσαι καλός ακροατής. Τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές έχουν τόσες πολλές σκέψεις στο μυαλό τους που στη πραγματικότητα δεν μπορούν να διακρίνουν ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που τους απασχολεί. Οπότε φρόντισε να ακούς όλα όσα έχουν ανάγκη να πουν και να τους βοηθήσεις να οργανώσουν τις σκέψεις τους έτσι ώστε να αισθανθούν πιο χαλαροί.

 

3. Διατήρησε την υπομονή σου

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, συνήθως καταλήγουν σε αρνητικά συμπεράσματα τα οποία τους οδηγούν στη σκέψη πως οι αγαπημένοι τους δεν είναι ευτυχισμένοι μαζί τους ή είναι θυμωμένοι με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αντί να αισθάνεσαι απογοητευμένος από αυτή τη κατάσταση, φρόντισε να βρεις τον χρόνο και την διάθεση να διαχειριστείς το πρόβλημα με ηρεμία και συζήτηση έτσι ώστε να βρεις μια αποτελεσματική λύση για την επόμενη φορά που ο αγαπημένος σου θα νιώσει αγχωμένος.

 

Τι μπορεί να δείχνουν οι ημικρανίες για την υγεία σου;

 

4. Μην κρίνεις αν δεν γνωρίζεις

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να λες σε κάποιον που υποφέρει από ψυχολογικό άγχος τις κλασικές φράσεις “μην ανησυχείς”, “δεν είναι τίποτα”, ή “ξεπέρασε το”. Όπως όταν εσύ είσαι στεναχωρημένος για κάτι και νιώθεις την ανάγκη να σε παρηγορήσουν, το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους με διαταραγμένη ψυχολογία. Η πλειοψηφία των παθόντων γνωρίζουν πως οι φοβίες και οι ανησυχίες τους είναι παράλογοι αλλά δεν χρειάζεται να τους το λες και εσύ ξανά και ξανά. Αντιθέτως, άκουσε προσεκτικά αυτά που θέλουν να σου πουν και δώσε χρόνο στα πράγματα να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

 

5. Κράτησε τους συντροφιά

Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψε πως οι άνθρωποι που έχουν πολλούς φίλους είχαν μικρότερες πιθανότητες να βιώσουν δυνατό ψυχολογικό πόνο και αυτό είναι κάτι που μπορεί εύκολα να συνδεθεί με τις αγχώδεις διαταραχές. Με το να περνάς όμορφα με φίλους και αγαπημένους, μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα της ενδορφίνης, η οποία ορμόνη προκαλεί ευτυχία στα αγχώδη άτομα και τους κάνει να ξεχνιούνται από τις ανησυχίες τους. Αν κάποιος φίλος ή αγαπημένος σου αισθάνεται αγχωμένος, ρώτησε τον αν θα ήθελε να κάνετε κάτι μαζί ή παρέα με φίλους. Προσπάθησε να βρίσκεις τρόπους για να τον κάνεις να ξεχνιέται από όλα όσα τον απασχολούν.

 

6. Μην γίνεσαι πιεστικός

Ένα από τα προβλήματα του ψυχολογικού άγχους, είναι πως κάνει τα άτομα αυτά να αισθάνονται εξουθενωμένα. Αν κάποιος δικός σου υποφέρει από αγχώδεις διαταραχές βρίσκεται συχνά σε μια σωματική και ψυχολογική ένταση, η οποία μπορεί να είναι υπερβολικά κουραστική για τον ίδιο. Είναι σημαντικό να το θυμάσαι αυτό κάθε φορά που προσπαθείς να κάνεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου πιο ενεργητικό και να κάνει περισσότερα πράγματα, διότι μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται απλά κουρασμένος χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απρόθυμος ή αδιάφορος.

 

7. Φρόντισε τον εαυτό σου

Αν περνάς πολύ ώρα με ένα άτομο που υποφέρει από ψυχολογικό άγχος, μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει και την δική σου ψυχική υγεία. Όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι αγχωμένος βεβαιώσου πως δίνεις τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στον εαυτό σου για να επαναπροσδιοριστεί και να χαλαρώσει. Κάνε κάτι που σε ευχαριστεί και σε ηρεμεί, διότι είναι πολύ σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω και να χαλαρώνεις από το να είσαι αγχωμένος δίπλα σε έναν ακόμη αγχωμένο άνθρωπο δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο όπου κανείς δεν μπορεί να προσφέρει κάτι θετικό στον άλλον.

 

Πως επηρεάζει την υγεία σου ο τρόπος που τσακώνεσαι;