Η νηστεία σήμερα είναι σχεδόν αδύνατη για τους περισσότερους, ωστόσο ειδικά την Μεγάλη Εβδομάδα και τις ημέρες του Πάσχα, όσο και να μην θες, η διατροφή σου αναγκαστικά αλλάζει, πρώτα με τη νηστεία και μετά με το γιορτινό φαγοπότι. Ορίστε τι πρέπει να προσέξεις!
Σχετικά με τις ημέρες της νηστείας:
Tο Πάσχα στη … ζυγαριά – Oι διατροφικές “αμαρτίες” των ημερών και όσα πρέπει να γνωρίζεις!
Τις μέρες που απέχουμε από το λάδι, μπορούμε να τραφούμε:
Με περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών),
Ξηρούς καρπούς
Σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (πηγές αμινοξέων, βιταμινών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά (π.χ. χορτόσουπα).
Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα;
Αμέσως μετά την Ανάσταση θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, που θα φέρει το κρέας και τα άλλα προϊόντα του στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή.
Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.
Συμβουλή: Τόσο το βράδυ του Μ. Σαββάτου, όσο και την ημέρα του Πάσχα η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα μας προστατέψει από τις υπερβολές στα κρέατα και στα λιπαρά φαγητά της ημέρας.
Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο.
Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια μαζί με ένα φρούτο είναι ό,τι χρειάζεται.
Τι να προσέξουμε στο Πασχαλινο τραπέζι;
Τον οβελία: Τα 100 γραμμάρια κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.
Τα κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης.
Τη μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους
Τα πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.
Το πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.
Προετοιμάσου: Τροφές για αποτοξίνωση πριν το φαγοπότι του Πάσχα!