Το να είσαι vegetarian μπορεί και να “λέει” τελικά

0
1801

Τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Nutrition 2018 – η εμβληματική συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη, MA – ενισχύουν τα στοιχεία ότι μια φυτική διατροφή συνδέεται με μια πληθώρα ωφελημάτων για την υγεία.

 

Οι “πράσινες” δίαιτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια αναφορά 2017 διαπίστωσε ότι το 6 τοις εκατό των ανθρώπων στις Η.Π.Α. ταυτίζεται τώρα με το vegan, σε σύγκριση με μόλις 1 τοις εκατό το 2014.

 

Παρά την σταθερή αυτή ανάπτυξη, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υστερούν σε πολλές άλλες χώρες όταν πρόκειται να ανταλλάξουν ζωικές πρωτεΐνες για φυτικές πρωτεΐνες. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί καταναλωτές ακολουθούν σήμερα δίαιτα χαμηλού κρέατος.

 

Τα αποτελέσματα μελετών από την Ολλανδία, τη Βραζιλία και τις Η.Π.Α., που παρουσιάστηκαν στη Nutrition 2018, βρήκαν όλα τα οφέλη που συνδέονται με τη διατροφή των χορτοφάγων, αλλά επίσης ανακοίνωσαν την υγειονομική σημασία της ποιότητας των τροφίμων.

 

Παρουσιάζουμε ορισμένα ευρήματα από τις μελέτες παρακάτω. Κατά την ανάγνωση αυτών των περιλήψεων, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ενώ οι περιλήψεις που παρουσιάστηκαν στο Nutrition 2018 αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο αυτά τα ευρήματα θεωρούνται “πρώτα αποτελέσματα”.

 

Οι χορτοφάγοι και οι ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά

 

Η μελέτη από τις Κάτω Χώρες εξέτασε περίπου 6.000 άτομα. η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν υψηλή αναλογία πρωτεΐνης που προέρχεται από φυτά σε πρωτεΐνες που προέρχονται από ζώα είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου αργότερα στη ζωή τους. Η μελέτη της Βραζιλίας εξέτασε περίπου 4.500 άτομα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που είχαν διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες ήταν κατά 60% λιγότερο πιθανό από τους ανθρώπους που είχαν μια δίαιτα πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη να αναπτύξουν μια συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες του καρδιά.

 

Και, μια μελέτη που εξετάζει τους κατοίκους της Νότιας Ασίας που ζουν στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η χορτοφαγία είναι συνδεδεμένη με λιγότερους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Σε σύγκριση με τους μη βρετανικούς συνομηλίκους τους, οι χορτοφάγοι της Νότιας Ασίας εκδήλωσαν: μικρότερη περιφέρεια μέσης χαμηλότερες ποσότητες κοιλιακού λίπους χαμηλότερη χοληστερόλη χαμηλότερο σάκχαρο αίματος χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)

 

Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος και είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

 

Η ποιότητα των τροφίμων εξακολουθεί να είναι σημαντική

 

Σε άλλη μελέτη, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τ. Η. Τσαντ στη Βοστώνη, MA, εξέτασαν αν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υγιεινών φυτικών τροφών και του μειωμένου κέρδους βάρους.

 

Εξετάζοντας τα δεδομένα από “πάνω από 125.000 ενήλικες σε περιόδους 4 ετών”, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλές φυτικές τροφές υψηλής ποιότητας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια, λαχανικά και φρούτα, ήταν λιγότερο πιθανό να κερδίσουν βάρος από ό, τι οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλές λιγότερο υγιεινές φυτικές τροφές, όπως πατάτες, ραφιναρισμένους κόκκους και καραμέλες.

 

Μια ομάδα της Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών και Πολιτικής της Friedman στο Πανεπιστήμιο Tufts, στο Μedford, MA, διαπίστωσε στη μελέτη της, που συμπεριέλαβε περίπου 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, ότι η ποιότητα των φυτικών τροφών είναι “πιο σημαντική από την ποιότητα” των ζωικών τροφών όταν πρόκειται για τη διατροφική υγεία.

 

Τα δεδομένα τους υπογραμμίζουν τη σχέση ανάμεσα στην πραγματοποίηση ισχυρών διαιτητικών επιλογών για υγιεινά φυτικά τρόφιμα υψηλής ποιότητας και σε ποσοστό θνησιμότητας 30% χαμηλότερο.

 

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές υψηλής ποιότητας βρέθηκαν να ωφελούνται ακόμη περισσότερο από αυτές του υπόλοιπου πληθυσμού. Παράλληλα, η κατανάλωση τροφίμων υψηλής ποιότητας με βάση τα ζώα δεν συσχετίστηκε με σημαντικά οφέλη για τη θνησιμότητα. Κυρίως για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, η έρευνα δείχνει ότι η φυτοφαγική και παράλληλα ποιοτική διατροφή έχει μεγάλο όφελος.