Skip to main content

Τα ράφια με τα ψωμιά σε κάθε φούρνο αποτελούν μια μεγάλη ποικιλία από πολύσπορα, κουλούρια, σιμιγδαλένια, χωριάτικα και ολικής άλεσης. Αν και είναι ξεκάθαρο πως όλα τα ψωμιά δεν είναι κατασκευασμένα το ίδιο, ωστόσο είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

 

4 Τροφές που μπορούν να μειώσουν με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της χοληστερόλης σου!

 

Είναι μια καλή ιδέα να μάθεις κάποια βασικά πράγματα πριν αποφασίσεις να αγοράσεις το επόμενο ψωμί, έτσι ώστε να ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να φοβάσαι τους υδατάνθρακες του, αφού το ψωμί είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για τη διατροφή σου.

Δες παρακάτω μερικούς βασικούς κανόνες που πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις την επόμενη επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς σου.

 

Το ολικής άλεσης είναι το κλειδί

Όταν θέλεις να διαλέξεις ψωμί πάντα προτίμησε την ολικής άλεσης επιλογή. Τα ολικής άλεσης προϊόντα χρησιμοποιούν ολόκληρους κόκκους δημητριακών. Αυτά περιλαμβάνουν το ενδοσπέρμιο, τους σπόρους και το πίτουρο, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα για τον οργανισμό σου.

Σιχαίνεσαι τη γεύση της ολικής άλεσης; Μην πανικοβάλλεσαι, υπάρχει λύση. Ουσιαστικά πρέπει να ψάχνεις για συστατικά με τη λέξη «ολικής», όπως το κριθάρι ολικής, το μαύρο ρύζι, η βρώμη ολικής ή ο λιναρόσπορος ολικής, για διαφορετική γεύση αλλά με τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

 

Σιγουρέψου πως το ψωμί σου είναι 100% ολικής άλεσης

Τα ψωμιά μπορούν να θεωρούνται ολικής άλεσης, μόνο αν το 51% των συστατικών που εμπεριέχονται πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις τα συστατικά της συσκευασίας και να ψάχνεις για «100% ολικής άλεσης» συστατικά. Αν το δεις αυτό, τότε σημαίνει πως το ψωμί σου περιέχει 16 γρ. ολικής άλεσης δημητριακά ανά μερίδα.

Και όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα σε βιολογικά και παραδοσιακά ψωμιά, μπορείς να σώσεις τα χρήματα σου και να αποφύγεις τα βιολογικά, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους.

 

Λιγότερα συστατικά, σημαίνει καλύτερο ψωμί

Η έλλειψη των τεχνητών γεύσεων, των χρωμάτων και συντηρητικών είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τη σύνθεση του ψωμιού. Απέφυγε προσθετικές ουσίες που δυσκολεύεσαι να τις προφέρεις και τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Προσπάθησε να διαβάζεις τα συστατικά της συσκευασίας και αν δεν μπορείς να προφέρεις ή να καταλάβεις τι είναι το κάθε τι μετά από μια γρήγορη αναζήτηση στο Google, τότε το προτιμότερο είναι να το πετάξεις. Είναι σημαντικό να μάθεις να παρατηρείς και να διαβάζεις τις ταμπέλες των συσκευασιών. Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις τα ψωμιά εκείνα που περιέχουν τρανς λιπαρά και σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

 

Εστίασε στις φυτικές ίνες