Skip to main content

Μια διατροφή για όγκο μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας, ή ο χειρότερος εχθρός σας, ανάλογα με το πόσο μακριά θα το πάτε, πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτή τη διατροφή καθώς και στα αποτελέσματα που βλέπετε.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε το καταπέτασμα για ένα μήνα, και να είναι σε θέση να προσθέσουν ένα καλό ποσό ποιοτικών μυών στο σώμα τους. Άλλοι, με την ίδια ποσότητα φαγητού, παίρνουν λίπος γρήγορα και φουσκώνουν σαν μπαλόνια. Ωστόσο, αν δεν δοκιμάσετε ποτέ, χωρίς φόβο και πάθος, δεν θα μάθετε και ποτέ πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε μια τέτοιου είδους διατροφή.

Τέτοια γράμμωση ούτε στο Survivor! Οι καθημερινές συνήθειες που θα σε στεγνώσουν!

Αρχικά, τι είναι διατροφή για όγκο;

Μια διατροφή για όγκο είναι ουσιαστικά θερμιδική υπερπρόσληψη. Τρώτε δηλαδή, καθημερινά, περισσότερες θερμίδες από τις ανάγκες του σώματός σας. Ο υπολογισμός των καθημερινών σας Θερμιδικών Αναγκών με βάση το επίπεδο δραστηριότητας είναι ένας πολύ χρήσιμος παράγοντας όταν κάποιος θέλει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής όγκου καθώς έτσι θα είναι σε θέση να ξέρει σε τι όρια θα πρέπει να κινηθεί. Και τα όρια για μια διατροφή για όγκο είναι… προς τα επάνω.

Εδώ θέλει όμως προσοχή

Προσθέτωντας “κενές” ή άχρηστες θερμίδες δεν κάνετε ουσιαστικά τίποτα παραπάνω από το να προσθέτετε εξτρά λίπος στον οργανισμό σας. Μια διατροφή για όγκο θα πρέπει να είναι όσο ανθρωπίνως “καθαρή” γίνεται ώστε να αποφύγετε μετά τον πανικό όταν εισέλθετε σε φάση γράμμωσης και κόψετε μαχαίρι το φαΐ, που μόνο κακό θα κάνει. Όλα με μέτρο και πρόγραμμα. Ένα επίσης σημείο που θέλει προσοχή είναι το πόσο θα τραβήξει η διατροφή για όγκο. Πολλοί προχωρημένοι bodybuilders φτάνουν μέχρι τους 8 μήνες συνεχούς υπερπρόσληψης. Δεν είναι ανάγκη να πάτε τόσο μακριά. Ένα 6μηνο το πολύ, αν προσέχετε τι τρώτε, θα σας δώσει τον όγκο που επιθυμείτε.

Τα 7 καλύτερα πράγματα για να πιεις και να φας μετά την προπόνηση

Με μια διατροφή όγκου θα βάλετε και λίπος.

Μη σας ξεγελά κανένας που σας υπόσχεται ότι θα γίνετε τεράστιοι, τρώγοντας, ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσετε την γράμμωση που πετύχατε το καλοκαίρι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να δοκιμάσετε. Έστω για έναν μήνα και έπειτα επιστρέψτε στην κανονική σας διατροφή. Επιτρέψτε στο εαυτό σας πολλούς υδατάνθρακες με παρανοϊκές ποσότητες πρωτεΐνης. Δείτε πως αντιδρά το σώμα σας σε αυτή την αλλαγή και αποφασίστε αν θα συνεχίσετε και με τι ποσότητες.

Πώς μπορείτε να ωφεληθείτε από μια διατροφή όγκου

Μια διατροφή όγκου κάνει εν μέρει καλό, καθώς εστιάζετε περισσότερο σε δυνατές προπονήσεις που απαιτούν περίσσια ενέργεια για να εκτελεστούν και αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να αναρρώστε από αυτές. Θα έχετε περισσότερη ενέργειας με την υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, και θα οι μυς σας θα επουλώνονται γρηγορότερα λόγω της μεγαλύτερης πρόσληψης των πρωτεϊνών που παρέχουν στο αίμα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το έξτρα λίπος που τρώτε (αναγκαστικά…) θα κάνει καλό στις αρθρώσεις σας επίσης!

Εάν είστε ψηλός ή αδύνατος με μακριά άκρα και στενή μέση ή έχετε λεπτό σκελετό, μια διατροφή όγκου μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Αν και σε τέτοιου είδους σωματότυπους, μια διατροφή όγκου είναι σκέτο βασανιστήριο, ωστόσο με λίγο υπομονή μπορείτε να προσθέσετε στη φιγούρα σας μια καλή δόση από μυς (δυστυχώς με εξτρά υγρά και λίπος, αλλά δεν πειράζει!) το οποίο θα σας δώσει νέα ώθηση να εργαστείτε ακόμα πιο σκληρά στο γυμναστήριο.

Εάν βρίσκετε δύσκολο με την παρούσα διατροφή που έχετε να ρίξετε το σωματικό σας λίπος, τότε μια διατροφή όγκου ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα για εσάς. Ίσως μια πιο αργή και σταδιακή αύξηση του σωματικού σας βάρους να είναι ένα ασφαλέστερο σχέδιο και να σας κρατήσει μακριά από το σωσίβιο το οποίο θα είναι σχεδόν αδύνατο να ρίξετε μετά.

Οι τροφές που λειτουργουν σαν φυσικά αντικαταθλιπτικά για την υγεία μας